sreda, marec 14, 2012

Smetiščna glasba


Ne le ločevanje odpadkov, temveč tudi in predvsem zavedanje o pretirani količini in ravnanje v smeri zmanjšanja teh ali pa reciklaža v spremembi namembnosti, vsekakor lahko pripomore k izboljšanju stanja onesnaženosti sveta.
No ja, o reciklaži v religijah pa nas je včeraj, v svojem uvodnem nagovoru na sklepnem dogodku Kulturnega bazarja v Cankarjevem domu, podučil Aleksander Zorn. V krščanstvu sicer le iz prahu v prah, ampak tudi to je nekaj, kajne?! Kako zelo praktično - v teh časih človeku zato, da sliši verske puhlice, sploh ni treba v cerkev. Zadostuje že obisk Cankarjevega doma ali poslušanje kakšne od sej nove vlade. Za Zornom je na oder prikorakala Mojca Škrinjar in nas razsvetlila z mislijo, da so tudi učitelji in vzgojitelji umetniki. Obenem se jim je zdelo, da je pričujoči dogodek pravo mesto za to, da nas, predstave željne gledalce, podučijo s prepričevanjem o smiselnosti združitve kulturnega ministrstva v ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Kako zelo predrzno in nekulturno, bi človek rekel. Ko je Škrinjarjeva zapustila oder, se je začela kultura - gledališki koncert POSLUH! Recikliramo, zaradi katerega smo pravzaprav prišli sedet v Linhartovo dvorano.
Ste se kdaj vprašali, kaj nastane, ko se trije glasbeniki zakopljejo v odpadke? Glasba! Boštjan Gombač, Žiga Golob in Blaž Celarec ter seveda ekipa, ki stoji za njimi, so pripravili izvrstno predstavo na temo reciklaže, ki je vključevala zvoke iz inštrumentov narejenih iz odpadnih materialov. Tako so se v inštrumente spremenile inštalacijske cevi, steklenice, odslužene ponve, deže za mast, škatle za piškote in ostala, na videz nekoristna šara. S humornimi in domiselnimi teksti so poskrbeli, da smo se vprašali o smiselnosti nekaterih reči, ki jih v vsakodnevnem življenju počnemo prav vsi. Se bomo, ko bomo šli naslednjič v mesto, namesto v avto raje usedli na kolo?! Moja včerajšnja odločitev, da se v mesto podam s kolesom, se je, če ne drugega, med ogledom predstave izkazala za pravilno. Kaj boste jedli za večerjo? Gotovo hrano v pločevinki, ki je za to, da je prišla do vas, prepotovala na tisoče kilometrov ali si boste odrezali kos kruha iz moke od kmeta iz bližnje kmetije, ki ste ga spekli sami?! Je res pametno kupovati poceni?!

"Lepota ni nujno vedno v materialnih stvareh in sreča ni nujno vedno v novem. Potrebujemo lepoto, srečo, glasbo, umetnost in ... drug drugega."

Predstava prihaja na redni spored Cankarjevega doma. Najbrž ni potrebno posebej poudariti, da ogled toplo priporočam.


1 komentar:

Anita pravi ...

Ne splača se kupovati poceni! :)

Moram videti. Ti fantje so fantastični.