četrtek, avgust 03, 2006

Slovenija, odkod lepote tvoje?!

Ko se človek vozi takole po Sloveniji, se nekako ne more načuditi lepotam naše arhitekture. Vsepovsod raznorodne gmote, ki se v naravo vsajajo kot rakavo tkivo. Zaradi mene je lahko večina teh čudes čisto legalno zgrajenih ali po nevemkakšnih postopkih legaliziranih, ampak mene to o upravičenosti obstoja takih, za okolje neprimernih objektov ne prepriča.
Ob tem mi pride na misel zgodba o neki črni gradnji, katero je bilo treba po vseh pravilih umetnosti legalizirati. In to nalogo so sprejeli ravno v biroju, kjer sem pred časom pilila svoje znanje. Ta nečastna naloga legalizacije bruhastičnega projekta je doletela ravno mene. Investitor je sredi majcene vasice na hribčku naredil monstrum od arhitekture, neko dvojno garažo z ravno streho - če bi se to sploh lahko imenovalo "ravna streha". In potem smo to lepo zavili v papir ter v legalizaciji zapisali: "Lastnik bo streho ozelenil in stavba se bo lepo vklapljala v okolje." Zraven smo priložili tudi fotomontažo zazelenjene strehe. Ni važno ali jo bo/je zazelenil ali ne, važno je, da je v državno blagajno pritekel denar, ki ga je lastnik plačal za legalizacijo. Na srečo so se moja prizadevanja glede legalizacij pri tem projektu tudi končala. Na tem mestu (no, pa ne samo na tem) se mi je porodilo vprašanje, kako smo se arhitekti v bistvu pripravljeni prostituirati! Ali se potemtakem sploh imamo pravico zgražati nad temi bizarnimi vsadki v prostor?! Sama sebi pljuvam v skledo...
Precej bizarna je recimo zgodba iz Tednika z dne 17. 07. 2006: drugi prispevek govori o "zanimivih" gradnjah, ki se zadnje čase dogajajo po Ljubljani. Naprimer zgodba o nadomestni gradnji na grajskem hribu (ki je btw spomeniško zaščiten!!). Nadomestna gradnja: podrli so neko majhno kmetijo in na tem mestu zdaj gradijo večstanovanjsko hišo, kjer bodo luksuzna stanovanja. Ali pa gostilna Pri Jernejčku, ki je bila spomeniško zaščitena in se je nekako sama od sebe podrla (!!), zdaj na tem mestu raste nekaj precej bolj (nadomestno) velikega. Ali pa Velika čolnarska ulica, kjer naj bi bile enodružinske hiše, pa so si investitorji vzeli pravico načrte prirediti in dozidati nadstropje, tako da so iz enodružinskih hiš nastale večdružinske. Ko odgovornega iz občine povprašajo o tem ali si je ogledal kaj se tam dogaja, vehementno izjavi, da se je peljal mimo, na novinarkino vprašanje ali si je dotične objekte ogledal, pa odgovori, da iz avta pač ni mogel kaj prida videti!! Človek ne more verjet!!
...in potem včeraj izvem, da so pristojni inšpektorji podrli Malo šolo na Metelkovi - objekt, ki je nastal s pomočjo študentov Fakultete za arhitekturo, pod mentorstvom dr. Marte Gruev in vodstvom mag. arh. znan. Petra Gabrijelčiča, s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana. Baje je rušenju prisostvovalo okoli 25 do 30 policajev s psi in konji. Človek ne ve ali bi se smejal ali jokal.
P.S. Ko bom volila ljubljanskega župana, definitivno ne bom volila tistega, ki ima sredi hribčka beli grad s stolpičem, četudi je le-ta zgrajen legalno, pa čeprav me bo v predvolilnem boju s svojimi argumenti najbolj prepričal.

Ni komentarjev: