sreda, maj 23, 2007

Služba

Po slabih treh tednih »delovanja« v novi službi je pa že čas, da napišem kratko poročilo.
Skratka, služba je fajn. Kar pa ne pomeni, da ni mestoma naporna. Zdaj sem se načeloma že ufurala, prvi teden pa so bili BTP (blago telečji pogledi – bi rekla Vale) na dnevnem spisku. Fora je v tem, da sem uletela v en ogrooomen projekt, ki ga delamo v tujini in to brez znanja Autocada. En zanimiv podatek o velikosti projekta je že to, da je njegova A3 mapa z vsemi tlorisi, prerezi, in detajli notranje opreme debela 10 centimetrov, težka pa kot cent. Se človek kar malo ustraši! Še posebej nekdo, ki v življenju ni sprojektiral ničesar večjega od enodružinske hiše. Porabila sem ene par dni, da sem dojela sistem dela na tako velikem objektu, se spoznala z vsemi hodniki, stopnišči, stanovanji ter sistemom ureditve na internetnem boxu… Če pri takem projektu ni neke hude sistematizacije, si lahko že nekaj dnevih dela v glavo nameniš milostni strel... Ene par dni je šlo v nič zaradi prenašanja fajlov iz Autocada v Archicad, inštaliranje programov in podpornih programov, nato smo imeli komplikacije s knjižnicami opreme – naše nastavitve se niso ujemale z risbami, ki smo jih dobivali iz Madžarske…. Nakar sem nekega dne malček popizdila in rekla, da se tega ne grem več, ter da bom risala v Autocadu. Usta sodelavcev so se razlezla v široke nasmehe in dobila sem kompliment, češ da sem zelo pametna punca. Ne vem kdo si je bolj oddahnil, oni ali jaz. Kar naenkrat je bilo namreč konec vseh računalniških kolobocij in komplikacij. Zdaj v službi rišem v enem programu, doma pa v drugem. Ko v službi pritiskam na tipko M (move), mi v glavi zvoni D (drag), doma pa obratno. To je približno tako, kot da bi pol dneva vozil avto na prestave, drugo polovico dneva pa avtomatika. Ne vem sicer, če je to dobra primerjava, a se trenutno ne spomnim nobene boljše.
V pisarni vlada jako sproščeno vzdušje, ki ga občasno začinimo tudi s kakšnimi arhitekturnimi trači. Šef ne daje nastopaškega vtisa šefovstva, kar je običajno pri šefih prepogost običaj. V bistvu je precej hecno, če je tvoj šef kolega s faksa, še posebno takrat, kadar reče: »Dej stara, bova zdele pogledala tele prereze!«, za nameček pa te še prijateljsko lopne po hrbtu.
Potem so tu še taki posebni trenutki, kot naprimer danes popoldne, ko smo se vsi skupaj s skledo češenj spravili na dvorišče pred atelje, posedli po tleh in se nastavljali sončnim žarkom. Pa naj še kdo reče, da služba ni fajn!!

13 komentarjev:

Vale pravi ...

Služba je včasih totalno fajna, včasih pa največja nočna mora ... je pa fajn, če večinoma velja prvo :-) Vesela zate ...

arctic donkey pravi ...

služba ni fajn. če bi šla js z mulci ven zobat češnje, bi ene tri odpelal na urgenco. mene pa v polje. mislm, da sm nesposobna. služba ni fajn.

Axa pravi ...

Super, da ti paše.:-) To ni ravno pogost
zadetek ...

Sama sem očitno nezaposljiva - trpela sem v oglasni agenciji, celo v teatru, čeprav je bilo tam vsaj zanimivo delo. Težava je v tem, da mi je zoprno delati z več kot enim človekom. Zdaj srečno živim kot svobodnjakinja.

Vanja pravi ...

