četrtek, september 22, 2011

Imate celulit in strije?

-

Imam, pa kaj! Pokažite mi popolno žensko! S tem ne mislim zgolj na videz popolno, temveč popolno v vseh pogledih. Na srečo sem obkrožena z ljudmi, ki jim ni tako zelo pomembno kaj imam in česa nimam, temveč bolj to kar sem in sama delujem v odnosu do drugih po enakem principu. Seveda so bili časi, ko sem se sekirala za vsak svoj na novo pridobljen kilogram, za vsako odvečno dlako, strijico ali celulitek - to so bili drugi, precej bolj brezskrbni časi, ko se mi je zdelo, da na svetu ni kakšnih veliko bolj pomembnih skrbi. Morda sem v tistih časih s kančkom misli celo verjela, da me bo imel potencialni bolj rad, če bom imela manj celulita. Z leti človek postane moder in ugotovi, da je isti drek, če imaš celulit ali pa ga pač nimaš. No, da ne boste mislili, da sem celulitična kot pomaranča, kje pa, daleč od tega! Sicer mi je pa čisto vseeno kaj si mislite, tako da si me zaradi mene lahko tudi predstavljate celulitično od nog do glave.
Če se človek ukvarja s športom, če kolikor toliko zdravo živi ter se v veliki meri zdravo prehranjuje, ga ne bi smelo skrbeti, da bi ga pobralo zavoljo celulita ali kakšne bolezni, pogojene z debelostjo. Si želite za dve konfekcijski številki manjšo garderobo?! Jaz ne. Se mi je že zgodilo, da sem zavoljo diete, pogojene z zdravljenjem alergije, shujšala za dve konfekcijski številki. Živa groza, zamenjati sem morala celo garderobo, leto dni kasneje pa mi nič od novo nakupljenega ni bilo prav. Ko sem nekega dne šla mimo izložbe in se zagledala v okenskem steklu, sem se sama sebe ustrašila. Takrat sem bila stara krepko čez dvajset, kazala pa sem jih blizu 17. Hvala lepa!
Lepo je biti fit in ta trenutek bi se, če ne bi že dober mesec čepela na kavču in na koleno pokladala ledene obkladke, tudi počutila tako. Ti časi bodo že še prišli, ta trenutek je tako kot je in treba je biti potrpežljiv, življenje ne pozna obvozov.
Pred kratkim je prijateljica pripovedovala, da zdaj vse njene znanke hodijo na kavitacijo. Ubogo nerazgledano bitje nisem imela pojma o čem govori. Kavitacija je zdaj veliki hit. Če ste debeli in je tudi vaša denarnica debela, potem gresta skupaj na kavitacijo. Če ste debeli in nimate denarja za kavitacijo, potem obujete superge, tanko denarnico pustite doma in se greste rekreacijo - bolje za vas! V vsakem kozmetičnem salonu ali dermatološki ambulanti vam bodo povedali, da je poseg topljenja maščobe, kar spada pod pojem kavitacija, popolnoma neškodljiv. Pridete tja, se uležete, gospa okoli vas šari z nekim aparatom, potem greste domov in po nekaj obiskih zamenjate garderobo - če vam seveda ostane še kaj financ, v nasprotnem primeru greste na župnijski Karitas in poveste, da ste ves denar zapravili za kavitacijo ter svoje stare prevelike gvante zamenjate za dve številki manjše. Vintidž very much (kdor me pozna ve, da ob besedi vintidž začnem kričat).
Ampak, kar želim povedati je sledeče: po naključju je prijateljica v istem času govorila z zdravnikom, ki ji je zatrdil, da topljenje maščob z zgoraj opisanim postopkom le ni tako zelo nedolžno. Podkožje je namreč sestavljeno iz treh različnih maščobnih slojev in vsak od njih ima svojo funkcijo. Poleg tega mora telo vso to, s postopkom kavitacije predelano, utekočinjeno maščobo na nek način izločiti. Skratka, zadeva menda ni tako zelo nedolžna, kot jo skušajo predstaviti zaslužka željni kozmetični saloni in dermatološke ambulante. "Popolnoma varno" - si mislim, ja.
Za uresničitev vsake želje se je treba potruditi, da rezultat kaj šteje. Rezultat, pridobljen z "goljufijo" ne šteje in prepričana sem, da naše telo (ki ni tako zelo neumno, kot morda mi zmotno mislimo) misli enako.
Debelost, strije in celulit bi brez problema lahko postavili ob bok veri in sreči - to so reči, ki se bodo dobro tržile dokler bo ta svet obstajal.Kakorkoli se obrnemo, iz katere koli strani pogledamo, pridemo do zaključka, ki je sila preprost: manj jejmo in gibajmo se! Mi pa pri vsej pameti tega sveta potrebujemo leta in leta mučenja, da pridemo do tega sila preprostega zaključka. Predtem pa hote ali nehote klikamo na pasice, kjer piše: "Imate celulit in strije?" Kot vsiljivemu mladcu, ki me že tretjič v istem dnevu ustavi z vprašanjem, če imam kaj drobiža, sama pri sebi odvrnem: "Imam!" in grem naprej.

