petek, december 04, 2009

Kič, aj lov ju!

_

Malo je izložb, ki v decembru pritegnejo pozornost mimoidočega. Utripanje razno raznih lučk že, drugače je pa vse bolj ali manj eno in isto sranje. Naštancane snežinke iz skorajda prosojnega filca, ki to ni, so zamenjale tiste iz stiropora, ofucane severne medvede v Maksiju pa... niti ne vem kaj, ne spomnim se. Vidite, nič posebnega, saj pravim! Če že moram kaj pohvaliti, bi rekla, da mi je letos še posebej všeč izložba Konzorcija - na eni strani izložbenega okna luči "bunke", "seštrikane" iz naštancanih pvc lističev, ki se med seboj spajajo na zanimiv način, na drugi strani pa večplastna "maketa" belega mesta, med plastmi pa utripajoče lučke. Nežno, lepo.

Včeraj je, medtem ko sem hitela po pasaži stavbe, ki se drži nebotičnika, mojo pozornost ujela izložba na vogalu. Kar naenkrat se je pojavila tam. No, ni se pojavila tisti trenutek, najbrž je že bila tam, hočem reči, da je pred štirinajstimi dnevi, kolikor je minilo od takrat ko sem najbrž nazadnje hitela tam mimo, še ni bilo.

Domiselne dekoracije izven ustaljenih kalupov cvetličarske prakse. Če moda že mora biti, potem naj bo tudi v cvetličarstvu! Vredno ogleda, če že drugega ne - s tem mislim na cene, le-teh si nisem ogledala, si pa mislim, da nemara prav nizke najbrž niso. Če je temu res tako, potem vsaj upravičeno.


Pravijo, da je mesto letos še posebej raznorodno nakrancljano. Ne vem, dan D prižiganja luči sem izpustila, je pa res, da sem se zadnjič, ko sem na čopovi ugledala tistega bradatega moškega, ki ima zadnja leta na puklju okraševanje, le-tega kar malo ustrašila - najbrž se še spomnite zamazanih stiroporastih krogel, ki so vsako leto nakazovale, da bodo tam kraljevale večno. Letos jih ni, očitno so šle rakom žvižgat - je bil že čas.




Pa saj ni slab ta decembrski čas: obilo lepega patetičnega kiča, pogovorov, objemčkov - letos se bomo malo manj lupčkali in malo več alkohola konzumirali, da pomorimo bacile, pa bo!


Cvetličarsko šavje me je impresioniralo do te mere, da sem potem zvečer bunke, za vmesni čas, preden se podstopim postaviti smreko, umetelno zložila na pladenj, ki je za nekaj časa postal svečnik. Sveč pa itak toliko pokurim, da bi si že skoraj zaslužila kakšno voščeno lutko v Madame Tussaud!

11 komentarjev:

Nihljaj pravi ...

Tudi jaz kurim sveče kot nora in močno upam, da letošnje novoletno darilo obsega tudi kak paket stotih brezvonjavnih svečk :)

K pravi ...

v desni konzorcijevi izložbi so dela jane mršnik in vesne štih. vsaj mislim. se jih spomnim z lanskega BIA.

tule si lahko prečitaš kaj več.
http://www.go-design.si/citalnica?bid=232

belo mestece na levi je pa res lepo. tisti angelčki na škatlicah, voščilnicah, vrečkicah pa tudi povsem pašejo tja. :)
naj te spomnim, da imajo v maxiju grozovite svetloplave smrečice s ptički, v izložbah pa nazadnje, ko sem šla mimo, ni bilo nič pretresljivega.

spela pravi ...

no, v ponedeljek lahko kar smrekco na dan privlečemo :) njeno mesto je desno od printerja, boš imela ravno ti najlepši pogled nanjo ;)

Vanja pravi ...

