ponedeljek, november 20, 2006

Dvig rodnosti?

...Avtorica tega bloga, gospodična Kameleonka je pravkar prebrala ministrov osnutek. Gospodična meni, da si človek niti predstavljati ne more, kako zanimivo zna biti omenjeno čtivo! Na tem mestu nebi izpostavljala glavnega namena tega osnutka, ker je bil v preteklih dnevih obdelan na že kar nekaj blogih, njeno pozornost je med drugim pritegnilo slednje:

»Pristojni organ bo spodbujalo in omogočalo (spodbujal in omogočal!!) stroki, da pripravlja vedno nove programe za otroke in mladostnike in izvaja promocije zdravja, da bi ozavestila prebivalstvo. Pri tem bo postavilo v ospredje zdrave prehrambene navade, ustrezno telesno aktivnost, izogibanje vsem vrstam odvisnosti, kot so kajenje, uživanje alkohola, uživanje drog in podobno. Zdravlju škodljivo je tudi nepremišljeno in včasih nezdravo sledenje modnim smernicam. Narava njihove mode je minljivost in hitra menjava trendov, zato se le-ta ne ozira daleč v prihodnost in ne tehta posledic, ki jih povzročajo trendi. Pri tem je potrebno omeniti zlasti pretirano uporabo umetnih materialov, predvsem kar zadeva intimni del garderobe. Prav tako nevarno (nevarna!!) je dolgotrajna uporaba preozkih oblačil v predelu pasu in bokov, tako pri dekletih, kot pri fantih. Nevarno je tudi pretirano izpostavljanje nepokritih delov okoli pasu, predvsem pri dekletih, saj le-to lahko povzroči huda vnetna obolenja rodil in posledično neplodnost. V tem kontekstu ne smemo zanemariti niti tako moderne, pa vendar tako nevarne porjavelosti.«

Gospodični Kameleonki se zdi, da bi bilo dobro, da se omenjena problematika in ustrezno reševanje le-te malo bolj konkretno razdela, zato na tem mestu predlaga naslednje ukrepe za povečanje rodnosti:
1. Naj se z zakonom uvede uporaba primerne intimne garderobe za ženske – vsaka ženska bi od države dvakrat letno (pozimi in poleti) prejela paket primernih spodnjic (predlagani model spodnjega perila je razviden iz zgoraj objavljene fotografije: dva poletna modela, ter dva toplejša (volnena) zimska). Kadar bi v poročilih svetovali obvezno uporabo zimske opreme, bi slednje poleg verig in ustreznih pnevmatik veljalo tudi za volneno žensko spodnje perilo. Tako bi pristojen organ poleg preverjanja zimske opreme pri prevoznih sredstvih preverjal tudi ustrezno opremljenost ženskih intimnih delov telesa z volnenimi deli garderobe. Spodnjice bi šivali v Sloveniji in s tem obenem zagotovili tudi prepotrebna nova delovna mesta.
2. Uvedli bi kazen na pretirano sončenje oz. uporabo solarija – zakonsko bi določili število ur v dnevu, ko se ljudje lahko izpostavljajo sončnim žarkom. Pristojni organ bi oglobil vsakega, ki bi prekršil zakonsko določeno mejo osončevanja svojega telesa.
3. Prepovedali bi nošenje intimnih delov garderobe, ki niso v skladu z zakonsko določenimi smernicami. Državni organ bi nenapovedano obiskoval ženske na njihovih domovih ter jim zaplenil vse spodnje perilo, ki je bodisi preozko bodisi iz neustreznih materialov ter zasežene kose intimne opreme javno sežgal na grmadi. Določili bi tudi dan v mesecu, na katerega bi opravljali sežiganje, le-temu pa bi sledila velika veselica s srečelovom. Glavni dobitek bi bil paket spodnjic iz kašmirske volne.
4. Vsi ljudje bi morali seksati oblečeni (do kolikšne mere se to pač da), ker v nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da bodo zadobili huda vnetna obolenja rodil in posledično postali neplodni! Tudi to področje bi bilo v domeni državnega organa, ki bi inšpiciral in preverjal ali spolno dejavni pari upoštevajo državna določila na tem področju.

»Med mladimi v družbi je zaslediti mnenje o nesmiselnosti rojevanja otrok v tako nasilen, nepravičen in onesnažen svet, ki povzroča samo stisko, zapostavljenost, strah in trpljenje. Iz teh razlogov se bo vlada RS zavzemala za manj senzacionalistično in bilj realno poročanje medijev. Vzpodbujala bo poročanje tudi o pozitivni, lepi in vzpodbujajoči realnosti.«

5. V osrednjem televizijskem dnevniku bi namesto kronike prikazovali lepote narave: živali ter cvetoče rastline z ustrezno pomirjujočo zvočno podlago. Tudi dnevno časopisje bi nadomestili z drugim - primernejšim čtivom. Predlaga revije v stilu Otrok in družina, Moj malček, Moj vrt, Naša žena, revije za kvačkanje in vezenje... Le tako bi dosegli, da bodo ljudje nehali razmišljati o tem, kako krut, krivičen in onesnažen je ta svet. Obenem bi bilo treba onemogočiti dostop do svetovnega spleta in ostalih medijev.

Na koncu gospodična podaja še en dobronameren nasvet za snovalce raznih Osnutkov:
V bodoče naj razmislijo o obisku tečaju pravilne rabe slovenskega jezika. Tečaj naj vsebuje: sklanjanje besede "plod", spreganje glagolov "spodbujalo" in "omogočalo" ter pravilno postavljanje ločil.
Na tem mestu avtorica vljudno naproša, naj se vsi nasprotniki pravic do brezplačnega splava vzdržijo svojih komentarjev, ker tudi sama v zgoraj napisanem spisu na to temo ni želela podati nobenega mnenja. Kdor jo pozna, pač ve kaj si ona o tem misli...
Za konec vas avtorica bloga sprašuje sledeče: se morda komu zdi, da so se avtorji omenjenih smernic malo preveč izpostavljali sončnim žarkom?
za gdč. Kameleonko: mag. Petuncija Kuštrun- Splavnikova

Ni komentarjev: