ponedeljek, december 08, 2008

Knjiga za samopomoč

Ena od besednih zvez, ki jo najbolj sovražim (poleg besednih zvez "čez lužo" in "jekleni konjiček") je "knjiga za samopomoč".
Ko mi kdo omeni, da prebira knjige za samopomoč, se komaj zadržim, da ga ne pogledam preveč postrani - z rahlo priprtim levim in nekam navzgor usmerjenim desnim učem. Samo na kratko prikimam in se ga, od tega trenutka dalje, izogibam v širokem krogu.
Danes sem iz ust prijateljice slišala precej hecno štorijo, ki samo potrjuje mojo tezo, da so ljudje, ki berejo knjige za samopomoč pravzaprav kandidati za nujno medicinsko pomoč - morda za lobotomijo ali pa nemara kakšno šok terapijo.
Skratka, nekemu moškemu, ki ima poleg svojih zakonskih otrok tudi otroka, ki ga je zaplodil izven zakona, so v službi radodarno ponudili možnost, da božiček letos obdaruje tudi tega, za marsikaj prikrajšanega otroka. No in kakšen je bil njegov odgovor: "Eh, namesto darila za otroka raje meni kupite kakšno knjigo za samopomoč!"

Mislim da mu ne bi pomagalo tudi če bi ga človek s knjigo za samopomoč lopnil po betici. Enim pač ni pomoči!

11 komentarjev:

adj. pravi ...

Bi rekel, da sta duhovna rast in poslovna odličnost še nekoliko hujši.

In da ne bi mislila, da je kritika tega plodnega možaka iz ust ženske v najboljših letih za materinstvo, ki namesto svojega prispevka k ohranitvi vrste časti pivo, kakorkoli kredibilna... :)))

Vanja pravi ...

Očigledno dejstvo, da na moji nočni omarici manjka knjiga za samopomoč, res precej slabo vpliva name. S pomočjo primerne samopomočniške bukvice bi si svoje življenje najverjetneje lahko veliko lepše spedenala. Tako se v njbolj plodnih letih ne bi brezciljno svaljkala po raznih beznicah. Namesto tega praznega početja bi otrokom brisala zelene smrklje, pivo pa bi pila zgolj zato, da bi mi mleko bolj teklo. Tvoj veleumni komentar mi je dvignil plašnice iznad oči! :)

spela pravi ...

jaz posebno obožujem duhovno rast, to je na mojem seznamu najljubših takoj za feng shuiem. ne morem se odločit, kaj rajši slišim.

Vanja pravi ...

Ja, feng šui je tud meni zelo pri srcu! :)

Anonimni pravi ...

zraven bi dodal se vse 'for dummies' knjige.

btw, upam, da me navkljub uporabi v svojem zadnjem zapisu eno tebi neljubih besednih zvez, ne bos zavrnila, ko te bom povabil na pivo?

-sv3

Vanja pravi ...

Sv3der, bom zamižala na eno oko! :)
Btw, boš imel ob povratku v domovino kaj placa v prtljažniku?! :)

Anonimni pravi ...

No, no, no. Zdaj se pa hudujete iz gole zavisti, ker sami niste našli svoje rešitve, nad človekom, ki je kriv le tega, da mu je pač jasno, kaj mu v življenju manjka, da bo popoln - ena sama samcata knjigica za duhovno rast in samopomoč. A ni to lepo? Kako malo je enim treba, da najdejo svoj duševni mir (in najedo vse duševne mire vseh okoliživečih).
Pa kaj bi človek dal, da bi mu bilo dano, da bi mu taka reč kaj zalegla, ne pa da zlovoljno teka naokrog, bere neke hude filozofije, se posti in telovadi! Ma, če ne pol desne noge pa vsaj letno plačo!

Pa kaj vam je naredil revček fengšuj?! Saj je to lepo, če imajo ljudje čedno urejeno. Fino je, če veš, kam lahko postaviš teglc za rože in kam globus, ki se odpre in so notri flaše, da ne govorim o porcelanastem labodu, ki seveda za usmeritev svoje pozitivne energije absolutno potrebuje ustrezno okolico.

PS:Slučajno vem, da si je taisti človek eno leto vsak dan zapisal, kdaj gre spat in kdaj vstane, da je lahko proučil svoj ciklus spanja. Hm...

Vanja pravi ...

Malči, saj nič ne rečem - življenje si si lepo uredila,ampak o postavitvi lončnic, labodov in globusov ki se odprejo in je notri flaša, pa nimaš pojma. Tudi ko sem bila nazadnje pri vas, ste imeli v dnevni sobi vse nastlano - igrače povsod, če me spomin ne vara sem morala sedeti na tleh, tako zelo nastlano je bilo! Za rojstni dan ti bom podarila Fengšuijevski priročnik, tako! Le otrok, ki živi v urejenem okolju kjer so lončnice na pravem mestu, lahko pri 22-ih diplomira na Dunaju, zapomni si to!

Anonimni pravi ...

Ja, ja, saj že pospravljam!

spela pravi ...

feng shui včasih namesto harmonije vnese v partnerski odnos tudi napetost. včerajšnji sestanek: ona omeni, da bi želela porezan kot na kaminu, ker tako zapoveduje FS. jaz izrazim svoje mnenje o celotni zadevi. on pravi, da se v bistvu strinja z mano, ampak bo raje tiho, ker jih bo spet slišal ;)

Vanja pravi ...

Špela, nič ti ne zavidam. Meni je včasih s temi ljudmi že brez feng šuija težko, kaj šele z njim vred! :)