sreda, februar 11, 2009

Poklic: iskalec

Po vsej verjetnosti je spodaj spisano posledica dvodnevih viroznih vročinskih blodenj, ko sem se prebijala skozi labirinte "splohnevemčesa", v glavnem pa so bili to neki nametani predmeti, skoznje katere sem rila kot črv (najbrž početje precej simbolno nakazuje na mojo težnjo k ozdravitvi). No, ko sem se danes zbudila in ugotovila, da so kosti in drobovje še vedno na svojem mestu, sem šla, s sicer še rahlo bolečimi majavimi nogami, precej rahlim želodčkom in kovinskim okusom v ustih, prevetrit svoje omare.
Ob prevetrovanju mi je padel na misel sila zanimiv poklic, za katerega pravzaprav še nisem opazila, da bi ga kdo opravljal. Poklicu se reče iskalec, je pa to nekaj podobnega kot profesionalni vlomilec - človek, ki zna odklepati vse ključavnice tega sveta, človek katerega pokličemo, kadar izgubimo ključ ali ko se zaklenemo ven. Ta poklicni vlomilec svojega znanja oz. poklica seveda ne sme zlorabiti v slabe namene. No, tako sem jaz izumila poklic iskalec. Iskalec bi ljudem pomagal iskati razne, na videz sicer sila nepomembne, predmete, kot so naprimer neprebrane knjige, katere nam je nekdo posodil pred letom dni, pa jih zdaj želi nazaj ali pa računi potrebni za predložitev reklamacij, pa razni kabli za nafilat "ne vem kaj", pa valjčki za čiščenje oblačil in podobne reči. Izvzete bi bile recimo reči kot je naprimer zlatnina, kreditne kartice in denar - da ne bi prišlo do kakšnih zlorab. Sicer ne vem kdo bi bil primerna oseba za tak poklic, v mislih sem imela kakšno gospo s kristali ali kaj podobnega. Človek bi pač poklical nekoga, ki bi potem pogledal med neke raztresene kristale ali v kakšno, posebno v ta namen narejeno napravo - medij iz katerega bi ta človek to razbral me niti tako zelo ne zanima. Tako bi nesrečni iskalec, po tem ko bi si skoraj poruval vse lase na glavi in se priporočil celotnemu zboru svetnikov, poklical telefonsko številko iskalnega servisa in zadeva bi bila rešena v nekaj minutah. Pogovor bi izgledal nekako takole:
Drrrn drrrn... (zvoni telefon)
Oseba A: Ja prosim, podjetje Iščete d.o.o., Marijana pri telefonu
Oseba B: Dober dan, tukaj pa Slavka iz Zgornje Kungote. Gospa imam en velik problem, pa sem se spomnila na vas. Glejte, nikakor ne uspem najti črne dokolenke z vzorcem spiral, čeprav sem že trikrat preiskala celo stanovanje. Bi mi morda lahko vi pomagali?!
Oseba A: Ni problema, povejte mi prosim vaš naslov:
Oseba B: (Pove svoj naslov.)
Oseba A: Prosim če počakate par minut, prosim ostanite na liniji...
Oseba A: (čez približno pet minut) Kakšen ste rekli da je vzorec na dokolenki?
Oseba B: V obliki spiral.
Oseba A: Počakajte malo... Aha, jo že imam! Nesrečna dokolenka je v pristala v cevi vašega sesalca!
Oseba B: Joj, povsod sem pogledala samo tja pa res ne! Najlepša hvala!
Oseba A: Ni za kaj, račun vam bomo poslali po pošti.
Oseba B: Najlepša hvala!

No, meni bi nadvse prav prišlo, če bi obstajal takle praktičen iskalec, katerega bi človek lahko poklical v stiski. Zadnje čase opažam, da je v naši deželi ogromno nekih vedeževalk - moda bi bil izziv, da bi se katera izmed njih prekvalificirala v iskalko?! Sveti Anton Padovanski bi si prav gotovo zelo oddahnil - kako naporno mora biti zanj, takole cele dneve le iskati in iskati. Že res da je svetnik, ampak vsemogočen pa tudi on ni.
Sprašujem se ali bi tudi drugim ljudem prišlo nadvse prav, da bi v svoji iskalni stiski lahko poklicali kakšnega iskalca?! Morda pa sem le ena izmed redkih, ki jo je doletela ta čast, da ima tako konfuzno življenje, da cele dneve nekaj išče?!

4 komentarji:

storyteller pravi ...

Mogoče si pa odkrila tržno nišo! :) Sliši se zanimivo, čeprav od mene ne bi bilo kaj dosti zaslužka :P

Vanja pravi ...

Nič zato, bi ga bilo pa kar precej od mene in od kakšnih priletnih dementnih dam. ;)

spela pravi ...

briljantna ideja!

Vanja pravi ...

No vidiš! Očigledno je še kateri od mojih vrstnikov dementen, mene je pa že tako skrbelo, da sem osamljen primer demence v rosnih tridesetih! :)