petek, marec 07, 2008

Vrnite mi televizijo!

Televizije ne gledam kaj dosti. Na sporedu imam podčrtanega Hri-barja, občasno gledam Studio city in pa kakšen sredin film. Zadnjič (v sredo) je bilo na sporedu Omizje, s sila zanimivo temo in prav tako zanimivimi gosti. Tema oddaje je bila podoba Ljubljane leta 2025, gostje so bili podžupan Koželj, profesor Vodopivec, Boštjan Vuga, Podrecca in mislim da Ovsec (a me ne držat za besedo). Ko sem naslednjega dne kolegom razlagala, kako dobra oddaja da je to bila, so me vprašali o čem so govorili, pa sem zmrznila, kajti spomnila se nisem ničesar, oziroma spomnila sem se samo določenih fragmentov. Zakaj neki?! Utrujena kot sem bila, sem zraven povečini spala, se občasno zbudila, poslušala z enim ušesom in gledala z enim očesom. Še pred koncem oddaje sem ugotovila, da tako gledanje ne pelje nikamor in tako sem jezna odjadrala proti postelji. Zadeva je bila na sporedu okoli pol polnoči in je ob pol enih še vedno imela trajati. Mi lahko prosim nekdo pove, kdo od potencialnih gledalcev take oddaje v sredo ob pol enih ponoči sedi pred televizijo?! Če mene vprašate, v sredo ob pol enih ponoči pred televizijo sedijo upokojenci, katere muči nespečnost, njih pa prav nič ne zanima ali bo leta 2025 v Ljubljani stalo petnajst nebotičnikov ali pa pač nobeden.
Enako je z oddajo Hri-bar. Oddaja ima izbran tako neposrečen termin, da mi je zadnje čase skoraj ne uspe gledati, ker mi uspe zaspati še preden se v studiu prikaže gost.
Ob nedeljah je na sporedu dokaj zanimiva oddaja o umetnosti, z naslovom Ars 360. Na sporedu je okoli enajstih zvečer. Ob petkih je na sporedu Polnočni klub. Na sporedu je prav tako ob enajstih zvečer.
Pred dobrim mesecem sem na nek petkov večer, pardon: noč, naletela na sila zanimiv italijanski film, katerega sem spet prespala, saj je bil na sporedu okoli polnoči. Zadnjič sem uspela pogledati ponovitev, a tudi ta je bil na sporedu tako pozno, da se je zaključil tam okoli enih zjutraj.
Kaj pa imamo na sporedu v prime-timeu?! Ob petkih lahko gledamo oddajo Na zdravje , v nedeljo Zvezde pojejo, ob torkih ob osmih je na sporedu Piramida...
Jasno je, da oblast, ki si je podredila javni zavod, želi narod čimbolj podebiliti, zato komaj čakam volitve, da tej desničarski drhali končno odnese stolčke izpod mesnatih riti in da se bodo na teh stolčkih nekaj časa (upam da dolgo) lahko redili drugi, za katere sicer trdim, da niso dosti boljši, jim pa štejem v plus da so inteligentni, razgledani, da se znajo obnašat, se znajo oblečt, da znajo kaj povedat in da imajo posluh za umetnost.
Vrnite mi televizijo!

18 komentarjev:

Anonimni pravi ...

"se znajo oblečt," LOL...
Veš, kaj je najbolje? Biti brez. V času, ko mi notranja arhitektura in moj "okus" za stvari nista omogočala aparata dovolj blizu "pipce", je bil blažen mir pri hiši.
Tudi brez tadobrih stvari gre. Sicer pa vsaj RTV itak večino arhivira na web. Vsaj nekaj denarja, ki mi ga pobirajo, ne gre v do skrajnosti izpraznjen eter.

spela pravi ...

plosk plosk!

Vale pravi ...