13 komentarjev:

jzf pravi ...

z veseljem spremljam vaš blog in kot že mnogokrat, še enkrat vzklikam: odlično napisano! upam, da se vaše koleno kmalu odloči spet sodelovati ...

Kristina pravi ...

Imam, pa kaj potem?! Zdi se mi, da ko prideš v določena leta, se s temi stvarmi ne obremenjuješ več, življenje je preprosto prekratko. Vse je odvisno od lastne samopodobe. Nekdo, ki ima slabo samopodobo, hitro zapade v nedostopen ideal, ki ga prikazujejo mediji.
In moški, ki me ne bi maral z mojimi strijami, celulitom in sivimi lasmi, me itak ni vreden.

Bojana pravi ...

Ja imam ga - celulit, sem pa priviligirana kar se tiče strij (do sedaj)! In Vanja, na istem sem, tudi jaz masiram in obkladam koleno in čakam da tisto malo vode steče oz. izpuhti kamor pač mora. Je pa hudo čakat, ko pa srbijo podplati in ko manjka švicanje. Bistvo je, da se počutiš fit v svojem telesu, pa tut če je kakšen kolobarček okrog pasu in za ta retuširani svet mogoče niti ne izgledaš.

martinKa pravi ...

Bravo, Vanja. Odlično napisano. To je razmišljanje razgledane ženske, ki ne podleže posiljevanju z ideali potrošniške družbe. Zunanji videz tudi ni vse. Mislim,da sem te zadnjič celo zagledala v parku tabor na sejmu (nisem te upala pocukat za rokav); če si bila slučajno v črni oblekici, izgledaš prav simpatična, tako da...celulitna črtica gor ali dol. :)

Vanja pravi ...

jzf, hvala! Koleno se počasi vrača "na stare tire" - danes ga grem sprobat na Rožnik, zgolj hoja zaenkrat.
Kristina, prekratko je, res...
Bojana, mene že pošteno srbijo podplati. Pa zdaj jeseni je tek najlepši!
martinKa, oseba v črni oblekici sem bila jaz. :) Zakaj me nisi upala pocukat za rokav, sem izgledala tako zelo nevarna?! ;)

M pravi ...

Hihi, celulit imam, seveda ... najbrž bi imela tud strije, če bi mi bile namenjene, pa sem se jim do sedaj izognila kljub preguranim nosečnostim ... tko je naneslo ☺

Pred leti sem eno sicer nič krivo punco (študentko, ki je pač dobila tisto delo) čist šokirala, ko me je ob promociji pojmanimamkerga preparata proti celulitu ustavila in začela razlagat, kolk je fajn ... dobila me je na taprav dan ;) pa sem ji spustila nazaj, če bi mi rada dopovedala, da je kej narobe z mano, pa od kod njej, da imam jest celulit ... Punca je bla čist šokirana in sploh ni vedela, kaj naj naredi. Še bolj pa je izbulila oči, ko sem ji na koncu rekla, da ni frke, da jo itak samo zezam, da pa z mano ne bo naredila nobenega kšefta, ker imam svoj celulit tolk kukr ga imam, čist rada ☺

martinKa pravi ...

ne, sploh ne, samo jaz sem malo sramežljiva :) naslednjič pa te pocukam ;)

Vanja pravi ...

M, tudi mene včasih zagrabi, da kakšno podobno ušpičim. :)
martinKa, dobro. Me je že pošteno skrbelo, da je kaj narobe z mano. ;)

matilda pravi ...

Celulit imam /najbrž od rojstva/ in goste lase /Vanja si me vidla s kratkimi lasmi!/ in lepo barvo oči in šrauf v stopalu in veliko tazadnjo /ne glede na konfekcijsko št./ ... pa še kaj... pojma nimam kakšna bi bila drugačna, vekakor ne jaz;) Ampak, menja velike joške za še malo celulita /one so kar prišle eno dooolgo noč/;D

Nataša pravi ...

Hehe, kul si tole podala... :) Ko sem prvič slišala za izrez "kavitacija", sem dobila asociacijo na maratonsko kofetkanje - ko sem (daljnja preteklost) vagala pod 70 kg, sem namreč spila precej kofeta in posledično nisem bila lačna, pač pa nervozna kot čivava... :) :)

Anita pravi ...

Imam celulti, po novem pa tudi strije. Pa se sploh ne sekiram. Sama sebe presenečam. :)

Bolj me moti ker se puklasto držim.
Lepo pozdravi koleno!

Vanja pravi ...

No, me prav veseli, da nisem edina nepopolna na svetu. :)

Gourmet forever pravi ...

Celulit? Kaj pa je to? ;-)))se pofočkam