ponedeljek, februar 21, 2011

Futr

-

Rada jem. Saj tudi kuham rada, ampak jem pa še raje. Tale vikend je bil cel v znamenju kuharije, res ne pretiravam ko napišem, da je bila skoraj cela sobota namenjena znašanju sestavin na kup, da smo v nedeljo potem lahko na veliko kuhali.
Že nekaj časa me je zanimalo kako se pripravi vse te veganske sladice brez kuhanja in dodanega sladkorja, zato sem se lotila priprave pralin, ki sem jih pred časom našla pri Barbarelli. Preden začnete jamrati, da nimate takega strojčka kot je predstavljen na prej omenjeni strani, naj vas pomirim, da gre tudi z 20 let starim hreščečim multipraktikom. Sestavine sicer niso zmlete v "propisni prah", ampak to ne moti velikega duha, okus je ravno tako fin. "Propisne praline" bomo delali takrat, ko bomo zaslužili kaj več kot za kruh in sol, do takrat pa bodo tudi stari gospodinjski strojčki zalegli. Če se vam ljubi eksperimentirati, lahko v zgornjo plast dodate polovico banane ter po želji dodate malo soka limone ali limete, sama sem naredila tako. Praline so sicer malo bolj mehke, čeprav jih skupaj drži kokosova maščoba, ampak zaradi dodane banane precej bolj okusne.
Take kockice so super za potolažit sladko volčjo lakoto, so gištelu nenevarne in zelo nasitne, primerne tudi da jih vzamete s seboj v službo in grizljate med malico. Mislim da jih bom kmalu spet delala, saj sem včerajšnje že skoraj vse razdala naokoli.


Curry na zgornji fotografiji je narejen po Jamiejevem receptu, hitro pripravljen in nebeško dober.
S čim ste se pa vi sladkali med vikendom?

11 komentarjev:

GoLa pravi ...

Z domačo korenčkovo torto! :) Ampak tele praline moram pa poskusiti narediti. Videti so mnjammmmm!

GoLa pravi ...

Saj ni treba dodati, da prav tako rada jem, kajne?

Vale pravi ...

S pivom na sejmu piva v Riminiju :-), no, poleg je pa bil še sejem slaščičarstva in sladoleda, potem pa še sejem oljčnega olja in sirov :-)

Anolopka pravi ...

Jaz sem pa pekla pomarančno bananin štrudelj..

Vanja pravi ...

GoLa, korenčkove torte pa že lep čas nisem delala. Evo, ideja za naslednji vikend! :)
Vale, ne dvomim da si prišla na svoj račun! Že samo pivo se odlično sliši, ostalo je že "za povrh". :)
Anolopka, kako ga to pripraviš, a masa nič ven ne zleze?!

Anolopka pravi ...

Zmečkaš manjmastno skuto, 2 banani, 1 pomarančo, cimet in pest rozin, zaviješ v polnozrnato testo, ki ga narahlo premažeš z maslom... Daš v peč za pol ure na 210.. Pa je!

Vale pravi ...

@Analopka v polnzornato kvašeno testo, listnato testo, vlečeno testo?

Vanja pravi ...

Po mojem da vleceno, kot se za strudel spodobi.

matilda pravi ...

Ta vikend je bil tudi pod palmami futrajoči:
sobota: metuljčki z bučkino omakco, zeljni zvitki z puranjim nadevom, pita z marcaropnejem in čokolado
nedelja: piščanec po lovsko (Jamie in Italy), lešnikov cake z makom in skuto.
Niiič od tega nisem kuhala jaz (valjda) in praznovala sta se dva rojstna dneva.
The best off - piščanec, ki po tistem receptu postane divjačina

Vanja pravi ...

Matilda, kakšno lepo profilno slikco imaš!! :)
Moram preveriti v Jamievi Italy kako izgleda tole lovsko pišče. No, tudi vse ostalo se dobro sliši, predvsem pri marcipanu zastrižem z ušesi. :)

matilda pravi ...

A ne, a ne, sem kupila pri enih maničnopleksičnih;)
Če strižeš z uheci ob besedi marcipan potem moraš obvezno narediti Jamievo pito z marcipanom in slivami (v tem trrenutku ne vem iz katere izdaje), vendar daj pol manj cukra, kot pravi on. Ta nasvet ti pošilja nesestra, ki je taglavna Baking Mama.