ponedeljek, junij 20, 2011

Še ena jed brez imena - taka, ki se sama skuha

-

Tole, na prvi videz čudno jed, pripravi prijateljica S.. Ponavadi napakira dva steklena kozarčka še tople kašice, v vrečko prida žličko ter prtiček in potem se baševa - na kakšnem rdečem semaforju, med potjo v eno izmed trgovin z orodjem/belo tehniko/ ploščicami/ armaturami ali čim podobnim. Zdaj sem jo začela pripravljati tudi sama, tako dobra je. In ne rabi izgovora - zjutraj je lahko zajtrk, opoldne predkosilo, po kosilu sladica, popoldne malica in zvečer večerja. Danes sem jo skuhala malo več, da bo še za kasneje, pa je zatem doživela dvojni repete.
Osnova je prosena kaša, skuhana v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhana, dodam malo medu/javorjevega sirupa, cimet ter žličko kokosove maščobe. Pika na i je na drobno narezana breskev in marelica (pozimi jabolko, katerega se v kaši narahlo pokuha) ter oreščki ali semena po želji. Danes sem poleg marelice in breskve dodala nasekljane orehe, lahko bi bilo tudi kaj drugega. Najboljša je taka kaša še rahlo topla.

16 komentarjev:

Simona pravi ...

zgleda res slastno!

Vanja pravi ...

Res?! Meni pa izgleda obupno. :)

Simona pravi ...

No mogoče nisem izbrala prave besede, bere se slastno :)

Vanja pravi ...

Res je. :)

matilda pravi ...

Tudi, če ti izgleda obupno je servirano v lepi šalčki in oči so pol obeda;)

Vanja pravi ...

Ja! :) Tko kot noga s flajštrom izgleda kul, zato, ker je flajšter dizajnerski, a ne?! :)

matilda pravi ...

Flajštr'č je za une punčke, ki ne marajo Diznejevih princesk, temveč pirate:D

Vanja pravi ...

Aja. Dizajnerske flajštrce pa vsakodnevno lepimo na svoje dušice, a ne?! :))

matilda pravi ...

..pa še v fini črni kovinski škatlici so servirani in LIMAJO, kar je najpomembneješe..

Andreja pravi ...

Izgleda kot otroška kašica ampak sestavine se mi berejo zanimivo. Definitivno vredno testiranja☺

matilda pravi ...

Dušice si pa skupaj držimo z lepoto, ker bi drugače sam jamrali, godrnjali, sikali, brcali in ... morda še konec naredili prezgodaj...

adj. pravi ...

Da ne bi jed neslavno padla v kategorijo 'babjih' sladkih tolažb, sem jo moral promptno poskusiti. Iz previdnosti sem jo posipal z mletim čilijem (če bi se prej spomnil pa bi vanjo štrcnil malo harisse). Menim, da je relativno varna. :)

Vanja pravi ...

Zanimivo - dodaš malo čilija in dobiš jed za dedce. :)
Torej smo v tem kontekstu ugotovili, da obstajajo jedi za babe, za dedce ter jedi za mladiče - otroška kašica. Skuhaš en pisker kaše in imaš tri vrste jedi - kako super! :)

Vale pravi ...

Na primorskem naredijo to s suhimi slivami, zapečeno v pečici in je to neke vrste narastek :-) Sama je ne uživam. Morda bi jo, če bi dodala namesto sadja in cimeta sir in slanino :-)

Vanja pravi ...

Bi šlo na slan način. Moja babi proseno kašo skuha na česnovi osnovi, tako kot so to delali včasih in je zelo dobro.

darjeeling pravi ...

jaz dam namesto sadja paradižnik in rožmarin in poper.