četrtek, februar 21, 2008

Kako taksistu razložiti, zakaj je dobra arhitektura draga vredna poštenega honorarja?!

Včeraj nekje v Ljubljani:
taksist: Vi ste pa od unih od tamle iz vrta, a ne?!
jaz: Ja, od tam sem.
taksist: Saj vašega šefa večkrat kam peljem.
jaz: Vem, tudi zdajle vas je on poklical. Ponavadi pokličemo vas.
taksist: Ja, ampak pri vas ste pa dragi! Zadnjič sem ga vprašal koliko bi mi računao za hišo in mi je povedal tako visoko ceno, da nisem mogel verjet! Nisem mogel verjet! Kako ste dragi da to človek ne more verjet!
jaz: mhm...
taksist: No, jast sem pol dobil enga druzga. Mi je čist pocen nardio. Čist pocen. Trikrat cenej mi je nardio. Zelo dobro mi je nardio. Pa saj sem hotel eno čist navadno hišo. Čist navadno. Nič da ima kaj tako vse ven in različitih oblik, eno čist navadno sem hotel. Ne vem zakaj je tako ceno postavil. Men je uni pol zelo fajn nardio in pocen. Sem zadovoljen.
jaz: No fino da ste zadovoljni in da je ponudba na trgu velika, tako si vsak lahko izbere kar mu je všeč. ("na žalost", si mislim, kajti v misli se mi prikradejo nemogoče amorfne gmote s stolpiči in umetelnimi balustri) Veste, glede cene vam bom pa takole rekla: v Portorož se lahko peljete s cliom ali pa z mercedesom (taksist šofira neko bavarsko kračo). V obeh primerih boste sicer prišli v Portorož, a... (Taksist kar naenkrat ni več tako zelo zgovoren, zato obrnem ploščo in ga sprašujem kje ima parcelo, nato pohvalim da je tam res dobra lokacija ter da se bodo z družino tam po vsej verjetnosti krasno imeli. Posloviva se v prijateljskem duhu.)

Ob povratku v službo glavnemu poročam o pogovoru, ki sva ga imela z gospodom taksistom. "Pa si mu povedala, da so izmed vseh taksistov v Ljubljani oni med najdražjimi?!" me vpraša. No, toliko o cenah!

Nauk zgodbe: Če se ukvarjate z umetnostjo (ali pa s kakšno drugo stvarjo, konec koncev panoga niti ni važna) in če imate občutek da je vaše delo podcenjeno (v tej branži je običajno tako) človeku, ki se mu zdi vaša storitev predraga povejte, da se v Portorož lahko pelje v cliu ali pa v mercesezu. V obeh primerih bo sicer prišel tja, a...

17 komentarjev:

Vale pravi ...

Arhitektura in grafično oblikovanje sta pri nas, zaradi šalabajzerjev, ki mislijo, da se s tem znajo ukvarjat, ker imajo pač veze, sila podcenjena in necenjena zadeva.

valem pravi ...

Splošna globina ljudskega žepa pa je drugi moteči faktor v celotni zadevi.

Sicer se pa načelo dražje je ceneje vedno drži, če je storitev kvalitetna.

Velja pa tudi, da je manj več (je težko razumet nekoga, ki po pol leta prodaja stanovanje, ker ugotovi, da mu s kreditom ne znese).

Keep up the good work. Karkoli že delate.

Anonimni pravi ...

ah vi arhitekti, dve crti potegnete oz. narisete in ze racunate 2.000€, da ne omenjam kaksne hise drage risete, sam beton pa steklo in kovina, kdo si sploh zeli tam zivet. stolpici pa so itaq zakon in kozolci in nadstreski in mal dvignjeni kukrli ...

