sobota, april 25, 2009

Gratinirani šparglji v soboto

_

V sredo kupimo kilogram svežih špargljev. Polovico jih skuhamo in zabelimo z drobtinami, drugo polovico pozabimo v hladilniku. V soboto jih najdemo, sicer že malo uvele, a nič zato. Polomimo jim olesenele betke, jih operemo, v ponev nalijemo vodo, v vodo fliknemo žlico soli, žlico sladkorja ter rezino masla. Ko voda zavre, vanjo položimo šparglje - položimo jih tako, da glavice, naslonjene na rob ponve, kukajo ven. Po šestih minutah jih potopimo v vodo in kuhamo nadaljnjih šest minut. Medtem prikurimo pečico na 180 stopinj celzija, zašprudlamo dve jajci, v kateri naribamo parmezan, ščep muškatnega oreščka, v vse skupaj fliknemo ščep soli, po želji v zmes kanemo malo sladke smetane. Nato si vzamemo približno pet minut časa časa, saj moramo poiskati mali nizki keramični pekač, katerega smo nazadnje uporabili pred približno letom dni. Ko ga končno najdemo, ga pomijemo, ker je rahlo zaprašen (rahlo je precej blaga beseda za stopnjo zaprašenosti kakršna se pojavi po letu dni neuporabe). V opran pekač zložimo šparglje, jih prelijemo z jajčno-sirovo zmesjo in položimo v pečico. Medtem pripravimo kalamare na žaru ali nekaj kar pač želimo pojesti zraven špargljev. Pojemo. Pomijemo. Se stuširamo in lepo oblečemo. Gremo na kozarec vina s prijatelji. Nasvidenje!

8 komentarjev:

anahribar pravi ...

Najs. Jaz pa sem petkove šparglje v soboto zjutraj le fliknila na olivno olje in jim dodala jajca. Potem sem se odpravila v mesto na kavico in na kozarec vinčeka :) zgleda da je bil danes dan za to

Kameleonka pravi ...

Ja, je že bil dan za šparglje... in vinček. Včerajšnji dan je bil pa dan za radensko! ;)

lili pravi ...

danes je dan za šparglje! :) tenx za recept, ga bom danes preizkusila.

Kameleonka pravi ...

Čisto lahko da je bil pri vas v Luxiju danes dan za šparglje, ampak tukaj pa danes ni bil dan za šparglje, temveč za creme brulee s podloženo rabarbaro. Mmmm... :D

lili pravi ...

dobri so taki šparglji!!! vsem so bli všeč.

Kameleonka pravi ...

A ne, pa čisto enostavno za naredit! Po mojem bi bila zanimiva tudi variacija z gorgonzolo.

Anita pravi ...

Zanimiv zapis.
Spominja na Kuharske recepte starega samskega gurmana. Luštna zadeva, zabavna.
Recept bomo sprobal

Kameleonka pravi ...

Hm, morda te malo spominja nanj zato, ker so to zapiski mlade samske gurmanke. ;)