torek, maj 17, 2011

Gospa gepard

Menim, da nikoli ne bom doumela globokega pomena gepard vzorca na blagu ter na oblačilih nasploh. Če mene vprašate, je to (poleg oblačil in torbic z ogromnimi logotipi za slepe in slabovidne, ki se bleščijo, da človeku ob pogledu nanje skoraj prežge zenice) nekaj najbolj nagnusnega kar lahko ženska navleče nase .
Res je, o okusih ne gre razpravljati, kar me pri celi stvari najbolj zanima, je fenomen, lahko bi rekli, večne prisotnosti tega nagnusnega, za moje pojme skrajno kičastega vzorca, ki se ženskih garderob, bedresc in oprsij oklepa tako kričevito, kot se naš Pahor ta trenutek oklepa premierskega stolčka.
Kakršna koli imitacija česarkoli, mi že v osnovi vzbuja odpor in nelagodje. Vzemimo na primer les: les je lep, je topel, prijeten na otip, njegove letnice ustvarjajo unikatne vzorce narave. Kaj dobimo, ko vzorec lesa preslikamo na plastiko? Cenen laminat, ki poskuša dajati vtis lesa, pa ga, razen ponarejenega videza, ne daje. Poglejmo marmor: hladen, praviloma lepo brušen kamen z zanimivo strukturo med seboj prepletajočih se žil. In kaj dobimo, ko vzorec marmorja preslikamo na plastiko kuhinjskega pulta? Ceneno imitacijo, ki od daleč sicer daje vtis marmorja, ob dotiku pa nas opomni na to, kako tanka je naša denarnica ter nam da vedeti, da se je z nami nekdo grdo pošalil. Najbrž razumete o čem govorim, torej mi ni treba delati primerjave gepardovega lepega kožuščka s taistim vzorcem na tekstilu.
Ne bom vas več dolgočasila s svojim monologom (ki je v bistvu le stran bežanje od dolgočasnega seštevanja tlorisnih kvadratur) o bedastem gepardovem vzorcu, za konec naj le navržem, da so mi od vseh, s tem nesrečnim vzorcem potiskanih oblačil, daleč najbolj ostudne svetlo sive pajkice s temno sivim gepardovim vzorcem. Ne glede na to ali so navlečene na debela ali pogeštilirana bedresca pravih mačk. Me pa kljub vsemu zanima vaše cenjeno mnenje - vam je ta vzorec všeč ali ne in če je odgovor pritrdilen, zakaj?

Naslednjič vam bom zaupala, zakaj imam v svoji omari torbico, ki je kombinacija nape in pravega kačjega usnja. :)

22 komentarjev:

maša pravi ...

ne maram, že od nekdaj. v nobeni obliki, na nobeni stvari. blah.

matilda pravi ...

Madonca, še dobro, da si povedala in sveto obljubim, da, ko se naslednjič vidiva ziher ne bo obula mojih zadež škornjev /mali gepardek/, niti papirnatih balerink /sprana mama gepard/ pa tudi krila s foto-vzorcem zebrinega hrbta /medtem ko je zadnjica okrašena s kravjimi plečkami/. Obljubim. Uh, skoraj pozabla na eno od mega kugel na šmensi ogrlici. Nak. Gepardjega vhntage plaščka nimam, ker je vse pohopsala Jovanka, pa nekaj tudi Sofija, pa še taprave dlake ne nosim, razen svoje. Rada imam vzorce, grafične, po kapljicah, v družbi z kontrasti..moji škorenjcí so radi v družbi z krilom, ki oponaša kolonialne tapete in karo trenčem, jah, stara Pika Nogavička:D Skratka, rada miksam. Bogi gepard se pač na žalost pojavlja v glavnem v objemu zlatih logov, sintetičnih korzetov in slabega blajha ampak to ni njegova krivda. Saj so samo flekci;) Ampak prisežem, da je zebrasto krilo fletno /bom prinesla s seboj/;)

Vanja pravi ...

Prav, za zebro naj ti bo, ampak če boš pa imela na sebi tisto verižico, bo pa treba predhodno odstranit leopardovo kuglo! :)

matilda pravi ...

Ah, po mojem ne bi padla v nezavest od slabosti ostale kugle so živo rumena, kitajska šalčka, babičin firtoh, češnjevo rdeča, angleška tapeta. Evo, ena sama diskretnost in minimalizem:D

Vanja pravi ...

Ne, po mojem tudi ne. Se pravi zebra in histerična ogrlica! :)

matilda pravi ...

To je pravo ime zanjo pa še paše na vse mogoče ambiente!

Vale pravi ...