-sv3

p.s. arhitekti umetniki? jest sem na arhitekte vedno gledal kot na obrtnike, konec koncev je sola na Grabnu tehnicna - otherwise bi se ji reklo akademija ;)

spela pravi ...

zelo zabavna prigoda, s kakršnimi se vsak dan srečujem :)
mah, krivi so itak tisti, ki delajo za male pare - kako pa to zgleda, si mislim. znese jim verjetno le tako, da imajo zaposlene, ki jih slabo plačujejo in lepo štepajo takšna in drugačna grozodejstva. kdaj bojo pa prepovedali šestkotne izštrline, pa ne vem... to prepoved bi morala vsebovat lokacijska informacija :)

Anonimni pravi ...

onka, pardon my french, ampak mislim da si sfalila naslov. spremeni ga v "zakaj je dobra arhitektura vredna poštenega honorarja", pa bo. ker "drago" je diskontnežem - milo. za žajfo.

ambala pravi ...

krasna primerjava!!! jo bom brez dvoma uporabil, če bo naneslo!

Dobr bi mu povedala.

Jaz sem tudi velik ljubitelj balustrad in balkončkov!

Vanja pravi ...

Vale res je, problem pa so med drugim tudi ohlapni zakoni in uradniki, ki velikokrat "požegnajo" neprimerne objekte, ki potem štrlijo iz okolja in precej neposrečeno opozarjajo nase.
Valem, res je, da je globina ljudskega žepa moteč dejavnik, vendar sem kljub temu mnenja, da se da tudi z malo manj denarja narediti lepe stvari. Po mojem mnenju je nevarnost bolj v tem, da imajo veliko pod palcem predvsem ljudje brez okusa. To pa zna biti jako nevarno!!
In, ja Ermin, v naslovu sem zavozila - prav zdaj v komentarjih pravzaprav negiram sama sebe, ko trdim, da se z malo denarja da naredit tudi lepe stvari. Grem popravit! Morda bi lahko napisala: "Zakaj (mi) je dobra arhitektura draga?! " :-)Zato, ker se mi ob pogledu nanjo spočijejo oči!
Mitja, saj arhitekti sploh ničesar ne delamo - še dveh črt nam ni treba potegnit! Kaj nisi vedel da nam vse naredi računalnik?!! Odkar vse delajo računalniki, bi šolo na Grabnu lahko mirno zaprli, kaj meniš?! ;-)
Ambala, ti moraš tam gor nemara neznansko trpeti, ker nisi dnevno zbombandiran z enormnim številom balustrad, balkončkov in prizidkov. Revček, še dobro da na vsake toliko časa prideš v rodno deželo, da se lahko znova naužiješ vseh njenih lepot, kajne?!
Špela, upajmo da bo po 15. aprilu kaj boljše. Čeprav mislim, da bi morali predvsem prevzgojiti okus ljudi in začeti s tem, da bi že v osnovni šoli začeli s privzgajanjem estetike!

Anonimni pravi ...

Prav danes klical en kreten, ki je pred par meseci hotel vse imeti narejeno prevčerajšnjim, zamujal z oddajo materialov, na koncu predal materiale pet pred dvanajsto in takoj naslednjo minut od-aviiral v Bruselj, brez da bi povedal, da pri projektu sodelujejo še 3 drugi partnerji. Ki so seveda imeli potem še 3x toliko zahtev.

Rezultat: Danes kliče eden izmed teh treh imbotov, ta, ki naj bi plačal račun (čeprav je ponudbo z vsemi opombami o urgentnosti in pravočasni oddaji materialov potrdil tisti prvi kreten), da je faktura absolutno predraga, in zraven tuli, kako je on ubog itd., čeprav je njegovo podjetje ZELO dobro stoječe (nihče mi ne bo rekel , da so dvorane v Monsu za 1 ojro na dan). Podn od podna.

Anonimni pravi ...

@onka: oh, jaz butec pa se vedno crte vlecem :S

btw. naslov je sedaj res primernejsi

Anonimni pravi ...

kaj se bo zgodilo 15. aprila?

Vanja pravi ...

15. aprila se zgodi da v veljavo stopi Sprememba zakona o graditvi objektov ZGO-1B. če ne drugega bo zakon vsaj malce vplival na to, da samograditelji ne bodo več prirejali načrtov. Kar se pa balustradic in izštrlin in stolpičkov tiče pa... Na žalost zakon ne predpisuje omejitve glede števila le-teh. Škoda.

Anonimni pravi ...

aha, beta verzija torej ZGO-1 iz leta 2004 ce se ne motim, ki je bil popolno skropucalo - med drugim s(m)o se arhitekti spremenili v birokrate, saj so projektne mapepostale debel debel speh :D

btw, kaj je pa narobe z balustradami, izstrlinami in erkerji? tudi tvoje broske niso vsec vsakomur ;)

Staša pravi ...