Seveda je kdaj tudi nočna mora, ampak povečini mora biti kul. Prijateljica je zadnjič rekla, da človek hodi v službo samo zato, da na koncu meseca dobi plačo. Zdi de mi, da če bi jaz razmišljala tako, mi nebi preostalo drugega, kot da se že na prvi delovni dan ustrelim!
Arctic Donkey, verjamem ti, da v prosveti ni lahko. Mogoče bi te z Vale vzeli v najino podjetje. Pri nama ti ziher nebi bilo hudega ;-)
Axa, Biti svobodnjak se po mojem sliši lepše kot pa v resnici je. Posebno v taki usrani državi kot je naša!

Axa pravi ...

Seveda biti svobodnjak ni tako fajn, kot se sliši. Sploh če sta oba pri hiši v tem "blaženem stanju".
Ampak pri moji osebnostni strukturi (mizantropizem, ko gre za delo) bi moralo biti še veliko slabše, preden bi znova zbrala pogum za "pravo" službo. Preprosto moram plačevati to precej visoko ceno.
Ko sem hodila v službo, sem domov pretežno prihajala kot pošast - zdaj pa zjutraj komaj čakam, da bom sedla za "kanto". Tudi dragi pravi, da sem v hipu, ko sem začela delati doma, postala nov človek (v dobrem smislu). On že ve. ;-)
Kameleonka, hvali (kar koli že častiš), da si našla delo, kot ga opisuješ. Še v mojem imenu pobiraj božičnice, hodi na bolniške, prejemaj plačo tudi za čas, ko si na dopustu & uživaš v brezdelju državnih praznikov! Ipd.

Vanja pravi ...

A ne to pa ne. Delam po pogodbi. Najbrž bi besedo služba morala napisati v narekovajih. Uradno sem na cesti. Klošarka. Kdo te pa dandanes sploh še zaposli?!

Vale pravi ...

V bistvu občudujem ljudi, ki hodijo v službo samo zato, da dobijo plačo ... tudi jaz bi hitro naredila kabum, če bi bilo tako

adj. pravi ...

Služba predvsem najeda. 8 ur se družim s petimi računalniki, ki so med sabo skregani zaradi generacijskega prepada, tiho in sovražno brnimo drug na drugega, Autocad mi gleda iz ušes in nikjer nobene češnje sploh. Ali se mi zdi, da zaslužim svojo plačo? Prekleto da.

Vanja pravi ...

Vale, da tudi jaz jih na nek način občudujem. Včasih si zelo želim biti preprosta. Je življenje precej lažje...
Dinozaver, mi pa že tretji dan jemo češnje! Pridi k nam na obisk!

ambala pravi ...

Tudi jaz svobodnjak, kulturnik, kar pomeni, da bi moral biti super discipliniran. Pa seveda nisem. In poleg tega vsi prijatelji mislijo, da imam itak casa na pretek, ker ne sedim za komp 8 ur na dan... In ko oni pridejo domov in bi sli na pir mam jaz vaje pa tak... Jah pes.

Ni slao met take sluzbe. Sprosceno vzdusje je ziher bolj kreativno!!
JS BI TUD CESNJE!!!! uaaaa

Axa pravi ...

@Ambala: ja, to je ena od reči, ki jih ljudem ni mogoče dopovedati - mislijo, da če si "umetnik", potem lahko kadarkoli uletavajo. Za približno "discipliniranje" takih sva potrebovala nekaj let.
Saj je lepo videt prijatelja, ampak ena kava, pa druga ... in ti gre dve uri dela k vragu, če o zbranosti ne govorim. To mi je dolgo delala tudi mama, pa je bila sama nekoč "huda direktorica" in sem morala skozi pregrado dveh besnih tajnic, preden sem jo (če sploh) za nekaj sekund dobila na telefon ... ;-)))

adj. pravi ...

Kameleonka, hvala za vabilo. Zdajle z želodcem trpiva zaradi gobic v sendviču. Nikoli naju ne izuči. Češnje mi zato ta hip niso kaj vabljive, kdaj drugič pa mogoče.

ambala pravi ...

axa, meni ne pade na misel, da bi klical kolega in reku, dej pust sestank pa greva na kofe. On mene kliče in reče: ma dej stari, sej boš pa mal kasnej vadu, a ni vseen? Sej ne vzamem za hudo, ker pač ne vejo... počas jih bom že nauču... meni je sicer najhujša skušnjava internet!!!