ponedeljek, november 27, 2006

Kako si pravilno prerezati žile


...Pravzaprav ne vem kako in me to tudi niti malo ne zanima. "Kako si pravilno prerezati žile" je namreč drugi na lestvici petih keywords, preko katerih so v preteklem tednu naključni mimoidoči vstopali na moj blog. Se pozna da je november, da se bliža veseli december, da je bil pretekli teden apatično deževen ter da živimo v deželi, ki je po številu samomorov med vodilnimi v Evropi... No, častno prvo mesto še vedno zaseda striptiz (zaradi posta Striptiz in gumijasti škorenjčki, ki pravzaprav nima dosti skupnega s pričakovanjem vseh, ki ste odtipkali dotično besedo :-)). Sledijo policaj, siva mrena pri labradorcu ter življenje kameleona.
Opravičujem se vsem, ki vam na tem mestu ni uspelo izvedeti ničesar novega o tem kako si pravilno prerezati žile, o policajih tudi niste izvedeli ničesar novega (ker to kar piše verjetno že vsi veste) ter o sivi mreni pri labradorcu. Tudi o življenju kameleona (pardon kameleonke!) vas zadnje čase ta blog ni pobliže seznanjal - kameleoni namreč pozimi nismo kaj pretirano dejavni -vegetiramo in čakamo na pomlad...
P.S. Morda kdo ve ali se pravilno napiše "še s čim" ali "še s čem"? S tem vprašanjem se namreč ubadam že nekaj dni.

4 komentarji:

ill-advised pravi ...

Kako si pravilno prerezati žile

Remember, kids: it's down the block, not across the street! :)))

Morda kdo ve ali se pravilno napiše "še s čim" ali "še s čem"?

S čim. In pred "ali" bi morala biti vejica :)

Vanja pravi ...

:) Poučno.

Glede "še s čim" ali "še s čem": po mojem je pa oboje pravilno in kolikor se meni zdi, pred ali ni vejice. Ampak ne bom trdila, ker kar se slovnice tiče, pišem bolj po feelingu - imam pa srečo, da me feeling bolj malokrat pusti na cedilu :-)

ill-advised pravi ...

Uh.

No, najnovejši Slovenski pravopis te bo na str. 1383 poučil, da se "s" lahko veže z rodilnikom ali pa z orodnikom -- vsekakor ne z mestnikom. Gotovo se boš strinjala, da je v primeru, ki ga navajaš ti, smiseln le orodnik, saj rodilnik pomeni nekaj čisto drugega (zlezel je s hriba).

Nadalje te bo na str. 728 poučil, da je orodnik zaimka "kaj" vsekakor "čim" in niti pod razno ne "čem".

Na str. 38 pa ti bo povedal, da se med nadrednim in odvisnim stavkom vedno postavi vejico.

Vanja pravi ...

Imaš prav. Hvala za trud in brskanje po Pravopisu!