sobota, maj 22, 2010

Danes pri nas kuhamo po tajsko!

_

Priprave na tole sobotno kuharsko srečanje so bile sila zahtevne: ne samo, da se je moralo osem ljudi časovno uskladiti, še vse sestavine je bilo treba nabrati na kup, kar res ni bil mačji kašelj. Naslednji problem je bil, kako se bo takšna masa ljudi razporedila po kuhinji, ki meri dobrih šest kvadratnih metrov. Ker nam je naša tajska učiteljica že takoj ob prihodu sporočila, da ima za kuho na razpolago le dobri dve uri časa, ni bilo časa za jutranjo kavico ter pecivo, temveč je bilo potrebno kaj hitro zavihati rokave in se lotiti priprave. Povsem usklajeno, brez da bi se karkoli dogovarjali, smo si razdelili vloge: dve osebi sta nase prevzeli vlogo foto dokumentatorjev, ena izmed njiju še vlogo zapisnikarice, trije so rezali zelenjavo, dve sva bili "deklici za vse".


Tale žulj nikakor ni pridelek razvajene ročice, kje pa! Tole je namreč delovna ročica, ki je, poleg tega da v prostem času rada rokuje s stroji, vajena dela s kuhinjskim orodjem in rokovanja s hrano, ampak tajska hrana je pač tajska hrana in zelenjavo je potrebno narezati s filigransko natančnostjo. Seveda smo delo vzeli sila resno, odtod tudi žulj na prijateljičini roki. In obenem tudi dokaz, da je bila res na kuharskem tečaju, če že dec ni dobil hrane v pokušino. Tako je, vsi ki so ostali doma, so zaman čakali na pošiljko, sama pa sem preveč optimistično s sabo vzela plastične posode za ostanke. Vsega kar je ostalo, je bilo komaj za vzorec. Kuhali smo massaman curry, ribo po tajsko z ingverjem ter springrollse. Ne sprašujte me po sestavinah in postopkih, ker se bilo vsega skupaj preveč da bi človek lahko sledil, saj je bilo treba biti na vseh koncih naenkrat, vse se je namreč odvijalo z bliskovito hitrostjo. Bo pa naša "zapisnikarica" vse dokumentirala in če bodo želje, v bližnji prihodnosti tudi kaj objavim. No ja, edino za springrollse vam lahko povem recept, saj je čisto simpel.


V springrollse smo nabasali rdečo ter zeleno papriko, korenje ter rdečo čebulo. Vse skupaj je potrebno narezati na približno 4mm kockice, premešati in posoliti. Nato vzamemo rižev papir, v enega izmed kotov damo žlico nadeva, zarolamo, spodvihamo robove, na koncu zlepimo skupaj, tako, da testo malo namažemo z vodo in spojimo. Ocvremo jih v sončničnem olju, na srednji temperaturi. Serviramo jih v kombinaciji s sweet chili sauceom, v katerega jih potem pomakamo.


Smo bili kaj hitri pri zvijanju, naša učiteljica nas je pohvalila. Edino na kar morate paziti je, da jih zavijete precej na trdo. Z malo vaje gre zlahka!


Zanimiv mi je bil njihov način priprave ribe. File ostriža smo položili v razbeljeno olje in pekli na (za moje pojme) kar visokem ognju, toliko časa, da bi sama ribo že zdavnaj obrnila. Ampak ne! Dokler riba močno cvrči "pkk pkk pkk", se jo ne sme obrniti, ko pa dela "pk pk", takrat je čas da se jo obrne. Se pravi, pri tajski kuhinji nista bistveni le barva in oblika, temveč ima veliko vlogo tudi zvok! Zelenjavo smo popekli posebej. Mi je všeč ta način priprave in se ga bom, ko bo naslednjič na vrsti riba, tudi lotila.



Tale brbotajoča jed v vijolično-oranžni je massaman curry, ki je naravnost božanski. Če ste ljubitelj curryev ter okusa in vonja po kokosu, potem se morate nujno lotiti priprave massaman currya!


Evole, harmonija barv, ki je definitivno vredna tudi kakšnega žulja na prstu!


Ter springrollsi, ki so točno taki kot morajo biti!


Pa ne-tajska sladica za konec. To je tisto, kar je bilo pravzaprav namenjeno za k jutranji kavi, pa za konzumiranje preprosto ni bilo časa. Se mi zdi kot da sem še vedno sita. Čeprav... Neee, še eno porcijo, prosim!

6 komentarjev:

ana pravi ...

zapisnikar se javi danes, ko uredi slike. zapisnikar bo danes komolčarsko prvi v trgovini in bo popoldne ponovil del včerajšnjega dne. lepo je bilo.

Ovca pravi ...

Super si opisala! Tole bo res treba ponoviti!

matilda pravi ...

Živahno kosilce ste si privoščile, barvno in dišeče ter lahen posladek;) Če boste kdaj ustvarjali kaj neazijskega se javim, da me povabite. Pridna za red in čistočo in prinesem thebest pito ever;)

Vanja pravi ...

Ana, se ne mudi.
Ovca, vsekakor že na seznamu "to do".
Matilda, zdaj bo še en azijski v bližnji prihodnosti, neazijsko pa... lahko se kaj zmenimo, sem za - sploh če je pita v igri!

Alain pravi ...

Očitno ste se imeli zelo fajn. Fotke so super. Zdaj vem, da pri tej kuhinji "pk, pk" pomeni obrni ribo ;)

Vanja pravi ...

Alain vidiš: riba sama pove kdaj jo je treba obrniti, le slišati jo moraš! :)