torek, april 09, 2013

Sanjanja



Ponoči se godijo čudne stvari. Verjetno poznate občutek, ko sanjate, pa se potem v polsnu zaveste, da so to le sanje, a jih vseeno želite dosanjati naprej? Zadnje čase se mi veliko sanja o mačkah. Za nameček so se pred nekaj dnevi mačkam pridružile še koze. Velika čreda koz je meketala v eni od sob. Ko si odprl vrata, so skušale pobegniti na plano, ko si jih zaprl, ni bilo o nadležnih kozah nobegega sledu več. Popoln kaos!
Ampak te preklemane mačke, ki se nikakor nočejo spraviti iz sanj, so me začele zanimati. Čeprav nisem "sanjevraževerna", sem preverila razlage "sanjelogov". V glavnem ... nič dobrega naj ne bi pomenile mačke v sanjah. Da se na prijatelje ne morem  zanesti, že ne bo držalo, to vem. Če besedo prijatelj dovolj točno definiraš, skoraj ne moreš biti razočaran. Glavni pogoj, preden se lotite  preštevanja pravih prijateljev je, da so prsti ene roke pri tem opravilu čisto dovolj. Izjemoma, ampak res zelo izjemoma, lahko uporabite še kakšnega od prstov na ta drugi roki, ampak kljub vsemu svetujem, da glede tega raje dvakrat premislite. Če upoštevate tovrsten princip preštevanja, boste kasneje manj razočarani. Varneje je imeti več znancev kot prijateljev, za kakšnega znanca manj se pa res ne gre kaj prida sekirati, kajne? Hudo je, ko se prijatelj spremeni v znanca, še huje pa, ko se iz prijatelja nenadoma spremeni v neznanca. Moje dlani ostajajo odprte, roke razprte, en prst imam za vsak slučaj na rezervi. Mogoče se vrneš ...
No ja, v sanjah se je, ravno včeraj, pojavila tudi bela mačka. Kar je menda v redu. Bela mačka naj bi simbolizirala ljubezen. Meni mačka simbolizira dom. Psi se bolj kot na dom navežejo na človeka, pri mačkah je drugače. Mačka se naveže na dom, na prostor. Znani so primeri, ko je mačka ob selitvi lastnika zavračala hrano in zbolela. Za ljudi jim je bolj malo mar, mi smo njihovi veliki sužnji, ki smo jim (v glavnem) vedno na razpolago: čistimo jim weceje, kupujemo najboljšo hrano in priboljške, jih krtačimo, strižemo kremplje, jih crkljamo kadar se oni tako odločijo, ponoči se naše noge hočeš nočeš spremenijo v njihovo blazino. Mačke se ne da prelisičiti, če ti mačkonka zameri, se lahko postaviš na trepalnice, pa se ne bo prav nič omehčala.
Sumim, da bo naša mačka po vrnitvi iz nekajmesečnega prebivanja pri moji babici uveljavljala pravico do gledanja televizije. Točneje, do ogleda oddaje Svet na Kanalu A, vseh poročil, Tednika, Preverjeno in podobnih oddaj, ki jih gledata skupaj z babi. "Veš, zdaj boš morala tudi ti kupiti televizijo, jaz sem namreč mačko socializirala." je rekla babi. Mačka se, ko je čas za to, usede na kavč, gleda od daljinca nazaj do babi in gibe z glavo ponavlja toliko časa, da služabnica prižge televizor. Potem sedi strumno vzravnano in budno spremlja dogajanje, medtem ko recimo babi v jedilnici pije kavo. Da ne omenjam, da so bolj kot novice zanimive reklame. Ob reklamah je potrebno steči do omare na kateri stoji nesrečna zoprna škatla, skočiti na polico in čisto od blizu buljiti v ekran. Babi tega ne dovoli. Potem sta do jutra skregani. 
No ja, teve je bil sicer v planu, a izključno za namen gledanje filmov. Menda obstajajo screen saverji za mačke, ribe recimo, akvarij. Po mojem je to ena izmed stvari, ki si jo bomo omislili. Norost? Najbrž že, a za razliko od ostalih norosti je ta popolnoma neškodljiva.

Danes zjutraj sem, malo preden sem odprla uč, sanjala, da je sobota. Ob spoznanju, da je le  torek, sem bila čisto nesrečna, saj je to pomenilo, da bo za zajtrk le čaj, ne pa tudi smoothie in omleta, ki ju A. pripravi ob sobotah in nedeljah zjutraj. Morda je tudi v meni malo mačje krvi ...

Ste opazili, da nisem napisala ničesar o vremenu! Pa o razdrapenem starem parketu, o zatiranju škodljivcev v starem pohištvu, o parketnih letvah, ki jih v Bauhausu še vedno niso dobili, o bolečem zobu, obisku pri dermatologu in o Fashion weeku. O nekaterih rečeh res ni vredno izgubljati besed. Hura zame!

P.S. Ker letos pomladi ni, je slika lanska.

4 komentarji:

Ana pravi ...

A lahko vseeno nekaj o zatiranju škodljivcev v starem parketu? Da mi tiste luknjice ne bodo šle več na živce in bom lažje sanjala o pomladi;)

Hvala.

Vanja pravi ...

Ne ne, za "pikasto" pohištvo gre v mojem primeru. Radi bi ga prenovili, kar pomeni, da je treba izključiti vse možnosti morebitnega gnezdenja žuželk v njem. Predvsem preprečiti, da se te, če so, naselijo v parketu. Zaenkrat sem prišla do reči, ki se ji reče Fentin. Fentin = fentati. :) Bomo videli, če zadeva res opravičuje svoje ime.

GoLa pravi ...

Belocid z injekcijo v vsako luknjico posebej. Lahko potem premažeš še s čebeljim voskom. Vem, živali, ampak od telih ni nobenih koristi, tako da humanost odpade.

Sanje so pa krasna reč, najlepše tiste, ki jih podaljšujemo. :) Sanjska pratika glede mačk pove veliko. Tako npr. pravi -
videti ali imeti jo: jezila te bosta goljufija in zavist;
če spi: ne zaupaj zvitim ljudem;
črna: sovražnikova zloba te bo jezila;
bela: ne daj se v rok hinavcem;
če mijavka: prepir in nemir;
krmiti jo: žel boš nehvaležnost;
če jih je veliko okrog tebe: obdajajo te nezvesti prijatelji in sodelavci...
Glede koze:
če je sita: denarja boš imel dovolj;
kozel, videti ga: slišal boš prijetno sporočilo.
Evo, mačke v sanjah niso fajn. Televizije v stanovanju pa tudi ne potrebujeta. :)

Vanja pravi ...

Belocid? Hvala za tale podatek. So bile tudi v vajinih stolih pikice?

Mačke v sanjah očitno res niso fajn. Za koze pojma nimam, če so bile site, po mojem, da bolj ne.

Televizija pa ... zgolj kot medij za prikazovanje filmov - pri tem bo ostalo. Resda imamo kino praktično za vogalom, a kljub temu ga ni čez DVD-je in cozy občutek na kavču, s skodelico čaja v rokah... ;)