sreda, avgust 12, 2009

How far does it go?!

_

Najprej je bil ogaben betonski trikotnik, ki se je na Vilharjevi pojavil dobesedno čez noč - kot bi ga (na poti v Tirano) tam nekdo pozabil, kot da bi mu ogaben stvor padel iz žepa. Potem so prišle barve - raznorodnii kvadratki, v med seboj neujemajočih barvnih tonih (oranžna, rdeča, modra in siva v kombinaciji z belo), ki izgledajo, kot da bi jih natrikotnik nekdo nasral (oprostite izrazu, a tako pač izgleda). A to še ni vse: terase so ozaljšali z rumeno barvo - da bo še lepše! Kaj bo naslednja stopnja?! Hm, če bi imela pri roki ročno bombo ali dve, bi jo brez kakršne koli slabe vesti zagnala v tale arhitekturni masterpeace. Se strinjate, da slabše ne more biti?!

20 komentarjev:

Nihljaj pravi ...

Mene moti oblika. In lokacija.

Vanja pravi ...

Ja saj, lokacija tudi mene moti. Upam si trditi, da bi tale stolpiček lahko izgledal zelo šik - če bi bil lociran nekje v centru Tirane recimo. Potem sploh nihče ne bi opazil te ogabne oblike in nanjo nasranih barv!

Nataša Pregl pravi ...

how far does it go :-)

Vanja pravi ...

Nataša, popravljeno. Hvala! :)

Nataša Pregl pravi ...

hm, če tvoja prfoksa izve za tole .... hehe

Vanja pravi ...

Kera?! :)

K pravi ...

jaz mižim, kadar mi pride ta stvor v vidno polje. in res, najhuje je bilo z grozo opazovati vsak naslednji korak, vsakič bolj ugly. ampak kaj šele bo. emonika bo nekoč tam blizu, pa tista stoplnica na bavaraskem dvoru, pa še ful enih megalomanskih (za lj) stoplnic, vsaka po svoje šajni in pisana. me že boli uč.

Nataša Pregl pravi ...

una za angleščino :-)

Ruth* pravi ...

Ko sem prvič zagledala to betonsko maso sem prvo asociacijo dobila za SKAKALNICO. Da, smučarska skakalnica mi je padla na pamet. Naslednji obisk Ljubljane je terjal malo več misli in šele takrat sem uvidela, da to ni projekcija, ampak je ta ogabna stavba res sezidana iz cementa in jekla. Kje se skriva krajinska arhitektura?

matilda pravi ...

Kdo pa so krajinarji na MOL?

Hahaha, Tirana.....

Vanja pravi ...

Mestni arhitekt na MOL-u je gospod Koželj. Ne vem kaj mu je, najbrž je postal slaboviden.

Vanja pravi ...

P.S. Krajinarji so krajinski arhitekti, ki se ukvarjajo z zasaditvijo in zelenimi površinami v mestih. Z arhitekturo, s stavbami in infrastrukturo se ukvarjajo urbanisti.

matilda pravi ...

No, malce so krajinarji tudi vključni v prostorske načrte, vsaj morali bi biti. Ne vem pa če kakšnega na MOLu premorejo.

Vale pravi ...

Meni so pa "všeč" zadnje čase tako moderni nazivi vseh teh "nobel" zadev: Nokturno, Modra laguna, Dunajski čebeljnak, Dunajski mozaik, Rotonda, Stekleni dvori, ipd. Fensi, samo še čakam, da posnamejo nadaljevanko Modra laguna 1964 alias Melrose Place :-)

"Ej, kje pa ti stanuješ?"
"V Steklenem dvoru."
"Aaa, jaz pa v Dunajskem mozaiku."

sv3der pravi ...

naaaaaaaaaaaaajs ;>

ves, da je lahko se slabse. In ne provociraj, se bo takoj kdo nasel in se kaj dostukal, heh, dozidal ;>

napovedujem naslednjo metamorfozo skakalnice - obce slovensko olimijsko disciplino - zasteklimo si teraso. cim ceneje.

-sv3

sv3der pravi ...

@matilda; pusti krajinarje v naravi, naj tam delajo skodo.

Vanja pravi ...

Vale, meni tudi: razni kvarti, dvori, dobrave in sončave. Mora biti človek res debilen, da se spomni taka imena.
Sv3der, ojej! Niti pomisliti ne smem na kaj takega - na prizidek. Terase bodo pa itak zasteklili, imaš prav. Takrat bo šele lepo. Kot v Tirani, saj pravim! Ejej...

spela pravi ...

no, zdaj vidim, da ljudje dejansko zamenjujejo urbaniste in krajinarje. zadnjič sem brala en članek v stilu "ne vem, kje so bili krajinski arhitekti, ko so gradili te bloke", kot da bi krajinski arhitekti imeli kaj s tem ;)

skakalnica pa je res prelest in ponos našega mesta, nimaš kaj. z lahkoto konkurira prelestnemu Eurocentru.

Vanja pravi ...

Špela, mislim da ljudem niti ne gre zameriti - pri nas so srhitektura, urbanizem in krajinska arhitektura postavljeni na stranski tir. Mi, ki se dnevno ukvarjamo s tem, se čudimo, če ljudje zamenjujejo pojme. Glede na "nebodigatreba" in "saj lahko sam" odnos do naše stroke, ni čudno da se ljudem sanja ne kdo sploh kaj dela. Ali pa nemara mislijo, da vsakdo lahko dela vse - vsaj tako izgleda naša dežela: statik je arhitekt, urbanist je arhitekt, krajinar je arhitekt, arhitekt je nič.

Anonimni pravi ...

To je pa tako, ce se objekt dela po nacrtih iz leta 1987...