Bere se zelo kunštno, kakopak. Jeruzalemske artičoke niso nič drugega kot topinambur, ki pa ta čas že veselo poganja za ograjami in na obronkih vrtov. Kot rečeno, juha ni nobena kunšt, izmišljala sem jo sproti, skuhala pa z levo roko. Topinambur sem oprala, ostrgala in olupila ter narezala na rezine, ki sem jih fliknila v mrzlo vodo. Dodala sem pet strokov česna, sol, črn poper in posušen majaron z babičinega vrta ter reč skuhala do mehkega. Eno tretjino topinamburja sem vzela ven, preostali dve tretjini pa zmiksala s paličnim mešalnikom. Rezine topinamburja sem fliknila nazaj v juho in jo, ko je bila že v skodelicah, potresla z naribano ricotto, praženimi mandlji, na laske narezanim porom, turškim poprom in šlukom oljčnega olja. Kdor ne verjame, da je bilo dobro, naj ne verjame še naprej!
Sestavine:
topinambur (cca 1/2kg)
pet strokov česna,
suh majaron, sol, črn poper
nalistani mandlji
por
...
3 komentarji:
Saj verjamemo. :) Edino lupit ga naslednjič ne. Baje so vse fine stvari ravno v olupkih. :) Jaz kar celega uporabim.
Aha, naslednjič poskusim tako.
Objavite komentar