torek, april 22, 2008

Strip!

Kupila sem si strip. Prav fino čtivo za na vlak! Veliko boljše kot naprimer Mladina, ob kateri se potem venomer grdo kremžim (včasih se sprašujem ali bo tega kremženja sploh kdaj konec?!). Vsem nakremženim ljudem bi morali doktorji predpisati stripe!
Lunačkove Minije sem našla v izložbi Konzorcija, kjer ima trenutno razstavo.

11 komentarjev:

Anonimni pravi ...

stripi so kul. stripi so fajn. stripi so boljs kot aktualno casopisje (tudi od strokovnega, razen Wallpaperja sure :rolleyes: )

spomnim se, da sem 'gor' rastel z mikijevim zabavnikom, politikinem zabavnikom in yugostripi. ko so zaceli slednje prevajat (sploh alana forda) sem jih vzljubil se bolj. Tiste yu-stripe sure ;)

btw, ves, da so stripe 'izumili' v Belgiji -> pivo, vaflji, cokolada, pomfrit in stripi = wooow, ampak se vedno so cudak. hmm, mogoce ravno zaradi tega :D

-sv3

Vanja pravi ...

Oh, Mikijevi zabavniki! Še vedno imam spravljena dva velika kupa le-teh!
Pa kako smo uživali ob Mikiju Mustru!
Aja, nisem vedela da so stripe izumili v Belgiji!

Anonimni pravi ...

Stripi.

Ah, spomnila si me na dneve, ko se požirala Alan Forde, pa FlashaGordona v Zabavniku, jaaa Sv3der - Mikijev zabavnik je bil zakon, pa pravzaprav vse kar se je dalo dobiti... Še danes pa nadve rada prebiram Asterixa, srečnega Luka in Garfielda :-)

Un strip v Mladini na koncu je pa zatežen.

Vale pravi ...

Karmen kako ti je lahko strip v Mladini zatežen? Tako lepo prikaže Janeza in Urško, da se jaz vsakič nakrohotam do solz ...
Drugače pa sem kot otrok požirala stripe, zdaj si jih pa ponavadi privoščim kadar se po Jadranu klatim. Hrvati imajo še vedno boljšo izbiro od nas ...

matilda pravi ...

Ljubila sem Ripa Kirbya, on je bil en tak Gerorg Cloony mojih otroških let; pa vse tiste bejbe, ki so kar lebdele okoli njega (čeprav so bile vse kao zlo emencipirane in stajliš punce:-)), pa Obelixa in Asterixa sem kradla bratu...če prav pomislim, sem takrat začela zares risat in ustvarjat.
Kar nekaj tujih knjig na temo stripov (monografije ect. sem videla v Domu knjige v Kopru).

Anonimni pravi ...

Vsi, za katere vem, da Mladino redno preberejo skoraj od prve do zadnje strani, so precej butasti. Ni problem v tem, da zagovarjajo neumna stališča, ampak jih niti argumentirati ne znajo smiselno.

Vanja pravi ...

Karmen, meni je pa Mladinin strip prav zabaven. Kakšen junak je tale Janez!
Ervinator, vidim da te je spet malček zaneslo... :-)

Anonimni pravi ...

hmm, mogoce sem malce prehitro rekel, da so jih oni izumili. so pa bili definitivno med prvimi s svojimi BDji (Bande Dessinée / BéDé). V Evropi (ki pa je center sveta hahaha).

Pri BDjih gre za popolnoma evropske stripe, ki so precej drugacni od ameriskih 'herojskih' stripov.

To kar se je bralo v Yugi je bil italijanski strip, ki je zopet malce drugacen. Zelo prijlubljen Italijanski stripar (R.I.P.), ki pa je bil tudi precej slaven v Franciji in Belgiji (meka za striparje) je Hugo Pratt s svojim Corto Maltesom.

Mikijev zabavnik pa, hehe, vsi vemo cigav je :)

btw, to kar zadnjih nekaj let producira Mikijev Zabavnik je zivo sranje. but than again, to je samo moje mnenje, mladez ga ima baje rada :))) in to je OK.

-sv3

a propos Mladininim stripom: tam vsake toliko objavi svoje stripe TBC - mislim, da edini slovenski stripar, ki mu je uspelo na obmocju Francije in Beneluxa. Mi ga poznamo po enem drugem stripu :D

Anonimni pravi ...

No, najbolj butast je prav gotovo tisti v Poletu. Lahko bi se prijavil na natečaj najbolj bednih stripov in pokasiral vse možne nagrade, tako ne bi uspel samo v Franciji in Beneluksu, pač pa širom zemeljske oble.
(In spet bi bili nekje prvi.)

Black Betty pravi ...

@sv3der:
malce pozno se oglašam na to temo, ampak ker vidim, da kvasiš neumnosti namesto piva, naj omenim, da belgijci pa že niso izumili stipa. na kratko (ker bi se o tem lahko razpisala čez toliko strani, kot je obsežno kakšno diplomsko delo.)
- avtorstvo prvega stripa vsekakor pripada Richardu Feltonu Outcaultu in njegovemu stripu Yellow kid (slikanice Max und Moritz, pri nas prevedene kot Jaka in Jošt), mnenja pa se razhajajo v datumu.
- prvi strip naj bi začel izhajati kot ilustracija leta 1895 v New York Worldu (časopis od J. Pulitzerja) in se je imenoval Hoganova ulica. Kdaj točno je bilo, se ne ve točno, eni toretiki pravijo, da 5.5.1895, ko je izšla prva ilustracija Hoganove ulice, drugi pravijo, da je bilo to 5.1.1896, ko naj bi taista ilustracija dobila prvi oblaček, tretji - 16.2., ko je yellow kid postal glavni junak hoganove ulice, četrti govorijo da je rojstni dan stripa 18.10.1896, ko se je pojavil v New York Jornalu (W. hearst) ... in takrat se je začelo mesarsko klanje za vsakega slehernega bralca med Pulitzerjem in Hearstom.
I have spoken. :D

Anonimni pravi ...

:posip posip s pepelom:

hja, pisem neumnosti. sta me napadli kar dve zagrizeni striparki (jep, ocitno je to bolj zenska domena), zato se na tem mestu globok opravicujem bralcem in -kam, ker ce bi kaj mislil (vem, ne smem tega poceti, ce nisem vajen) potem bi vedel, da max und moritz NISTA belgijca :S

betki pa najiskrenejsa hvala, obljubim ne bom vec bil pameten :(

-sv3