četrtek, november 16, 2006

Bizarnosti kapitalizma ali: Smrt se izplača

Z Vzajemno imava očitno en love-hate odnos, glede na to, da ji namenjam že drugi post na temle blogu. Zadnjič sem od njih dobila neko pošto, s katero so me vabili naj "nekaj" podpišem... Preden sem začela brati kaj naj bi to bilo, sem med vrsticami opazila besedo smrt. Glede na to, da je bilo pismo naslovljeno name, sem upravičeno domnevala, da se omenjena beseda nanaša name in zato pošiljko jadrno zabrisala v smeti.
No, pa sem danes prejela še večjo kuverto, na kateri je z velikimi rdečimi tiskanimi črkami pisalo: OPOZORILO: ROK ZA VRAČILO PODPISANEGA SOGLASJA SE PRIBLIŽUJE (domnevam, da bo na tretji kuverti, ki mi jo bodo poslali, z velikimi rdečimi tiskanimi črkami pisalo: AKCIJA). Podobni prijemi kot pri založbi Rider's Digest, v stilu: Če ne boste tega pisma odprli v roku 3 ur, boste zadobili hude notranje krvavitve...
In v kaj me prijazno pisemce nagovarja? V sklenitev zavarovanja za nezgodno smrt, kot dodatek k moji osnovni polici. Med drugim v pismu piše: "...Kot rečeno, je sklenitev takega zavarovanja za vas zelo smotrna in ga hkrati lahko sklenete na zelo preprost način. Zdravniški pregled ni potreben, niti ni potrebno odgovarjati na vprašanja o vašem zdravju... ...Veliko zavarovancev se zaveda pomembnosti dobrega nezgodnega zavarovanja, zato vam v prilogi ponovno pošiljamo dokumente za sklenitev zavarovanja." (v krepkem tisku je pisalo, ker to je očitno zelo pomembno)
Are you talkin' to me?! Kako lahko neka kapitalistična krvosesna združba ve, kaj je zame smotrno?! In res hvala, ker so tako prijazni, da so me pripravljeni brez zdravniškega pregleda zavarovati za nezgodno smrt. Nisem še zasledila zdravnika, ki bi bil sposoben napovedati, da bo njegovega pacienta naslednji dan do smrti povozil vlak, ali pa, da mu bo na glavo padel delček meteorita?! Jaz takega zdravnika ne poznam, če ga poznajo v Vzajemni, jih lepo prosim naj mi pošljejo njegovo telefonsko številko. Potem bom nemudoma sklenila dodatno nezgodno zavarovanje za smrt, pa tudi če nikoli ne umrem... In kaj mene briga, če se veliko zavarovancev zaveda pomembnosti nezgodnega zavarovanja. Jaz se ga pač ne. In kljub temu čisto mirno in zadovoljno živim. Malo manj mirno samo takrat, kadar berem take nebuloze kot mi jih pošiljajo oni...
Tale spodaj podpisani gospod Pustatičnik je bil nemara do nedavnega zaposlen v kakšnem mega kapitalističnem nakupovalnem centru ali kataloški prodaji. S takim stilom pisanja bi me uspel nagovoriti kvečjemu k nakupu krvavice, k zavarovanju za nezgodno smrt pa na (njegovo) žalost ne.
Smrt se izplača - enim bolj, drugim manj...

3 komentarji:

ill-advised pravi ...

Jaz pa pravzaprav ne vidim, kaj je tukaj tako zelo bizarnega. Oni ti pač ponujajo, da jim plačuj nekaj sto tolarjev na mesec, oni pa bodo, če te doleti nezgodna smrt, tvojim upravičencem izplačali določeno vsoto denarja (npr. nekaj milijonov tolarjev). Kaj je to takega? Treba se je le odločiti, ali pač imaš kakšne take upravičence, ki bi jim to prišlo prav, in ali se ti zdi pametno plačevati za to tisto mesečno premijo. Če se ti ne zdi, pa pač tega zavarovanja ne skleneš. Zakaj bi bilo vse to kaj bolj bizarno od tistega, ko ti Spar in Leclerc pošiljata obvestila o tem, po koliko je pri njih kila paradižnika?

Mene je pri tisti Vzajemnini ponudbi motilo predvsem to, da deluje le za nezgodno smrt, ne pa npr. za naravno smrt ali pa za nezgodno invalidnost. Poleg tega pa od mene nihče ni odvisen, tako da takega zavarovanja res ne potrebujem. Ne zdi pa se mi to nič bizarnega -- nekaterim najbrž vendarle pride prav.

Kako lahko neka kapitalistična krvosesna združba ve, kaj je zame smotrno?!

No, saj ne vedo. Ampak saj najbrž tudi nihče ne trdi, da vedo kaj takega. Vedo pa, kaj je smotrno za njih, in ti pač pošiljajo tisto ponudbo v upanju, da tvoji in njihovi interesi nemara le niso čisto disjunktni. Če pa so, boš pa pač ti tisti njihov papir vrgla proč, oni pa bodo imeli nemara več sreče pri kom drugem.

Hočem reči, saj tudi jaz ne maram kapitalizma, ampak nekako mi ni očitno, zakaj si je ravno tale Vzajemnina reklama tule zaslužila takšno ekstra obilno porcijo žolča :) No, če pa se zaradi Sparovih in Leclercovih paradižnikov tudi toliko razburjaš, ti pa priznam doslednost in se opravičujem za svoje neumestno godrnjanje :)

Vanja pravi ...

Moti me njihov način oz. pristop :-) In ne, ni bolj bizarno od Sparovih in Leclercovih obvestil o tem koliko stane kila paradižnika. Sicer pa: paradižniki so spet druga zgodba, a o tem raje kdaj drugič.

Drugače pa: Ni se ti ni treba opravičevati za "neumestno godrnjanje". Vsaka kritika je dobrodošla!

Ka pravi ...

Tudi jaz sem dobla tale pisemca od Vzajemne in so me precej razkurla. Najbolj me je motila ta nejasnost oz. prikazana nujnost vrnitve obrazcev. Minilo je namreč leto odkar sem pri njih in sprva sem mislila, da moram pač kaj podpisat za podaljšanje. Sem morala bolj natančno prebrat, da sem ugotovila, da gre za ne nateg. Marsikdo morda ne skapira, da je to samo "junk mail", pa pač misli, da mora še nekaj podpisat. Hepani...