ponedeljek, marec 18, 2013

Nakaljevanje

-

Letošnjo zimo sem obudila navado vsakodnevnega nakaljevanja, kalčki so namreč v zimskih in teh zgodnjepomladnih dneh odličen vir vitaminov, mineralov, encimov in aminokislin, nakaljevanje pa ne zahteva nobenega truda, posebnega znanja ali napora. Pa še cenovno ugodno je.
Ko sem pred leti začenjala z nakaljevanjem, sem kalila zgolj  kalčke lucerne, pa čičeriko sem nakaljevala, da se je potem hitreje skuhala in bila bolj okusna. Letos sem izbor semen razširila na redkvice, triplat, ajdo, rukolo in konopljo. Slednji sta bili tudi edini, ki se pri nakaljevanju nista izkazali. Mala semena rukole se hitro zasluzijo in nemogoče jih je izpirati. Z malo vztrajnosti in potrpljenja bi mi morda uspelo, ampak ker je rutina pri izpiranju omejena zgolj na minimalen potreben čas za to opravilo (zjutraj in zvečer odpreš vodo in spustiš skozi vsa nadstropja kalilnika), sem seme  rukole pospravila, da ga bomo zasejali na vrtu. No, konopljino seme pa  v 99% sploh odprlo ni, niti po 12 urnem predhodnem namakanju ne.
Po okusu so mi daleč najljubši kalčki redkvice. Pa še lepo pisani so na pogled. Kalčki redkvice na zgornji fotografiji so bili postreženi s skuto, ponavadi pa jih fliknem v živopisano mešano solato, sestavljeno iz radiča, naribane sveže pese, korenčka in čičerike. Živopisana solatna bomba nastane, ko vse to zmešaš skupaj.
Kot rečeno, čičeriko nakaljujem zgolj do meje, da požene majhen kalček, potem pa jo skuham. Tako nakaljeni čičeriki se čas kuhanja skrajša za dve tretjini, je bolj polnega okusa, pa še, kar ni tako nepomemben podatek, nima tako močnega vonja kot če jo kuhate nenakaljeno. Tudi z ajdo naredim podobno (kalim 24 ur), nato pa jo ali pojem presno ali pa minimalno pokuham.
Predvčerajšnjim sem v Hiši začimb kupila seme gorčice, katerega del je že končal v kalilniku. Prav zanima me kakšen bo končni rezultat, po prvem preizkušanju komaj odprtih semen sem dobila občutek, da bodo zelo pikantni.

Kaj pa vi, kaj kalite?



5 komentarjev:

M pravi ...

Jaaaa, kalim. Osebno so mi sicer najljubši kalčki sončnice in redkvice, starejši del mojih fantov prisega na gorčico in čebulo, lucerna pa je vedno na sporedu zaradi malih dveh.
Če gorčico kališ prvič, te moram opozoriti, da jo zelo močno preplakuj (jaz jo 2x dnevno), sicer razvije obupen vonj, pa tudi zasluzi se lahko.
Rukolo in krešo sem pa tudi sama že odpisala, kar se kalčkov tiče. Do sedaj mi jih še ni uspelo pripeljati naprej od stanja neznosne sluzi. Popolna uganka pa mi je laneno seme - občasno kali brez težav, tudi rezultat mi je ok, občasno pa se ne premakne v nobeno smer ...

Vanja pravi ...

Hvala za opozorilo, izpiram kot zmešana. ;)
Sluz od rukole je podobna žabjemu mrestu, kajneda? ;)

Vanja pravi ...

No, z gorčico je očitno res križ. Sem jo izpirala dvakrat na dan, kdaj pa kdaj tudi vmes, je lepo skalila. Danes zjutraj sem jo spet izprala, po šestih urah pa že smrdi po crknjenih ribah. Gorčica, nasvidenje!

ura pravi ...

To me spominja na mojo babico - ko sem bila še otrok :) je v zimskem času vedno imela sveže kalčke.. So res super za popestritev solate ali pa kot dodatek k zajtrku/večerji.
Jo moram malo spomniti na njih :)

spela pravi ...

jaz imam najraje čebulo in redkvice. dobra tale z ajdo - poskusim :)