torek, september 22, 2009

Brez avtomobila

"Eno karto do Ljubljane, prosim!"
"Povratno?"
"DO Ljubljane." Pripravim dva evra in iščem drobiž.
"55"
"Prosim?"
"55!"
"A se je podražilo?"
"Ne. 55."
"Samo 55?!"
"Ja kaj, a nič ne berete časopisa? Danes je Dan brez avtomobila. Če bi brali časopis, bi to vedeli"
"Ne berem. Nimam časa! " (In nimam časa da bi ga napizdila, mulca neotesanega. No, ne da nimam časa, pravzaprav se mi ne da.)

Fak, a zdaj mi bo vsak idiot, ki za okencem prodaja karte, solil pamet, češ da premalo berem?! Stojim zunaj, čakam na vlak in poslušam kretena, kako ljudem naveličano razlaga, da je danes "dan brez avtomobila", pa da imajo zato popust. Morda zadnje čase res malo berem, vem pa, da poleg branja obstaja tudi pisanje. In če je človek kolikor toliko pismen, kar pa dvomim da on je, vzame list papirja, na katerega napiše: "DAN BREZ AVTOMOBILA. 75% POPUST NA VOZOVNICE. Potem ti pač ni treba vsakemu posebej razlagati kaj pomeni "55". Če pa si glup kot noč, potem sediš v zamreženi kotli in ljudem najedaš, zakaj da ne berejo...

Takole pa je "Dan brez avtomobila" izgledal nekaj minut čez deveto zjutraj. Na Zoisovi še nisem videla take avtomobilske gneče. Take "metanje peska v oči" akcije se mi zdijo malček hecne.

15 komentarjev:

malci pravi ...

Mene je danes neverjetno navdusil internetski serviser. Ne vem sicer, zakaj je prisel, saj vendar z njihovim modemom pac ne more biti nic narobe...V dokaz ga je priklopil na svoj prenosnik in - Glej si ga no! - modem pa res ne dela...
No, v tolazbo mi je le, da je po tednu dni prigovarjanja prisel ZASTONJ! To pa je dosezek, a?!

PS: Ce kdo ve, kje se nazaj priklopi stresice, naj se prosim javi!

Vanja pravi ...

No, pa si prišparala 30 ojrijev! A ti veš, da že to, da človek pride, košta 30 ojrov?!

Sandra pravi ...

Se strinjam z vsem navedenim v današnjem postu. Super blog - edini slovenski, ki ga BEREM :-)

Vanja pravi ...

Sandra, hvala! :)

ana pravi ...

MISLIM, DA VEČINA LJUDI O TOM DNEVU IZVE ISTI DAN ALI PA KO SE Z AVTOM VKLOPI V GUŽVO. TUDI ČE PREBERE ALI SLIŠI PO TV, POZABI. IN JE RES ŠKODA, KER O TEM DNEVU MALO KDO RAZMISLI ALI BO ŠEL S KOLESOM, PEŠ... AMPAK SAMO RAZMISLI, KJE SE BO POTEM DANES PELJAL Z AVTOM, DA BO PRIŠEL DO OBIČAJNEGA JUTRANJEGA CILJA. V LJUBLJANI BI BILO LAHKO VEČ KOLESARJEV IN LAHKO BI BILO VEČ P+R AVTOBUSNIH PROG

Vanja pravi ...

Ana, ja cela zmešnjava nastane ob takih dnevih, samo to je rezultat. Kdor se nikoli ne zamisli in se mora vedno in povsod pripeljat od vrat do vrat, se tudi na ta dan ne bo zamislil, žal.

storyteller pravi ...

To se tudi sama sprašujem, ker še na noben "dan brez avtomobila" nisem na ljubljanskih ulicah zasledila manj avtomobilov, kvečjemu večje gužve. Opazujem kot pešec, seveda. In se povsem strinjam z Ano.

spela pravi ...

no, meni je bilo pa prav fajn, ko sem se po sredini slovenske peljala :) ponavadi je prit do službe s kolesom pravi podvig, kjer je treba poznat vse obvoze, razkopavanja, nagužvana mesta, robnike, treba je pazit na telefonirajoče smrklje v avtih, ki te skoraj povozijo, ko se pravilno pripelješ, slalomirat med pešci, trobit malicajočim dijakom, da se bagovolijo umaknit s kolesarske, skoraj povozit naglušno nonko, ki se ne odziva na zvonec... seveda pa jen kolesarska idealno mesto, kjer se čaka pred rdečo lučjo na prehodu. ampak to je druga tema. kolesarji smo tretjerazredni udeleženci v prometu, nihče nas ne upošteva, ne avtomobilisti ne pešci. samo policaji te lovijo, če s epelješ 10m v nasprotni smeri, ker pač ne moreš čez cesto..

adj. pravi ...

Na cestah, ki niso bile zaprte, je bilo res videti precej nabasano. Meni je bilo kar všeč to izredno stanje v LJ. Ko ceste niso samo zaprte za promet, ampak dejansko zaplankane, razrite in je center totalno klavstrofobičen. Potem sem v tej grozni stari lublani (ki je, sezoni primerno, prijetno omrtvela) poslušal dva američana srednjih let, ki sta si ravno privoščila tipično slovensko grško solato in ugotavljala, da je Dubrovnik večji in lepši od LJ, če imaš rad zgodovino... Za naslednji dan brez avtomobila pa predlagam, da vsem zainteresiranim razdelijo lopate in se vsi skupaj lotijo prekopavanja kake slikovite uličice.

Anonimni pravi ...

lej, ljudje pač ne berejo, ane?
In potem je gužva...
LP, Polona

Sv3der pravi ...

caki, caki, 55 cesa je do LJ? od kje? Iz Celovca?

Sv3der pravi ...

@malci: poklici strica serviserja. ocitno ni bilo zastonj ;)

Vanja pravi ...

Centov. Iz Kamnika.
Ja, tudi jaz imam serviserja na sumu, da je pobasal strešice. Malči, si jih že dobila nazaj?!

matilda pravi ...

Onka, drugič iz Moleskina (ali drugega priložnostnega zveščiča:-))odtrgaj papirček pa gor napiši "bla,bla, bla, praktično zastonj karte, samo danes" pa kretenčka zaprosi za kos lepilnega (če ne uporabi žvečilko) in mu to napopaj na šalter. Saj ne bo štekal, se boš pa ti zabavala.

Vanja pravi ...

Vidiš Matilda, to je pa super ideja.