sreda, julij 16, 2008

Aklimatizacija


je bila kar dolgotrajna. Verjamem, da že nestrpno pričakujete reportažo in slikovni material, katerega je res ogromno! Šele danes mi je uspelo razpakirati kufer, nakupljeno razstaviti po kavču, odrezati označbene listke, pokupčkati račune in za silo urediti fotke. Štofa je ogromno, časa malo, torej bo treba narediti kar obsežno selekcijo.

Na kratko o svojih ugotovitvah glede Nizozemske:

1. Nizozemke tudi poleti nosijo škornje. Na golo kožo. Weird!
2. Če na Nizozemskem ključ zavrtite v desno, to še ne pomeni, da boste odklenili vrata. Še posebej špasna je situacija ko imajo vrata po tri ključavnice, lastnik pa je zaklenil samo srednjo (vi tega seveda ne veste). Zna biti cela jeba, še posebno, če oseba ki odklepa, ne obvlada kombinatorike. Na koncu ti preostane le še to, da iz sebe narediš debila in pozvoniš - kljub temu, da naj praviloma ne bi bilo nikogar doma. Kakšna sreča, da se vrata odpro kljub temu - v zgornjem nadstropju se je namreč nahajal sosed, ki je po naljučju ravno takrat opravljal vselitvena dela.
3. Nizozemci imajo zelo strme stopnice. Da se privadiš hoditi po njih, potrebuješ en dan časa. Nasploh je tam je vse zelo racionalno.
4. Holandci so zelo prijazni. Tako do tujcev, kot tudi drug do drugega. Kaj lahko se zgodi, da bo starejša gospa, ki na vlaku sedi nasproti vas, od odhodu pohvalila vašo črno broško iz pleksija. Na vlaku sem se v štirih dneh napogovarjala več kot v Sloveniji v celem letu!
5. Videla sem točno en hrib (hribček!) in eno sipino, za katero se pretvarjajo da je hrib, čeprav to ni. Hribček imajo obložen z belo plastiko, po kateri pozimi smučajo. Precej bizarno!
6. Na Nizozemskem ne likajo.
7. Nimajo nakupovalnih centrov, ker je njihova gradnja z zakonom prepovedana. Juhu! Posledično je narava zelo idilična, mesta pa funkcionirajo tako kot je treba, saj ljudje ne bežijo ven.

Tole je bilo za ogrevanje, podrobnejše poročilo sledi. Ostanite še naprej z nami!

10 komentarjev:

adj. pravi ...

Ne likajo?! Saj ne vem, a je to grozn ali krasn... Menda tudi zaves nimajo, ali kako je s tem?

Vale pravi ...

Tudi Švedi ne likajo in meni je bilo med bivanjem gor to prav kul. Nihče se ni sekiral, niti opazil, da hodiš naokoli malo zmečkan. Pa kaj pol. In zaves tudi pri nas doma nimamo. Ne vidim poante v njih ... mogoče so dobre za prah nabirat, kaj pa vem ...

Anonimni pravi ...

ad 4) Dobro, da si napisala zgodbo s pogovarjanjem in vlakom. Hvala za svarilo.

Anonimni pravi ...

kaj bi dala, da bi še tu prepovedali nakupovalne centre?! saj bi predlagala referendum, pa se bojim večinskega mnenja...

Vanja pravi ...

Dinozavr, tudi jaz se ne morem odločiti ali je to grozno ali krasno, je pa, če drugega ne, praktično. Hlače naprimer kupiš že kar maksimalno zmečkane in potem se res ne sekiraš, ker veš da slabše kot to ne more biti. Če je pa to lepo je pa drugo vprašanje... :-)
Vale, tudi jaz sem proti zavesam. Če ljudje nimajo drugega dela kot da to, da bulijo v sosedov krožnik naj pač bulijo!
Ivan, nimam v spominu da bi nosil broško iz črnega pleksija, torej se nimaš česa bati!! :>
Razbojnica, kako si sploh upaš pomisliti na kaj takega?! Že sama misel na to je najhujši kapitalistični greh!

Anonimni pravi ...

Da se ne odklepajo vse ključavnice stran od podboja, najbližjega kljuki (če je podboj na desni, v levo, če je pa na levi, v desno)? To bi mene tudi vrglo s tira! :)

Petrula pravi ...

Kul, ne likajo. Jaz tudi ne. Priznam. Sem pa zato izpilila uporabo programa mojega pralnega stroja za ravnanje perila in obešanje mokrega perila do potankosti. Dinozaver. Ni grozn, krasn je!
Zavese. Brez veze. Jih nimam. Ne rabim. Živim v 13. nadstropju. Na NL imajo zavese le gospe in gospodje v rdečih četrteh.
Onka, mene bolj zanima kako je kaj v coffeshopih odkar so uvedli protitobačni zakon?

Vanja pravi ...

Petrula, nisem čutila nobene potrebe da zavijem tja, tako da ti bolj težko povem kako je.

spela pravi ...

heh, potem smo tudi v naših logih osvojili nizozemsko kulturo ;) nimamo zaves, ne likamo (no, priznam, kakšno zoprno stvar občasno polikam) in če bi še šoping centre zravnali z zemljo, bi bila na konju! referendum ima takoj moj glas!

ambala pravi ...

petrula, zaenkrat ok, ker vsi kadijo zunaj. Lahko pa v coffeeshopih kadiš joint, če je sestavljen le iz trave. Nobenega tobaka. Tkole so tole rešil. Američanom bo všeč...