Tudi meni je ogaben, verjetno pa pri ženskah, ki ga nosijo, vzbuja kaj v zvezi z lovom :-) Je pa res, da sem imela nekoč hlače z zebrasto kravjim vzorcem, ki sem jih nosila izključno na motozborih, ko sem še vozila svojo viragico 250, potem pa mi je nekoč nekdo rekel, da imam enake hlače kot Jelenko (pevec Šank Rockov) in sem jih še naslednji dan spravila globoko v dno nekega kovčka :-)

Vanja pravi ...

Ampak Matilda, ti znaš itak vse sfurat, tako da mislim da ni panike glede ogrlice, gepardovih in ostalih vzorcev. :)
Vale, ali pa kot Bon Jovi na začetku kariere. Imaš prav, vzorec morda res rahlo asociira na lov, morda bi si bilo pa kljub vsemu pametno umislit ene take hlačke! ;)

Šuši pravi ...

uf, tale pa tud meni ne potegne. Sva pa zadnjič s kolegico ugotavljali, da bi na moje novo krilo odlično pasala majica s tem vzorcem. Ob tem sva se tudi strinjali, da bi morala biti hudo noro dobro kvalitetna - kakšna uber huda znamka, ki ji je uspelo ujeti estetiko tega vzorca in ne cenenosti. Ker kljub vsemu mislim, da v zdravi meri in estetski izvedbi tudi to lahko izpade elegantno. Še vedno pa si ne morem sebe predstavljati v gepardku ...

Nataša Pregl pravi ...

sicer vedno pravim, da se o okusih ne sme razpravljati in če se v geparda obleče sicer fajn ženska z veliko srca, pameti in globine, tudi divjih vzorcev kmalu ne vidim več ... ampak vseeno, se strinjam s tem zapisom! :-)

helena pravi ...

Hihihi, najboljša kombinacija je tigrasti vzorec, zlat pas, blon (beri rumeni lasje) in močno roza šminka; za bruhat.
Imam pa miceno ročno torbico (npr. za gledališče, ...) v tej imitaciji z živo rdečo obrobo, ki se lepo poda k črni oblekici.

Vanja pravi ...

Nataša, tudi sama ravno v tem zapisu trdim, da o okusih ne gre razpravljati. Svojih prijateljev nikoli ne presojam/izbiram po načinu oblačenja, zelo rada pa opazujem ljudi na splošno in njihovo oblačilno kulturo.
Helena, a to kombinacijo sploh še katera nosi?! :)

Vale pravi ...

Ampak vseeno bolje živalski vzorec, kot ženske, ki se oblečejo v oblačila "znanih" modnih oblikovalcev tako, da je povsod vidno njihovo ime - majica z velikim napisom D&G, pas s sponko D&G, ogrlica z obeskom D&G, čevlji z nalepko D&G, torbica z majhnimi napisi D&G ... ali pa kaj drugega. Bolano, pa polno jih je ...

adj. pravi ...

Gepardov vzorec pristoji samo moškim.

Vanja pravi ...

Vale, s tem gospe najbrž žele sporočiti, da imajo okus. :)
Adj., v kombinaciji z ljubavnim tepihom in zlatnim lancem mora noro lepo izpasti! :)

Saša pravi ...

Kakšni dve leti nazaj je prijateljica za svoj rojstnodnevni žur izbrala temo živalski vzorci. Takrat smo vsi iz dna omar potegnili gepard/zebra/kača vzorce in se strašno zabavali. Za vsakodnevno uporabo tak stajling ni, čeprav jaz svoje zebra rute z roza obrobo ne dam! Ko bom zraven oblekla še fino gepard majčko in legice, me lahko pa mirno komu prijavite.

malči pravi ...

No, ja...Saj se pa kdaj le najde kakšna zebra ... http://www.carters.com/null/Pretty-Cute-Snug-Fit-Cotton-Pj%27s/664454681309,default,pd.html?cgid=carters-toddler-girl-pajamas

Vanja pravi ...

Jeeej, kakšna luštna zebrica! :)

Anonimni pravi ...

tudi meni ostudno. zato še nikoli nisem imela oblačila s takim vzorcem in ga tudi ne bom imela. lp tanja

Vanja pravi ...

"Ostudno" se mi zdi zelo primerna beseda.

lili pravi ...

vanja, odkar si tole objavila, skozi čekiram bejbe in gepard vzorce. zelo sem presenečena, da jih je toliko!!! a je to morda letos v modi? ali prej samo pozorna nisem bila? čudi me tudi, da so v skupini bejb zajete vse starosti, ravno danes sem vidla eno gospo, že precej v letih, v gepard krilu! svašta.

Vanja pravi ...

Lili, ne boš verjela, da odkar sem to napisala, enako opažam tudi sama. Prava gepard epidemija, ti rečem! :)