Tole, na prvi videz čudno jed, pripravi prijateljica S.. Ponavadi napakira dva steklena kozarčka še tople kašice, v vrečko prida žličko ter prtiček in potem se baševa - na kakšnem rdečem semaforju, med potjo v eno izmed trgovin z orodjem/belo tehniko/ ploščicami/ armaturami ali čim podobnim. Zdaj sem jo začela pripravljati tudi sama, tako dobra je. In ne rabi izgovora - zjutraj je lahko zajtrk, opoldne predkosilo, po kosilu sladica, popoldne malica in zvečer večerja. Danes sem jo skuhala malo več, da bo še za kasneje, pa je zatem doživela dvojni repete.
Osnova je prosena kaša, skuhana v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhana, dodam malo medu/javorjevega sirupa, cimet ter žličko kokosove maščobe. Pika na i je na drobno narezana breskev in marelica (pozimi jabolko, katerega se v kaši narahlo pokuha) ter oreščki ali semena po želji. Danes sem poleg marelice in breskve dodala nasekljane orehe, lahko bi bilo tudi kaj drugega. Najboljša je taka kaša še rahlo topla.
Osnova je prosena kaša, skuhana v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhana, dodam malo medu/javorjevega sirupa, cimet ter žličko kokosove maščobe. Pika na i je na drobno narezana breskev in marelica (pozimi jabolko, katerega se v kaši narahlo pokuha) ter oreščki ali semena po želji. Danes sem poleg marelice in breskve dodala nasekljane orehe, lahko bi bilo tudi kaj drugega. Najboljša je taka kaša še rahlo topla.
16 komentarjev:
zgleda res slastno!
Res?! Meni pa izgleda obupno. :)
No mogoče nisem izbrala prave besede, bere se slastno :)
Res je. :)
Tudi, če ti izgleda obupno je servirano v lepi šalčki in oči so pol obeda;)
Ja! :) Tko kot noga s flajštrom izgleda kul, zato, ker je flajšter dizajnerski, a ne?! :)
Flajštr'č je za une punčke, ki ne marajo Diznejevih princesk, temveč pirate:D
Aja. Dizajnerske flajštrce pa vsakodnevno lepimo na svoje dušice, a ne?! :))
..pa še v fini črni kovinski škatlici so servirani in LIMAJO, kar je najpomembneješe..
Izgleda kot otroška kašica ampak sestavine se mi berejo zanimivo. Definitivno vredno testiranja☺
Dušice si pa skupaj držimo z lepoto, ker bi drugače sam jamrali, godrnjali, sikali, brcali in ... morda še konec naredili prezgodaj...
Da ne bi jed neslavno padla v kategorijo 'babjih' sladkih tolažb, sem jo moral promptno poskusiti. Iz previdnosti sem jo posipal z mletim čilijem (če bi se prej spomnil pa bi vanjo štrcnil malo harisse). Menim, da je relativno varna. :)
Zanimivo - dodaš malo čilija in dobiš jed za dedce. :)
Torej smo v tem kontekstu ugotovili, da obstajajo jedi za babe, za dedce ter jedi za mladiče - otroška kašica. Skuhaš en pisker kaše in imaš tri vrste jedi - kako super! :)
Na primorskem naredijo to s suhimi slivami, zapečeno v pečici in je to neke vrste narastek :-) Sama je ne uživam. Morda bi jo, če bi dodala namesto sadja in cimeta sir in slanino :-)
Bi šlo na slan način. Moja babi proseno kašo skuha na česnovi osnovi, tako kot so to delali včasih in je zelo dobro.
jaz dam namesto sadja paradižnik in rožmarin in poper.
Objavite komentar