TV SLO ravno zaradi oddaj Na zdravje, ipd. v 99% ne gledam več in sploh ne vem več kaj predvajajo. Sem pa včeraj, ker pač nisem mogla zraven, želela pogledati na TV SLO2 tekmo EHF pokala med Cimosom Koper in Metalurgom Skopje, za katero je pisalo, da bo prenos, ki naj bi se začel ob 17.40. In kaj se je zgodilo? Prenosa ni bilo, ker je bila atletika, ker so čakali na Šestakovo, da skoči. OK, ni problema, samo zakaj hudiča tega ne morejo objavit na teletekstu na sporedu? Kaj je tako težko spremeniti tisti trenutek, ko vedo, da bodo prenašali atletiko, spored? Banda. Da niti ne začnem o sobotnem in nedeljskem popoldnevu, ki ga imajo ... Mito Trefalt je proti njim car zabavništva, telenovele na POP TV pa hiper inteligenca ...

ambala pravi ...

totalno si zadela! RTV je postalo eno pravo leglo nesposobnih političnih aparatčikov, ki se jim sanja ne kako naj bi TV izgledala v tretjem tisočletju. Bruh!

Anonimni pravi ...

Komur je res tako hudo, ima še vedno na izbiro obilo levičarske drhali na Pop teveju in Kanalu A.

Vanja pravi ...

Ervinator, to je načeloma res, a potrebno je ločiti med komercialnimi tv postajami in nacionalko. Mislim da se vsi strinjamo, da je nivo nacionalke izredno padel. In za nacionalko plačujemo naročnino. No torej?!

adj. pravi ...

Tako imamo, kakršno si zaslužimo. Jeseni podprite zopet Grimsa, pa bo še boljša.

matilda pravi ...

Našega nacionalnega I. kanala ne gledam. II. kanal je izjema, saj zadnje čase fura program, kjer še kaj najdem: kakšen za slovenski okus "bolj levi " film in dokumentarci (dobra stran, da niso ameriški, temveč ponavadi evropski) in FERTIK. Na komercialkah me ne zanima nič saj sem vse filme že videla v kinu v 80 in 90.
Ostane mi samo RAI3, ker je italijanska TV še bolj bljutava oz. totalen podenj.Naša niti podenj ne more biti, ker je enostavno O.

Anonimni pravi ...

V tvojem zapisu vidim predvsem pritoževanje nad časovno razporeditvijo oddaj, šele na koncu se pritožiš nad nekaterimi slabimi oddajami (še dobro , da ne pogrešaš Maria). No, vse te oddaje, razen filmov, si lahko ogledaš tudi preko spleta.

Anonimni pravi ...

odkar ne spremljam slovenskih TV in RA postaj, se je moje pocutje bistveno popravilo. Silen upad v pocutje je zato moc zaznati ob vsakem obisku doma ;)

-sv3

Vanja pravi ...

Ervinator, problem je v tem, da slabe oddaje predvajajo v prime timeu. Ok, za vsakogar nekaj - se strinjam - saj vsi plačujemo naročnino. Pišem o tem, da načrtno podebiljajo folk, ker je ob teh urah pred ekranom največ ljudi. In prikladno je, če ljudje ne razmišljajo preveč, kajne?! To ve vsak nesposobnež, ki je kdaj prišel na oblast. Pa nebi zdaj o tem...
Kar se Maria in njegove oddaje tiče, pa ne poznam nobenega (trenutnega) voditelja iz razvedrilca, ki mu v vodenju oddaje v živo seže do kolen. Tako pač je. Ne bom rekla, da njegovo oddajo pogrešam,ker mi tak tip oddaje ne odgovarja, sem pa skoraj vsako izmed njih gledala cca pet minut - iz "dolžnosti" do enega izmed soustvarjalcev - in še vedno sem mnenja, da razvedrilna oddaja kot je bila "Spet doma" ne podebilja tako zelo, kot naprimer Piramida ali kakšna od oddaj, ki jih omenjam v postu.
In da, vem da se da arhivske oddaje spremljati preko spleta, se pa na tem mestu pojavi vprašanje kvalitete slike in pa, kar sem opazila ravno pri Omizju, nikjer nisem opazila gumba za pavzo. Potemtakem moraš vsako od oddaj pogledati v enem kosu, kar je skrajno nepraktično.
Ko si me ravno izzval; ne vem če je primerno vprašanje, ker če se ne motim živiš v tujini in nacionalke najbrž ne gledaš, ampak vseeno me zanima: je tebi trenutna situacija (sam program in z njim v zvezi časovni termini) res povšeči?! Dvomim da. Bojim se, da gre pri temle najinem klepetu za nekaj drugega...

Anonimni pravi ...

