Kaj ima kostanjev pire skupnega z beljenjem?! Pravzaprav ničesar. Razen tega, da je bil krasna sladica po sobotnem kosilu za "delavce" prostovoljce.
Za večerjo smo kuhali panelle e caponata - res super jed, priporočam! Ker se je pod kuhinjsko mizo že cel teden valjal protfan kostanja, sem sklenila, da ga nekako spravim v promet. Če odštejem zamudno lupljenje, je priprava pireja sila preprosta: olupljen kostanj fliknete v mikser, pridenete konkretno žlico mascavo sladkorja, vse to zalijete s poljubno količino mleka in kisle smetane (količina po feelingu, dodajate počasi, da ne postane preredko). Prostovoljci so se oblizovali! Včeraj je sledil drugi nanos barve, kuharica pa sem pozabila kupit sladko smetano. Ker sem imela v hladilniku riževo mleko, sem sklenila da uporabim kar tega. No, to je bilo šele dobro! Neprimerno boljše kot varianta s smetano. Svetujem, da poskusite oba recepta in se potem odločite katera varianta vam bolj ustreza.
14 komentarjev:
Kostanjev pire je fenomenalen:
a. če ti kdo olupi ogromne količine ksotanja, ki so potrebne za skromno slaščico.
b. če najdeš konzervo kosntajevega pireja v trgovini (odkar smo v vojni z Lijepo našo, je to malce težavnejše.
Zavidam tvojim prostovoljcem!
Matilda, lahko si misliš, da tudi meni lupljenje ni bilo v poseben užitek. Ampak kar se mora, se mora. Pa raje lupim kot belim, vseeno. :) Če si lene sorte (kar jaz sem), ga olupiš samo pol kastrolce, polovico pa pustiš za naslednji dan. Naslednji dan ugotoviš, da se uležan veliko bolje lupi, predvsem ni veliko opravka s tisto trapasto kožico.
Pripis: tale post sem spisala v rekordnem času, odtod nekaj sila bedastih napak: najprej omenim kosilo, nato taisti obrok imenujem večerja - v bistvu je šlo za oboje (ko-večerja), smetana je pa enkrat omenjena kot kisla, drugič pa kot sladka... Skratka: bila je sladka. Morda pa lahko poskusite s kislo, utegne biti dobro.
slin slin slin.
Jaz se pa slinim po šampanjcu. :)
mogoče bi šlo eno dobro z drugim?
Ja, o tej kombinaciji sem premišljevala. Morda bi šel pire bolje s kakšnim muškatom.
Naslednjič se priporočam za beljenje :P Že samo po sebi mi je v užitek, če te po tem čaka še takšna sledica pa sploh :)
Storyteller, si bom zapomnila, da moram naslednjič spet beliti v jesenskem času. :))
zveni jako fino, bom probala.
Tako kot pravi storyteller - jaz bi tudi belila. Znam bolje od Mojga. Dokazano. In v jeseni naj bo. Joj, če bi vedela za to sladico, bi ti že zdavnaj povedala :D
P.S. A uležan se lažje lupi? Dobra informacija!
Hoho, koliko "belilcev" kar naenkrat! :)) Si moram zapomniti.
Izgleda super. :)
Glede lupljenja, sem ravno zadnjič brala temo na kulinariki... Baje se ga najlažje olupi z stiskalcem za česen....
Evo še link:
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11835
oziroma
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3319&besede=kostanj
Aja...pa linka ne znam narediti aktivnega...:/
Objavite komentar