sreda, avgust 19, 2009

To, da pridem, košta 30 eurov!

Pride pred dogovorjeno uro. V roki držim kljuko. "Dol je padla." povem. "A samo to?" vpraša precej razočarano "Da, samo to" odgovorim in se potihem veselim, ker je "samo to," saj imam občutek, da bo hitro delo končano. V roke vzame imbus ključek. V manj kot minuti je kljuka pričvrščena na svoje mesto. "Ključek vam podarim," prijazno reče, meni pa je že sumljiv, v glavi mi zveni: "Nasral me bo, nasral me bo!!" "Koliko pa to znese?" previdno vprašam. "Rabite račun na firmo?" vpraša. "Mhm, po kakšnem ključu pa predvidevate da imam firmo?!" bi ga najraje vprašala. "Ne ne, nikakršnega računa na rabim." odvrnem. Z računom pride 25, brez računa je 20." suvereno odvrne. "Aaaa?!" "Mhm, glejte, glede na to, da sva se zmenila da bo brez računa, se najbrž lahko dogovoriva za nižji znesek. Nimam. Samo petnajst imam." predrzno barantam, kot bi bila na turškem bazarju. "Ja... sam pol pa ne smete nikomur povedat. Veste, mi za manj kot trideset sploh ne pridemo. In ne bi vam smel zaračunati tako malo (malo?!), imamo kodeks - cene so take in za manj ne smem delati. Storitve so dandanes drage" reče. "Aaaa?!" "Ne ne, nikomur ne bom povedala." odvrnem. Dam mu petnajst evrov in če me ne bi bilo strah, da bo kljuka spet odpadla, da bi za njim zaloputnila vrata. Ampak je bil pa prijazen, ključek mi je podaril! Če le-ta ne bi bil tako majhen, bi mu ga ob odhodu zabrisala v glavo. Držim obljubo, nikomur nisem povedala - sem pa zapisala na blog.

Stojim kot vkopana, gledam v kljuko, v glavi pa mi zveni: "Falila sem poklic, falila sem poklic..."

23 komentarjev:

spela pravi ...

mogoče bi mu morala rečt: to pa ni poceni! ;)
ali pa, naj ti naredi zastonj in ti polepša dan ;)
zgornji pomežiki so seveda zelo pomenljivi :D

Vanja pravi ...

Hehe, sem pomislila tudi na to, ampak mogoče bi potem gospod Kljuka želel, da tudi jaz njemu polepšam dan. Bogobvaruj!

Me pa zanima, s čim neki se ukvarjajo tisti, ki pričakujejo da jim bo človek polepšal dan?!

Prideš k mesarju in rečeš: "Podarite mi tistole kranjsko klobaso, mi boste s tem polepšali dan." In potem ko on reče, da ti je ne bo podaril, rečeš: "Nisem vedela da obstajajo taki ljudje kot ste vi." ali nekaj v tem stilu. ;)

spela pravi ...

še bolje: namrdneš se, mesarja grdo pogledaš in mu rečeš: očitno je denar res sveta vladar

Vanja pravi ...

On ti potem ves razkačen od jeze v glavo zažene klobaso. Pa jo imaš! :)

Nataša Pregl pravi ...

mene bi poklicala, ti pridem zastonj naštelat tisto kljuko ... ajde, za kšno fajn solatko pridem! sam ne okol govort, da sem tok pocen :-))

Unknown pravi ...

to mora bit pa ena orenk kljuka!

Vanja pravi ...

Zdej mam imbus, pa lahko sama popravim. Če kdo rabi - pridem popravt. Za 15 - brez računa!!

adj. pravi ...

Čaki, a to je specializirani popravljalec kljuk, al kaj?

Vanja pravi ...

Očitno je zelo specializiran, da. Najbrž ima v žepu doktorat iz ključavničarstva.

Vale pravi ...

Draga Onka, kakšne pol leta nazaj se nam je zamašil odtok v kopalnici. Ni pomagal niti Mr. Muscolo al kaj je že tisti debil iz reklame in na koncu smo mogli poklicat vodovodarja, ki je povedal, da naj pokličemo njegovega prijatelja, ki dela samo to - odmašuje odtoke. Tip je prišel z neko mašino, povedal, da nimamo zamašenega odtoka, ampak, da se je v njem nabral vodni kamen (kar se mu, na razmere na Primorskem verjela), zato ne pomaga noben Mr. Muscolo. Z mašinco je malo zabrnel, vsega skupaj 2 min, pokasiral 70 EUR in odpujsal. Brez računa seveda.

matilda pravi ...

No, pa mladičke se sil'te na gimnazijo!

Nataša Pregl pravi ...

ja, naša bo avtomehankarca. Prepričana sem, da bo biznis cvetel, tudi če bo slaba avtomehankarca :-)))

Vanja pravi ...

Vale, lepa zgodba s happy endom. Za gospoda seveda. :)
Matilda, najbolje da že takoj po osemletki začnejo delat. Kvečjemu kakšna triletna šola pride v poštev, več ne!
Nataša, sej če ne bo hotla bit avtomehankarca je tud obrezovalka živih mej precej nobel poklic al pa snažilka - donosno oboje zelo. Ko sem delala v prejšnjem biroju, je bila naša snažilka po urni postavki bolje plačana od nas.

Ruth* pravi ...