Kameleonka, program slovenske televizije sicer spremljam, vendar premalo, da bi sodil, koliko se je zares poslabšal zaradi spremembe oblasti. Včasih sem obvezno gledal Odmeve, potem pa je taj s Pop-teveja prišel Lajovic, odšla je Korenova, in to ni več to. Glede Piramide se strinjam, da je totalni poden, pač, slaba kopija poptevejevstva. Hribar se je že precej izpel. Gledam tudi Studio City, predvsem mi je všeč ritem oddaje. Najbolj pa sem vesel, da ob nedeljah ni več Bizovičarja; sedaj je oddaja celo gledljiva. Tudi Na zdravje ni tako slaba oddaja, le voditelja bi morali zamenjati. Vsekakor bi od nacionalke pričakoval več dokumentarnih in izobraževalnih oddaj, čeprav na primer v popoldanskem terminu. Ne verjamem, da bi bilo pod "levičarsko drhaljo" glede tega kaj bolje.

Anonimni pravi ...

P.s.: Predvajalnik za splet ima tudi pavzo - če ni narisana ikona, lahko tudi preko desnega klika miške in pavza.

adj. pravi ...

Javna TV mora pokrivati vsebine, ki jih komercialne postaje ne, blablablabla... To je sicer res, ampak potem bi bil program slabo gledan, izgubili bi oglaševalce (še vedno govorimo o javni TV, halo?!) in RTV prispevek bi bil 3x prenizek. Nekaj je očitno tudi meni, ki sem enkrat samkrat prestopil prag tiste bajte na Kolodvorski: ta televizija ni konkurenčna. Na tej televiziji ne znajo delati, zato je njihov izdelek nekonkurenčen. Ali ne znajo delati zaradi vodstva zavoda, vlade, ali koga drugega, ne vem. In tudi vseeno je. Program se prilagaja gledanosti, če hoče biti konkurenčen. In očitno javna TV hoče konkurirati komercialnim. Potem bi se moralo enako dogajati pod levo in desno vlado: oddaje, ki imajo slabo gledanost, ne prinašajo dobička in jih je treba ukiniti, da se ne dela izguba. Povsem jasno je, da večina slovenskih TV gledalcev raje gleda veselice, harmonike, mini kikle in joške, ganljive življenjske zgodbe, nesrečo drugih, povrh pa še kak dober holivudski šlager, kakor pa dokumentarce in oddaje o urbani subkulturi. Taki pač smo Slovenci. Posiljevanje z nekimi elitističnimi vsebinami je torej finančni samomor. Res pa je tudi, da trenutna oblast dokaj dobro tiplje pulz slovenskemu nacionalnemu karakterju. Predsednik programskega sveta to izkazuje z vsem svojim bitjem. :)

Anonimni pravi ...

Če debatiramo o pobebavljenju občinstva, je treba najprej ugotoviti, da pri tem vodita komercialki Pop-teve in Kanal A. Nacionalka pa jima žal sledi; kot je opazil razpravljavec pred mano, se mora nacionalka boriti tudi za oglaševalce. Kako razvezati ta gordijski vozel? Z nacionalno zakonodajo, ki je že zdaj precej dobra, vendar se jo predolgo ni izvajalo. Na primer, Pop-teve krši predpis glede dolžine reklam, a nobena grožnja ne zaleže. Licence se mu pa ne upajo odvzeti. Če oblast prevzamejo spet kdaj prevzamejo ldsovski ekstremisti, bo bebavljenja samo še več.

adj. pravi ...

Ervinator, to, da ima nacionalka (jaz jo raje imenujem državna komercialna televizija) takole na oko enak delež oglasov kot komercialke, poleg tega pa pobira še RTV prispevek, se nam torej ne zdi sporno?

Anonimni pravi ...

Dinozaver, neprimerno je, da je toliko oglasov.

Vanja pravi ...

Meni se poleg tega, da je na nacionalki preveč oglasov, zdi neprimerno, da recimo oddajo "Na zdravje" odkupujejo od POP-a, malokdo ve, da ta oddaja sploh ni posneta na nacionalki in da njeni ustvarjalci niso ljudje z nacionalke . Po drugi strani pa režiserju, ki na nacionalki ustvarja neko drugo oddajo, težijo, ker obenem dela tudi oddajo na POP-u. Da pa oni kupujejo izdelek POP-tvja, pa ni sporno?! Bizarno, da hočeš nekomu konkururati, obenem pa kupuješ njegove izdelke...