nedelja, maj 08, 2011

Skrivnosti iz piskra


Do nedavnega se je v mojem piskru rižoto s šparglji kuhalo na tale način: rižota maj 2008. Prejšnji teden pa sem bila uvedena v skrivnosti kuhanja rižote, ki je povsem spremenila moj pogled na to, kaj je rižota iz špargljev.

Za najboljšo rižoto ta hip boste potrebovali:

- skodelico najbolj pocastega riža, kar ga premorete
- mali šopek špargljev - narezano na poljubne kose
- na tanko olupljeno lupinico 1/2 bio limone
- jušno osnovo - cca količina riža krat dva (+ nekaj za zalivanje, ker se rižota kuha odkrita in jo je - med kuhanjem potrebno mešati in zalivati)
- šopek drobnjaka
- eno ornk čebulo
- malo masla
- kos kvalitnega parmidžana
- malo soli (ne preveč, ker je že jušna osnova slana)

Čebulo popražite na maslu in dodajte riž, ki naj malo postekleni, ter na filigransko majhne kosce zrezano limonino lupinico. Zalijete z jušno osnovo (sama uporabljam vodo, v kateri poprej raztopim bio zelenjavno kocko) in počakajte da zavre. Dodate šparglje - samo spodnji del, zgornji del in vršičke prihranite za kasneje. Kuhajte približno sedem minut in vmes mešajte ter po potrebi zalivajte z jušno osnovo. Po sedmih minutah dodajte preostali del špargljev, na drobno zrezan drobnjak ter zajetno količino naribanega parmezana. Pokuhajte dokler ni riž kuhan (cca 7-9minut - odvisno od okusa in vrste riža). Ko je jed že na krožniku, jo še izdatno potresite s parmezanom in drobnjakom. Ponavadi se pri jedeh, ki vsebujejo šparglje, držim načela, da ne dodajam začimb in dodatnih okusov, pri tej rižoti pa se aroma limone zelo lepo poda k špargljem, kakor tudi vse ostale sestavine.

Ker brez sladice ne gre (sama sem jo pojedla kar pred glavno jedjo), sledi še recept za zelo dober mangov sladoled, ki ima poleg tega, da je zelo okusen, še eno dobro lastnost: narejen je v nekaj minutah in popolnoma nekaloričen. Zadnje čase opažam, da vsakokrat ko se mi zalušta sladoled, kasneje ugotovim, da mi le-ta sploh ne paše, to pa verjetno zato, ker je večina sladoledov, vsaj za moj okus, presladkih.


Za mangov sladoled boste potrebovali:

- na koščke narezano zmrznjeno banano
- en zelo kvaliteten, lepo zrel mango - po možnosti takega, ki se ni pol leta valjal v hladilnici, temveč je v naše kraje pripotoval z letalom - ti so malo dražji (beri: pregrešno dragi), a neprimerno boljši od cenejših, brezokusnih.
- šluk agavinega sirupa - zgolj za protiutež limoninem soku
- šluk limoninega sirupa - zgolj za poudarit okus manga

Banano fliknete v blender in zblendate z nastavitvijo za led. Dodate preostale sestavine, zblendate do primerne gladkosti in postrežete. Ajfoh, kajne?!


9 komentarjev:

Anolopka pravi ...

Sladoled zgleda slasten, ampak moram te pa popraviti, da kaloričen je pa vseeno. Sadje in sirup vsebujeta ravno tako sladkor (kar precej le tega), ki ima kalorije. Ampak vsekakor odlična alternativa kupljenim sladoledom, ki jim dodajao svega i svašta. ;)

Vanja pravi ...

Recimo, da je tale minimalno kaloričen. :)

Vale pravi ...

Zakaj pa bi človek moral gledati na kalorije?

Vanja pravi ...

Vale, ne bom razlagala zakaj.

Vale pravi ...

Kalorije niso sploh pomembne,če jih znaš pokurit :-)

Vanja pravi ...

Nekako tako, ja.

Darja pravi ...

Ej, kako se ti obnese blender?

Vanja pravi ...

Fajn je - za tisto kar jaz rabim. Sem vzela kar en navaden Phillipsov.

Anonimni pravi ...

naredila rižoto po tem receptu, vrag mi ni dal mira, bi rekla. skeptična sem bila do limone, ampak je krasna zraven. ker sem imela čisto nov koriander, zelen, sem dala še malo tega. božansko!