N, upam da moje darilo ne obsega sveč. :)
Katja, hvala za info. Angelov pa nisem zapazila. Resda sem gledala le od daleč.
Špela, si mislila da bom rekla: "Komaj čakam ponedeljek!!" ?! :) Ampak smrečica v pisarni je, po mojih izkušnjah sodeč, res pravi luksuz! Bolj kot smrečice se veselim tistega kar bo gor navešeno. ;) In seveda Bajader, katere bodo pod njo položile stranke (upam da katera izmed njih tole bere). No, kar se mene tiče lahko tudi Fererro Rocher. :)

spela pravi ...

boš rekla, da ne čakaš nestrpno ponedeljka? čudakinja.
hm, ja, glede gor navešenega smo se prezgodaj veselili, ker se nekaj hudo komplicira. jaz si sicer nočem tega priznat in trdno verjamem, da se bo kljub vsemu izšlo.
in tudi jaz upam, da stranke berejo. mogoče bi morali na blogu objavit pismo miklavžu/božičku/dedkumrazu? z eno lepo fotko bajader? jaz poleg tega priznavam tudi mocart kugle.

Vanja pravi ...

Čudakinja ti, ki misliš da sem čudakinja! :) O ja, tut Mocartkugle so fajn. Včeraj sem, medtem ko sem stala v vrsti pred blagajno v Mullerju, špegala v košaricok tipu, ki je stal pred mano in zavistno ogledovala mocartkugle. V moji košarici pa kamut, pirina moka in mešanica žitaric za polpete. Vsaj močno voljo mam, če že druzga ne. :)
Glede gor navešenega pa... držmo pesti, da se stric omehča!

storyteller pravi ...

Všečen je tale pladenj z novoletnimi okraski in svečkami :))) Cene v cvetličarnah so dih jemajoče... adventni venčki po 80 eur?!? Aja, sem šla samo mimo ene, ki ne nosi zvenečega imena.

brigita pravi ...

Hvala za pohvalo izložbe v konzorciju, tebi in Katji. Sem namreč ena izmed avtorjev izložbe na levi(hišice).
Se počutim toplo, ko slišim pohvalo iz ust (oz. berem izpod prstov)neznanca in čutim, da je mnenje iskreno. Sploh gledene na to, da je to delo danes precej nizko cenjeno (tudi plačano)in smo zelo redko deležni kake (iskrene)pohvale s strani nadrejenih. Pa saj, na mnenja raznih ekonomistov brez estetskega čuta, se v resnici ne oziramo.

Pohvale pa tudi tvojemu blogu.Veliko zanimivih misli in estetike. Prebiram občasno.

Vanja pravi ...

Storyteller, a tako drago da je?! Pojma nimam, ker nikoli ne gledam cen. Včasih sem adventne venčke delala sama, zdaj se mi ne da več.
Brigita, me veseli, da si se oglasila in hvala za pohvale! Vem na kaj misliš, ko praviš, da tako delo dandanes ni cenjeno in je precej slabo plačano. Nasploh je v umetnosti tako. Kljub vsemu se mi zdi, da se vračajo časi, ko ročno narejena stvar in ideja spet nekaj pomenita. Nekateri to znajo ceniti, nekateri pa ne bodo znali nikoli.

matilda pravi ...

@Brigita! Vse pohvale in navdušenje tudi z moje strani za letošnje ledeno/toplo mesto, ki ste ga pripravili za MK trgovine. Končno ena zgodba, pripovedka, da se počutim malce bolj "svetovljansko", ko se v mraku in temi sprehodim mimo izložb, kjer utripajo zlata okenca:-)
@Onka, tebi pa hvala za lokacijo Emporie, prav pred nekaj dnevi sem brala predstavitev njihovega koncepta itd. v hotelirskem magazinu in seveda niti slučajno ni bila navedena lokacija. Res dobre cvetličarne (taki mali koncept stori) so mi venomer v navdih in tooooliko lepih "trdih" kosov se vedno najde. Recimo tele lanterne so definitivno vredne pobližnjega ogleda!

Anonimni pravi ...

hišice v so zrasle tudi po drugih mestih v slo. v konzorciju so verjetno najbolj opazne, ker je to največja knjigarna, če bi bili še prijazni in ne tako naduvani, bi bile hišice še lepše.
ampak za idejo čestitam