nedelja, avgust 21, 2011

Melanzane parmigiana brez parmigiana

-

Ob nadvse obetajočem kulinaričnem naslovu bi človek pričakoval vse kaj drugega kot fotografijo rož. Ampak stvar je taka, da nesrečna jed ni bila prav nič fotogenična, rože pa zelo. No, pa sem se odločila, da objavim to. Ali bi raje post brez fotografije?! Kdor želi videti, kako izgleda melanzane parmigiana, si jo lahko ogleda na tem linku, kogar pa zanima kako izgleda melanzane parmigiana brez parmezana (ter brez mozzarelle), saj obojega nismo imeli, v hladilniku pa smo imeli skuto, naj jed naredi in poskusi.

Potrebujete:
pekač v velikosti cca. 20x30cm
2 velika paradižnika
2 velika melancana
4 stroke česna
rjavi sladkor (približno žlička)
sol po okusu
svežo baziliko
lonček skute (mislim da je to približno 250g)
pol malega lončka kisle smetane
2 jajci

Melancana narežete na slab centimeter debele rezine, jih posolite, naoljite, fliknete na ta velik pekač ter približno pol ure pečete na 200 stopinj celzija.
Vmes naredite omako - paradižnika narežete na srednje velike kose, nasekljate česen ter skupaj s sladkorjem, polovico bazilike in ščepom soli pokuhate dokler tekočina ne izpari.
Eno jajce ubijete v smetano, drugega v skuto, oboje posolite (lahko tudi poporate ali dodate muškatni orešček).
Prva plast v pekaču naj bo paradižnikova omaka, v katero fliknete še malo sveže bazilike, to premažete z mešanico skute in jajca, vse skupaj prekrijete s pečenimi melancanami. Dvakrat ponovite. Po vrhu polijete kislo smetano z jajcem in zapečete. Dobre pol ure na 200 stopinj celzija. Pustite, da se malo ohladi, s tem bo jed tudi dobila primerno konsistenco in šele nato postrežete.

Sicer sem kolebala med gazpachom, parmigiano ter bruscettami, ampak tisto dvoje pride na vrsto enkrat drugič v prihajajočem tednu.


2 komentarja:

matilda pravi ...

Fina ideja, le da je pri nas parmigiano zmeraj pri hiši, tako, da bo potrebno namenoma skuto kupiti:)

Vanja pravi ...

Ah, vi Primorci! ;)