nedelja, marec 04, 2007

Mrk

Baje da je bil včeraj lunin mrk. Pravim baje, ker ga nisem videla. Popoldne so na tv-ju rekli, da naj bi se zgodil ob 22.30. Torej se ob 22.25 stacioniram na dvorišče (raje par minut prej, da nebi česa zamudila), stojim kot vkopana in buljim v tisto luno, ki je prav lepo okrogla, nikjer je nič ne manjka... Ob pol enajstih se mi zazdi, da jo je mogoče na levi strani malo manj, čeprav nisem sigurna ali je res ali se mi samo zdi, ker sem itak predolgo zijala tja gor in oči niso več sposobne realno oceniti njene oblike?! Grem nazaj noter, počekiram na net, kjer piše, da naj bi zemljina senca padla na luno točno ob 0.16. Vržem se nazaj pred Tv, nakar pri Odmevih povejo, da naj bi se mrk zgodil točno ob 23.44. Malo čez enajsto spet poškilim ven - pol jo je že v senci. Gledam Pod rušo in med reklamnim blokom spet smuknem nazaj ven: točno 23.43 je bilo - luna še ni čisto prekrita. Grem nazaj in se po filmu spet privlečem ven, ura je že 0.16 - luna še ni čisto prekrita. Stojim. Čakam. Gledam. Lune je vedno več!! Sprašujem se, kdaj za vraga je mrknila?! Kako naj verjamem, da je vse kar nam natvezijo v poročilih res, če še enega navadnega mrka ne morejo točno napovedati?!

6 komentarjev:

arctic donkey pravi ...

phaha. sam res.
pazi, kaj sem prebrala danes na TLP-ju v tistem okvirčku spodaj, kjer izpisujejo kratke novice: matic osovnikar je v teku na 60 m za 3 sekunde zgrešil bronasto medaljo. za tri sekunde bi jaz falila kašno medaljo! to ti je pa šlamparija ...

Vanja pravi ...

Ja no, saj pravim. Nacionalka je postala pravi "šmafu". Prevode v filmih imajo tudi že na ravni POP-tvja. Potem pa Radović pravi, da so odkupli Miljonarja, da bodo konkurenčni Pop-tvju. Če bi jaz želela svoji prijateljici konkurirati v oblačenju, si pač nebi kupila enakega plašča kot ga ima ona, temveč veliko lepšega!!

Kar se pa lune tiče: copy/paste iz:brumec.org:
Luna pride v polsenco okoli 21:18, prvi stik je ob pol enajstih, začetek popolne faze je ob 23:44, Luna bo najtemnejša (najbolj oranžna, hehe) okoli 0:20, ob enih je konec popolne faze, 10 čez 2 je zadnji stik, ob 3:23 pa pride iz Sončeve polsence.

Res ne vem zakaj sploh še gledam Dnevnik, saj človek itak vse zve na Blogih.

hobit pravi ...

No, očitno si gledala luno, tik preden je mrknila in tik potem, ko je mrknila. Vmes se je zgodilo pol filma:-). Jaz ki sem zvesto zijala v nebo nekaj ur skupaj ti zagotovim, da je mrk zares bil. Magic! Mene take stvari čist prevzamejo. Sicer pa sem si ves čas predstavljala, kako bi bilo mrk gledati iz lune? Lunarji so videli sončev mrk. Sem jim kar fouš!

Vanja pravi ...

Vem ja. Nisem se mogla odpovedat filmu - toliko patosa in to...
Lunarjem naj bo pa žal, ker niso videli luninega mrka...

arctic donkey pravi ...

kaj je tak pomp okoli tega mrka? mrki se itak dogajajo po večkrat na leto ... (tako govorim zato, ker sem jaz v času mrka spala).

Vanja pravi ...

Aha, se pravi da si med mrkom mrknila :-)