četrtek, junij 02, 2011

Jed brez imena

-

Tole bi lahko bil narastek, ampak narastek naj bi bilo načeloma nekaj kar naraste. Ali je tisto sufle?! Kajti, če je tisto kar naraste sufle, kaj je potemtakem narastek?! Skratka, tole ne naraste. Lahko bi bila pečena kaša. Ampak pečena kaša se tako dolgočasno sliši. Če rečem, da je to jed brez imena, zadeva takoj postane rahlo skrivnostna, zato bo ostalo kar pri tem.
Ker smo pri naši hiši danes gostili visoko gostjo iz tujine, se je spodobilo, da skuhamo nekaj bolj konkretnega. V hladilniku so se že dva dni valjali šparglji in klicali po tem, da se jih nekdo (jaz) usmili. Poleg tega je minila že cela večnost odkar sem nazadnje jedla proseno kašo. Včasih na določene sestavine, pa čeprav so dobre, človek kar pozabi. Kaši se je res godila velika krivica, zato sem se ji danes odkupila. Pa še lasje bodo zdaj veliko lepši. In nohti. Menda.

Za jed brez imena, katero sem si danes sama izmislila, potrebujemo:

konkretno skodelico prosene kaše (skuhamo v neslani vodi, da se izluži čim manj koristnih snovi)
1 malo alpsko smetano
2 jajci
olivno olje
parmidžano
muškatni orešček
malo skute (ni nujno, sama sem jo dala noter, ker je bila na spisku "za porabit")

V kuhano proseno kašo ubijemo jajce, naribamo parmezan (količina po željah in okusu), fliknemo noter malo skute, šluk olivca, naribamo muškatni orešček, solimo po okusu in zmešamo. Medtem v kropu (voda + žlička sladkorja, malo soli, malo masla) pokuhamo šparglje (cca 4 minute). Kašasto zmes damo v pekač ali nepregorno posodo ter povrhu naložimo šparglje. Vse skupaj prelijemo z mešanico alpske smetane in jajca. Če smo še posebej dekorersko navdahnjeni, lahko glavice špargljev prihranimo in jih naložimo po vrhu (kot sem to storila pišoča).
Postrežemo na balkonu (verjetno bi šlo tudi brez balkona). Če smo prejšnji večer popili nekaj meric belega vina, potem zraven pijemo vodo. V nasprotnem primeru pa belo vino.

P.S. Ker sem tole pisala ob pozni uri, rahlo utrujena, sem seveda pozabila povedati pomembno dejstvo: fliknemo v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo dokler ni pečeno (cca 30minut). Tako.

2 komentarja:

Urška Sem pravi ...

Sodeč po seznamu sestavim in izgledu se jed lalsko imenuje: delicious :-)

Avena pravi ...

Obožujem proseno kašo, hrano moje rane mladosti :) Pravzaprav hecno, ker ga ni človeka, ki bi pojedel v življenju toliko kaše kot jaz. Ker je brez glutena je bila včasih eno redkih primernih živil za bolnike s celiakijo. Kakorkoli že, tvoj recept bo preiskušen prav kmalu.