torek, november 03, 2009

Poročilo s Pohištvenega

_

Ljubljanski pohištveni sejem je za projektante, bolj kot karkoli drugega, "nujno zlo", nekaj kar greš pač pogledat, da rečeš da si bil tam, se pa nikoli ni za nadejat, da bo človek tam videl kaj posebno novega in v nebo vpijajočega. Meni osebno je bolj kot kaj drugega prijetno raziskovat razstavne prostore, šnofati kako je kaj narejeno, pa kaj bi bilo lahko še bolje narejeno, ponavadi bolj kot na predmete, ki so predmet razstavljanja, "padam" na dodatke, ki nimajo pomena in so tam so le za popestritev razstavnega prostora.
Razstavni prostor podjetja Venge, ki ponuja vgradne omare, je naprimer zasnovan kot naluknjana škatlica (v omari je vse "kot iz škatlice"). Firbci v notranjost špegajo skozi luknjice, ta pogumni v škatlico vstopijo skozi staro omaro, na katere pragu jih pričaka napis "Pogled v prihodnost". Škatla v svojem drobovju skriva vgradne omare, ki omogočajo urejenost in preglednost. "Kot iz škatlice!"


V Jurčkovem paviljonu mi je v oči padla zanimiva postavitev gozda, ki je izvedena tako precizno, kot bi ga nekdo v naravi izrezal in prinesel v notranjost. No, saj ga tudi je. Mene prezentacija prepriča. Če bi si urejala vrt, bi prav gotovo kontaktirala Poslovno združenje naš vrt.


Zanimiva je tudi pregradna stena iz lesenih kock, v kateri se nahaja niša s ciklamami. Naravno, estetsko.


Pri Mizarstvu Bolčič še vedno prisegajo na sodelovanje z Edom in Teo Vidovič. Lepota lesa pride do izraza v preprostih detajlih. Les je lep!

Pri Lipi so snovanje novih pohištvenih kosov zaupali znanim oblikovalcem. Ni vse zlato kar se sveti, zato na tem mestu ne objavljam omaric - sirčkov in stola, ki se iz navidezne omare spremeni v stol, podoben električnemu, objavljam pa kuhinjo, pri kateri mi je bila všeč plošča štedilnika, ki je praktično ni in zelo lepo izvedena masivna notranjost predalov z vgrajeno lučko. Lepo.


Kuhinja za arhitekte, ki nimajo časa kuhati, zato je omara bolj kot ne razstavni eksponat, na frontah ima namreč natisnjene na roke narisane načrte. Lepo, ampak le za videt, sama bi se takšne kuhinje naveličala v tednu dni. Posebnost: steklena stena, ki se zapre po celi dolžini in skrije kuhinjo, kadar je le-ta razmetana.


S Kolpa-Sanom nikoli ne zgrešite, vedno ste na varni strani. Tole drsno ogledalo, ki za seboj skriva visečo omarico sicer ni njihova pogruntacija, je pa lepo. In praktično.


Malo drugačni radiatorji podjetja Remih design.


Za vse, ki mislite, da je "lojtrca" must be pohištveni kos v kopalnici. V veliki zmoti živite, le poglejte tale radiator spodaj, kakšna lojtrca neki?!


Pri Koželjevih krasno združujejo tradicijo in sodobno. Lepi štedilniki, lepi kamini in všečen raszstavni prostor.



Od vsega danes videnega, mi je v oči najbolj padla tale svetilka (Alessa lightning). Ne bi se je branila!


Na štantu s pručkami sem ugotovila, da nujno potrebujem pručko Rito avtorice Nataše Koselj, katere so po dolgem času spet začeli prodajati. Pručka je fajn - za posedat, za noge gor položit, za kaj odložit ali za stopit gor ko kaj bašeš v omaro ali jemlješ iz nje. Rita!


Pri Pro-maku so me opomnili na to, da se počasi približuje praznični čas. Takle kič mi je celo všeč. Prazniki morajo biti kičasti, ne gre drugače!


Zanimive luči, tudi pri Pro-maku.


V Lip-Radomlje so si izmislili zanimiv sistem za podaljšanje mize. Krivljene letve v "stlačenem" stanju tvorijo manjšo mizo, ko jih sprostimo se miza podaljša. Zanimivo in lepo. Če odmislimo pomislek glede čiščenja mizne ploskve. Lepo za videt, nepraktično za uporabljat.

10 komentarjev:

ana pravi ...

Zanimivo. Pa si dobila kak katalog ;)

Vanja pravi ...

Ne, ne jemljem jih več. Imena ponudnikov, ki me zanimajo, pofotkam in potem poiščem po netu. Pa se potem ob letu osorej ne ukvarjam s smetmi. :)

Špiklja pravi ...

Se ti skoraj zvrti od vsega lepega. Hm. Ukvarjanje (kar tudi sama počneš) z lepim je dvorezno, a ni? Dobiš kdaj averzijo do lepega, ker ga enostavno ne vzdržiš pre-več?

Pručke slončki, tiste, da te prime imet otroke, so res super. Bi tudi jaz ..

matilda pravi ...

Vzamem "beneško" omaro, kar vidim jo v pisarni:-) Tako, to je moj izbor med lepimi stvarmi, ki si jih nalimala...pa sem rešila problem, ko se preveč lepote nakopiči...vzameš najlepše;-)

Vanja pravi ...

Špiklja, ma ja, jasno da je dvorezno. Predvsem raje opazujem kot kupčkam, kadar pa že kaj kupim, se odločim za take bolj brezčasne kose. Zanimivo je gledat ta dizajn stuff skozi leta. Malo je namreč brezčasnih stvari.
Matilda, skromnost je lepa čednost! :)

K pravi ...

odlična fotoreprotaža! sem se prav zamislila nad sabo, ker se mi niti do začetka bežigrada ne da, potem pa jamram v sobi, kako da je zuni mraz. tri po riti bi rabila. :)

spela pravi ...

super reportaža! vidim pa, da je drugič ne smem prej prebrat, da se ne obremenjujem s tem, da ne smem isto napisat :)

Vanja pravi ...

Špela veš kaj je pa meni zanimivo: da gremo na isti sejem, hodimo po istih štantih, foktamo iste reči in potem vsak drugače napiše. A ni to fajn?!

Teta Bina pravi ...

hvala za tole poročilo...vsakič, ko se peljem mimo slovenijales-a me mika, da bi not stopila. zdaj pa sem si skoraj vse, tudi pohištveni sejem ogledala kar iz udobnega kavča.
hvala...aj lajk ciklama ;)

Anonymous pravi ...

Danes sem vesel, hvala Lapo Micro Finance, da mi je dal posojilo. Večkrat sem bil prevaran, ko sem poskušal dobiti posojilo, dokler nisem naletel na Lapo Micro Finance, ki mi je dal posojilo v vrednosti 23.000 $ za oskrbo mojega bolnega otroka. Če danes potrebujete pravega posojilodajalca, se obrnite na Lapo. Kontaktni e-poštni naslov: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014