četrtek, februar 21, 2008

Balkan express!


Pri SŽ imajo še vedno v uporabi tiste stare rdeče vlake, ki so, ko sem bila še otrok, vozili na relaciji Kamnik-Ljubljana. No, danes smo se peljali s tem, skorajda bi lahko rekli muzejskim primerkom, ki je sopihal da je bilo veselje. Sem že pozabila kakšne tele starine izgledajo od znotraj in nekateri detajli so me tako navdušili, da je bilo potrebno, na sicer veliko začudenje ostalih potnikov, v roke precej vzeti fotoaparat in proizvesti nemalo število snepšotov. Fino sem se zabavala in ene par jih je prav posrečenih!


Ampak okolica železniške, predvsem območje okrog Parmove, se ni pa od tistih let, ko je tale vlak stopil na svojo dolgo pot, čisto nič spremenilo! Balkan express!


Če bi bil Kieslowski še živ, bi na temle vlaku prav gotovo posnel kakšno izmed svojih mojstrovin. No, ali pa pač ne, verjamem da imajo na Poljskem še veliko primerkov podobnih temule!



P.S. Imate srečo, da se fotk ne da vohati!

12 komentarjev:

adj. pravi ...

Gomulka je legendarna, ampak spoštovanja do nje (kakor še do marsikaterega primerka tehnične dediščine) nimamo nobenega, kot kaže zadnja fotka. Mladičem je jasno, da se ena taka škatla ne more primerjati z mobilcem ali igralno konzolo. Zato: sprej v roke in biti pameten vsevprek. Pa šipe razbiti, kjer se le da. Mimogrede še ena osebna o sodobni urbani umetnosti: grafiti v nekaterih podhodih so dodana vrednost prostora, ob po naročilu okrašenih mestnih avtobusih pa mi gre na kozlanje. Ampak mi smo en tak preprost kmečki narod, ki sploh ne opazi razlike...

Vale pravi ...

Jep, dobra stara gomulka, s katero sem se vozila vsak petek iz Maribora v Dravograd, ko sem študirala ...

Anonimni pravi ...

wau. klasika, čista klasika.

kaj smo ze stari al kaj, ko vsi vzdihujemo za tem vlakom ...

Vanja pravi ...

Gomulka se kliče?! Od kod mu tako ime? Hehe, očitno sem premlada, ker tega ne vem... Premlada!

Anonimni pravi ...

Na tem vlaku se je dalo fajn naloge plonkat. Pa vedno smo cel rzred sedeli v vagonu za kadilce.

Anonimni pravi ...

ahhhh ... the sweet smell of socialism! :>

adj. pravi ...

Gomulka, po nekdanjem poljskem partijskem in državnem voditelju Władysławu Gomułki. Ker so te vlake izdelovali na Poljskem. To so bili menda prvi elektromotorni vlaki pri nas. Po naših štrekah so gomulke prvič zapeljale leta '64 (tudi jaz premlad, da bi se tega spomnil) in so vozile celih 40 let. Pa očitno še nekaj več, ker sem mislil, da so jih že vse upokojili.
Opravičujem se morebitnim prizadetim za tale izpad kreativnega kopipejstanja. :)

ambala pravi ...

o fantastično. SŽ skrbi zato, da ne zapademo nostalgiji, ker lahko vožnjo z njihovimi vlaki podoživiš prav vsak dan! Krasota.

in ja Dini, tud men grejo grafiti super na organ.

Vanja pravi ...

Dinozaver, hvala za razsvetlitev! :)

mojchka pravi ...

Ajoj, vsaka nedelja zvečer Sežana-Ljubljana, vsak petek Lj-Sežana (dokler nisem dobila kompanije za štopanje)... po pol urce vožnje sem vedno zaspala... in vonj še čutim v nosnicah... resno!

Vanja pravi ...

No saj pravim, ta vonj je najbrž večen! :-)

Anonimni pravi ...

Teli vlaki niso gomulke, temveč fiati v originalni barvi.
Fiat je dizelski in nosi serijsko oznako 813/815. gomulka pa je električna in nosi ser. oznako 311/315.
So pa gomulke res zakon!