Bokibogme, racunati toliko za 5 minut dela. Pa naj mi se kdo rece, da je prevajanje donosen posel, z imbus kljucem sedmico ga bom po nosu! Prokleto. Strebas 4 leta gimnazije, 5 let faksa, 3 leta prakse to znaci da pri kakih 30 zacnes delati, a ovi hajvani pa harajo okoli z prakticnim znanjem. Od sad dalje gledam dedu kak popravlja stvari in si vse zapisujem :))

Anonimni pravi ...

če si vzameš cajt, greš do trgovine, kupiš imbus, preštudiraš kljuko in jo popraviš, ti vzame najmanj dve delovni uri bruto.
ampak fini ljudje s faksom tega ne počnejo.
in arhitekti tudi baje niso zastonj...

malči pravi ...

Meni so pa tile možakarji v kombinezonih všeč. Pridejo, kadar se jim pač zljubi (in seveda nikakor ne takrat, ko rečejo), vse nasvinajo in na koncu še mastno računajo. Lahko si seveda vesel, da so sploh prišli.

Samo odlomek iz zadnjega nadaljevanja napetega krimiča "Okničarji na obisku":

Okničarji so prišli z 10-dnevno zamudo. Pa kaj! Pri montaži so prebili elektriko, ampak tega seveda niso povedali. Saj niso mogli opaziti, da je varovalko vrglo ven, kajne?! In, da je tudi drugo, ki so jo vzeli iz ene druge zadeve v omarici, tudi vrglo ven, a ne?! No, to malenkost so pač pozabili povedati.

Ne, tisti dve okni v dnevni sobi, kjer je namesto šipe neka kovinska plošča, res nista čudni. Ja no, tako pač je. No pač tisti šipar, ki reže šipe, pač ni naredil še dveh šip. Ja zakaj se pa tako razburjam?! No, enkrat jih bo pa že narezal, a ne?! Saj je tudi tako lepo. Sicer ne vidiš ven, ampak je pa po svoje lepo.

No, tisti gospot, ki je prebil štrom, se je potem celo prikazal enkrat proti večeru (po 10-ih klicih) in izjavil, da to sploh ni problem. Se pa malo drugače zveže, a ne? Hm, npr. kako?! Edino delujočo luč na štedilnik in tega na hladilnik? Prosim, razložite mi to, ker jaz imam samo faks in sem butasta.

Ampak seštevati pa znajo. In to odlično! Tu se pač niso zmotili. No in ja, seveda, najbolje bi bilo, če bi kar danes malo plačali vnaprej, ker morajo plačati material....

Vanja pravi ...

Anonimni, če imaš čas, to lahko narediš, se strinjam. Ampak mi, fini ljudje, delamo takrat ko so trgovine, kjer prodajajo imbus ključe, odprte in se vračamo domov takrat ko so zaprte in če te vmes skrbi kako boš zvečer prišel v stanovanje, ker je kljuka nasajena provizorično, potem pač nemudoma pokličeš osebo, ki se s tem ukvarja.
Ja, arhitekti niso zastonj (kot seveda nič na tem svetu), so pa definitivno prepoceni (v primerjavi z zgoraj opisanim primerom). Sploh za budale, ki njihovega dela ne cenijo.
Malči, pri kolegici so delavci razbili čisto novo kadičko od tuša - v čisto frišno novem stanovanju. In na čisto nov parket napackali čisto nov madež. "A?! Ne, jaz tega nisem naredil." "Jaz tudi ne." Ja, tako je to s temi mojstri.

K pravi ...

jaz mam še v študentu en kladu, univerzalen ključ in izvijač. tudi z odpadlo kljuko bi se najprej sama pomatrala in le v skrajnem primeru klicala "majstre".

K pravi ...

mamo pa še eno prigodo od doma. se je par let nazaj pokvaril pomivalc po pol leta uporabe. in mami, najbrž polna dotedanjih izkušenj, je rekla: se kar bojim poklicat majstre, bohve kolk bo prišlo. bomo pa na roke pomival, sej tud do pomivalca smo. in potem smo se čez kakšno leto mulci spomnili, da pokličemo majstra. si bomo pa mi razdelili stroške, smo sklenili. je prišel, popravil (10 minut), svetoval in pokasiral 20€. smo mu jih z veseljem dali, mami se je pa potem samo smejala, ker je mislila, da bodo res neke bajne vsote prišle.

je pa hudič s temi gospodinjskimi mašinami. nam gre pralni stroj vsaj 1x na dve leti v 3 krasne, ker nas je dosti in skoz laufa, zdaj je šla še pečica in bo treba kar nov šporget in to tavelik, ker popravilo stane več. klinc, jaz bom v svojem gospodinjstvu na roke prala in kuhala na zidanem štedilniku (:

Pegaz pravi ...

Hej, zgodba je seveda dobro znana.
Majhen komentar je zrastel kot buhtelj, zato sem ga raje napopal v Hlevček.
Tebi pa vse čestitke za barantanje z mojstrom PO opravljenem delu!!! Kaj takega res redko rata! :)

Vanja pravi ...

Pegaz, lepo da si si vzel čas in spisal eno na to temo.

lili pravi ...

Ruth, mam en citat zate (iz Sunday Timesa):
If you ever thought the guy who cleans the portable toilets at Glastonbury had the worst job in the world, you were wrong: it's the guys who have to translate EU journals from one language to another.
:)

Pegaz pravi ...

Ha ha, kje so Glastonbury nasli!

@Natasa: Cista zmaga. To je priblizno tko, kot da bi poslala macko v polno pticjo kletko, da kanarckom "pomaga pet". Konkurencna prednost, ki ji ni para. Tak status majo mogoce edin se kolegice v elektroenergetiki.