četrtek, oktober 29, 2009

Krakovc

_
Od včeraj naprej uradno otvorjen. Všeč mi je. In všeč mi je, da je nabrežje spet zaživelo. Trume ljudi, ki se zlivajo tam skozi, so se v zadnjem času povečale, veliko bolj živo je. Ob večerih pa nabrežje zasedejo mladiči z litricami v nahrbtnikih. Tudi prav.
Edino kar me malo moti, je medsebojna neusklajenost posameznih, na novo obnovljenih, delov nabrežja. Na vsakih nekaj metrov drugačne klopce, drugačne luči, različno tlakovanje... Da ne omenjam potopnih smetnjakov na Bregu, ki so na sredo ceste nameščeni kot najlepši okras mesta. Najbrž bi se jih dalo umestiti tudi kako drugače?!

17 komentarjev:

adj. pravi ...

ni videti kaj drugače kot prej.

ana pravi ...

nekdo se je odločil, da bodo smetnjaki focal point mestnih ulic, and than they will build from there. je pa res zelo zelo lepo mestno jedro

Vanja pravi ...

adj, res je, spremembe so minimalne. Nabrežje so na nekaterih delih poglobili, namesto količkov, ki so preprečevali parkiranje avtomobilov, so dvignili pločnik, pesek nadomestili s ploščami iz pranega betona, ki dajejo videz peska, klopce zamenjali z novimi, dali nove luči, zatravljeni del nabrežja pa je na razširjenih delih popestren z lesenim tlakom, na katerem so na nekaterih točkah namontirali leseni "ležalniki". Iz fotografije pa se vsega tega res ne vidi. Včasih (v tem primeru) se da z malimi popravki narediti veliko več kot z radikalnimi. Predvsem bližnji prebivalci so veseli da je krakovc ostal "njihov", česar za veliko večino ljudi, ki živijo streljaja stran, na Bregu, ne bi mogli trditi.

Anonimni pravi ...

uf, je bil ravnokar pri meni na sestanku stric, ki je urejal odvodnjavanje na Bregu. pa sem ga spraševala, kako se je tista nagravžna rešetka ob smetnjakih zsploh znašla v druščini sicer lepo izvedenih detajlov tlakov, kanalet z rego itd.
pa mi je razložil celo zgodbo -
da so bili najprej projektirani smetnjaki in šele nato vse ostalo in med seboj sploh ni bilo nič usklajeno ... eh. je pa rekel, da sem že žnj-ta oseba, ki ga to sprašuje. očitno ljudem ni vseeno!

Anonimni pravi ...

aja, kar se pa tiče utemeljevanja različni obdelav namrežja - krajinarski pogled:
območje za zoisovo ima izrazito ne-mestni značaj (krakovo, trnovo). zato tudi ureditev nabrežja zahteva drugačen pristop. Breg 'krasijo' detajlirani tlaki in taprava urbana oprema, medtem ko nosi krakovsko nabrežje precej bolj ruralni pridih, ki se kaže v tratnem pasu, peščenih površinah, uporabi lesa ...

Vanja pravi ...

Eva, lepo da si se oglasila, tako ti lahko postavim vprašanje, ki me že nekaj časa muči: od kje za vraga snovalcem Brega ideja, da se na nabrežju zasadi breze?! Ne sprašujem zaradi tega, ker so breze visok alergen, po priporočilih naj bi v mesto ne zasajevali alergenov, temveč z vidika primernosti. Kolikor vem, breza ni mestno drevo, sploh pa ne drevo starega mestnega jedra. Tudi mi ni jasno od kje na Bregu toliko različnih drevesnih vrst. Zakaj ne bi mogli naprej peljat krošnjastih platan, ki se začno pri Konjskem repu?! O taki ne-poenotenosti govorim.

matilda pravi ...

Ko omenjaš ležalnike, kaj točno misliš a imaš kakšno fotko(sem namreč vidla "ležalnike" na morskih promenadah - Benetke, Barcelona). Sej to kar pravi Eva ima sense (prilgajanje) le , da je tam vse tako "kratko" in potem nastane enolončnica. Vsaj lunaparka, ki ga imamo v Kopru nimate (dekorativne luči - pomsili na Miami, pomisli na spreminjanje barve iz pinki v vijolično v zeleno v modro v roku 1 minute) imam na pomolu posejane na DOBESEDNO 10 m in ker jim je ena luč ostala so jo filiknili na drugi konec mesta (eno samo), kjer pa itak ne gre izgubljat besed o prenovi, palmah, 3 različnih klopcah in mestni osvetljavi na dolžini 200 m. Naj že enkrat nekdo kaj naiše o temu v kakšnem strokovni publikaciji. Pliiiiizzzz.Čim bom "hodna" šibam v prestolnico, tudi da vidim Ciril Metodov in Krakovca:-)

spela pravi ...

