petek, avgust 07, 2009

Kako sem ukrotila šlape

_

Pred dnevi sem kupila šlape. Take kot sem si jih že nekaj časa želela - malo bolj nobel in robustne, z malce konkretnejšim podplatom in kar je najvažnejše: udobne.
No ja, predvčerajšnjim so končno prišli na vrsto da jih obujem, nakar krenem skozi vrata, naredim par korakov, se obrnem, vrnem nazaj in preobujem. Zakaj?! Šlapi so proizvajali nemogoč in zelo moteč zvok - v bistvu so "cmokali" - nekako tako kot cmoka ko v obuvalo pride voda. Zvok, ki je nastajal ob hoji, je bil še najbolj podoben prdenju. No, najbrž je jasno zakaj sem se tako hitro preobula in jih pustila doma.
V trgovini so mi zatrjevali, da VSI natikači "cmokajo", prodajalki nikakor nisem mogla dopovedati, da zoprn zvok nastane zato, ker je zgornji del podplata konkaven, pa se zato pri hoji naredi vakum. Ne, trdila je, da je to čisto normalno, da sem preobčutljiva ter da mi čevljev po vsej verjetnosti ne bodo zamenjali. Krasno, torej že drugi par od jebene hohštaplerske firme, ki ga lahko postavim na polico namesto porcelanasta laboda v katerem rastejo rože in pustim da se na njem nabira prah.
V redu, dopuščam možnost, da sem preobčutljiva, ker mene res VSE moti - vsaka najmanjša napaka na novo kupljenih artiklih - priznam, reči pogosto nosim nazaj in uveljavljam dobropise ter reklamacije - za svoje denar pač hočem dobiti to, za kar sem plačala. "Ne, če bi bili moji jih jaz že ne bi nosila!" je komentirala kolegica, ko sem paradirala po pisarni in jo spraševala, če sem morda preveč občutljiva. Dejstvo je, da ne morem ravno trditi, da je moj stopalni lok šolski primer popolnega loka (dasiravno sem celo otroštvo naokrog krevsala bosa - kar naj bi menda preprečevalo platfus), zato sem dopuščala možnost, da se to najbrž dogaja le meni - ampak ne, ko jih je probala moja mati, je bilo enako. Ti šlapi so pač primer najbolj bednih šlap pod soncem - ni čudno, ko pa so jih zasnovali arhitekti - dokaz več, da bi se moral vsak držati svoje obrti.
Po priporočilu kolegice sem si šla danes dopoldne v Mullerja nabavit silikonske podložke za pete (vzela sem kar tiste "party" za čevlje z visokimi petami, ker drugih niso imeli). No, problem rešen - trapasti šlapi ne cmokajo več! Če imate podoben problem, svetujem da poskusite s silikonom. Pa še zelo udobni so za hodit, ker se podplat bolje oprime podlage, le-ta pa je veliko bolj mehka in prilagodljiva. Živa, hvala za nasvet!
Kar me pri naših trgovcih najbolj moti je to, da ti ob nakupu praviloma s hinavskim nasmehom na obrazu v roke rinejo vrečo in ponavljajo: "Pa lepo nosite!" -potem pa, ko se človek čez nekaj dni vrne in pove, da z izdelkom ni zadovoljen, naleti na gluha ušesa, v smislu: "to pač tako je", "vi ste preveč občutljivi" "saj ste videli kakšni so, že ko ste jih poizkusili", "izdelek je brezhiben zato ga ne morete reklamirati" - skratka pišmeuharsko obnašanje v smislu: "Ja, nasral si se, ampak tvoj problem, mi smo pokasirali denar in tvoj problem nas ne zanima." Zavedajo se, da kupci nimajo ne časa ne volje, da bi se ukvarjali z raznimi sodnimi izvedenci (ki se menda običajno itak postavijo na stran prodajalca). Ampak kaj bi jih pravzaprav stalo, če bi stranki prisluhnili in neuporabljen izdelek vzeli nazaj ter naredili dobropis?! Mislim, da v dotični trgovini ne bom več kupovala. Me je že skoraj minilo med enim od prejšnjih obiskov, ko mi je prodajalka za pomerjanje štiklov ponudila RABLJENE najlonske nogavičke Z LUKNJO. Takrat tega nisem komentirala, čevlje sem pač poizkusila na boso nogo, smrdljivo nogavico, v kateri so bili še delci kožne povrhnjice prejšnjih pomerjevalk, pa pustila na tleh. Ampak zdaj sem se pa definitivno odločila, da me tam najverjetneje ne bodo več videli.

7 komentarjev:

spela pravi ...

no, samo, da je uspelo. šlapi pa dobro zgledajo, ni kaj. ampak maš prav, kupujemo jih samo še v E. v mestu čudežev. meni je lani v isti trgovini prodajalka poskusila uturit prevelike ;) sem pa tudi jaz danes odkolesarila v M. po party prste, mogoče ukrotim drseče bele sandale..

Vanja pravi ...

A ne da dobr zgledajo - prov to si človek predstavlja, ko nekdo izgovori besedo: šlapa. :))
Po mojem da bi moralo zihr pomagat tudi za tiste tvoje sandale. Ja, jaz od danes naprej prisegam na silikon! (zgolj in samo v čevljih, da ne bo pomote)

Unknown pravi ...

Sej mogoče mal pretiravam, ampak mam občutek, da je bit moški res dbest. :D

Vanja pravi ...

Morda. Ne vem, ker nisem moški.

Ruth* pravi ...

Da, to pa je tako znano. "Lepo jih nosite." Čez dobrih 50 metrov nošenja pa ugotoviš, da to sploh ni to za kar si plačal. Ali pa jih lahko vržem po slabih treh mesecih. Jezna!

matilda pravi ...

Cmokanje je pogost pojav pri poletnih natikačih. In mimogrede, natikače bi ti morali vzeti nazaj, ne glede na "brezhibnost", če jih vrneš v zakonsko določenem roku. Garantiram.

Vanja pravi ...

Hja, tetica na brezplačni številki na Zavodu za varstvo potrošnikov mi je drugače povedala. Saj veš: kalvarija s sodnim izvedencem in tako sranje - pa komu se da ukvarjat s tem?!