Meni je bila ureditev takoj všeč, tudi visok pločnik se mi je zdel veliiiko bolje kot grdi količki, do predvčerajšnjim, ko sva z ž. lezli iz avta naročnice, ki naju je odložila nasproti pisarne. Na srečo je imela nek visok avto, sicer bi ji od cene projekta mogoče morala odštet nova popravilo vrat od avta (hehe, ali pa bi ji verjetno morala še doplačat ;)). skratka, ne moreš skočit iz avta, ker butneš z vrati v robnik. saj če to veš, potem pač paziš, ampak človek na to niti ne pomisli..

Unknown pravi ...

Za enga tazga laika kot sem jst zgleda prenovljeno nabrežje super seksi! :) Zdaj lahko vsaj kakšnega gosta peljem tam naokoli in se zraven lahko še širokoustim. :)

Vanja pravi ...

Matilda, bo treba prit pogledat. :) Ležalniki so taki malo dvignjeni leseni podiji, fiksirani na zvrnjena betonska ogrodja od klopc. Je treba kar v živo videt, če ti fotknem boš tudi iz fotke težko razbrala. Po napisanem sodeč, imate tam pri vas cel Las Vegas. No ja, vsak tele ma svoj vesele, a ne?! :)
Špela, že med tem ko so delali, je bil moj komentar, da je pločnik previsok. Meni se zato zdi tudi potencialno nevaren. Ampak najbrž je bolj kot to, pomembno dejstvo, da tam gor ne bo nihče parkiral. Zakaj pa imamo potem mestno redarstvo?!

Vanja pravi ...

Jaško, to, da je dobro narejeno, dokazuje tvoj komentar. "Da je za laika seksi", pa kaj več si projektant sploh lahko želi?! :)

Anonimni pravi ...

hej, glede brez pa res nimam pojma, kako si jih izbrali. in se popolnoma strinjam s tabo, da so tam neprimerne. ne samo zaradi alergenosti tudi rastiščni pogoji niso ravno primerni ...
a med krajinarji že dolgo časa kroži hudomušna šala (pa vse arhitekte prosim, da ne zamerite), da arhitekti tako ali tako za svoje zunanje ureditve izbirajo zgolj breze, ker zgledajo seksi v fotomontažah :)
in ko sem postala pozorna stvar res ni daleč od resnice - drži tako za fotomontaže kot za prepogosto izbiro brez med arhitekti :) :)

Vanja pravi ...

Eva, ne boš verjela, da sem med vikendom še premišljevala o teh brezah. Saj v naravi so mi zelo všeč, da ne bo pomote, ampak v mestu... Breza je drevo, v katerega senci niti klopce ne moreš postaviti - ker je drevo tako raščeno. Poleg tega sta tisti dve pri Maksimalu posajeni preblizu skupaj, Najkasneje čez dve leti bo morala ena od njiju ven, ta drevesa namreč zelo hitro rastejo. Sicer pa, najbrž nisem vzorčen primer arhitekta, v fotomontaže nisem ŠE NIKOLI vključila breze. Ha! :)

adj. pravi ...

no, včeraj sem ga videl v živo. ni mi preveč všeč. in ne razumem, kaj so tisti tancpodni. zakaj je tam beton z videzom peska, poleg pa še pravi pesek?

Vanja pravi ...

Tancpodni so tam verjetno zato, da bodo gor nekoč v prihodnosti, ko bo morda tam kak fin lokal, kakšne mize in stoli. Pa za posedanje je fajn les. Bomo videli poleti... Beton z videzom peska je zato, ker ga ni treba vzdrževat kot pravi pesek in tudi lepše izgleda. Pravi pesek pa je tam zato, ker je lahko - ni namreč nameščen v pohodni špuri. Vsaj tako nekako si to predstavlja moja malenkost. Lahko pa tudi ni čisto tako, zato me ne držat za besedo, moje oči to pač tako vidijo.

Vanja pravi ...

P.S. beton z videzom peska se ne praši po čevljih. :)

Vale pravi ...

Eh, to ni nič proti koprski promenadi z meduzami ... ampak kljub vsemu, pozitivna sprememba preureditve v Kopru je ta, da je promenada polna, medtem ko je pred tem grozljivo samevala ...