Kako pa lahko ocenjuješ taksistovo hiško, ki je nisi videla, morda ti bi bila pa všeč?

Tako kot je meni všeč moje stanovanje, ki ni videlo arhitekta preden ni bilo približno končano. Potem pa sta prišla 2. En je rekel, da je fino, smo se strinjali enako, kaj bi se še dalo narediti, drug pa, da bi čisto drugače naredil. Oba dobra prijatelja in z veliko izkušnjami.

Ampak... seveda ta tvoj zapis razumem bolj "makro". In se strinjam, da je dobro, da ima stroka dovolj besede pri urejanju okolja! In včasih jo ima res precej premalo. Pa ne le v arhitekturi, tudi drugje.

spela pravi ...

hm, po napisanem sodeč si upam trdit, da pojem svoj monitor, če bo taksistova hiša kvalitetna arhitektura
je pa razlika med NOTRANJOSTJO in ZUNANJOSTJO. kaj imaš med svojimi štirimi zidovi je meni prav malo mar, dokler me nihče ne sili tam živet ;)
"priljubljena" slovenska arhitektura pa onesnažuje življenjski prostor nas vseh... nekateri kronski primerki pa v bistvu že kar škodujejo zdravju mimoidočega.

Vanja pravi ...

Sv3der, meni gre vsa ta birokracija, ki pritiče mojemu delu blazno na živce. Pa mi niti nebi šlo tako zelo na živce, če bi od tega "bilo kaj haska". Pa ga ni. Tiste tete na upravnih enotah se zapičijo v vsako besedo, hakljajo te, če se v končnem izračunu površin zmotiš za 0.30m2, vse ostalo pa pač ni pomembno. Nikoli mi ne bo jasno, kako je lahko rezultat vse te papirne birokracije taka prenašarjenost?!
Staša, pri teh stvareh je tako,da se princip "kopi pejst" ne obnese, ker je vsaka situacija specifična in k vsakemu projektu je treba pristopiti drugače in na drug način. In če se neki stvari posvetiš, za dober rezultat porabiš občutno več časa kot pa za nek "kopi pejst". Če porabiš več časa, je v končni fazi tudi račun višji. Nikakor ne trdim, da ne obstaja majčkena, ampak čisto majčkena možnost, da bi mi bila taksistova hiša všeč, a če se človek ozre malo širše v slovenski prostor vidi da rek "malo denarja, malo muske" deluje tudi v praksi. Ljudje kupijo nek papir po ugodni ceni, nato pa celo stvar priredijo po svoje in rezultat je potem tak kot ga imamo in ga bomo imeli še naprej, saj te bajturine se same od sebe čez noč ne bodo polepšale. Od 15. aprila naprej se ne bo več gradilo po principu: "vam bom jast povedalo kako narest, saj un ki je to narisal itak nič ne ve", ker bo tudi za hišo potrebno pridobiti uporabno dovoljenje, le-tega pa lastnik ne bo dobil, če stvar ne bo izvedena tako, kot je bilo narisano v načrtu. Osebno bi k novemu zakonu rada pripomnila predvsem to, da če bi bila soustvarjalka le-tega, bi v samem projektu določili TUDI BARVO FASADE!!
Sv3der, zaradi mojih brošk še nikomur ni odstopila mrežnica, tudi ni nihče ob pogledu nanje izbljuval na pol prebavljene vsebine svojega želodca, meni pa se je to ob pogledu na izštrline, balustradice in kamnite portale to že skoraj imelo zgoditi! ;) Kot je rekla Špela: nekateri primerki škodujejo zdravju!

Anonimni pravi ...

hej hej, mal sem se hecal in predvsem provociral ... sori :S ce sem kaj prevec 'zinil' se mogoce oddolzim z buteljko Chouffa

a propos 15 aprilu: call me pessimist, ampak mislim, da se bodo vedno nasli razni GTji, ki bodo podpisovali in sluzili na UD ... tako kot so ze do sedaj z raznimi nadzori. Ah, pustimo to negativnost ..se opravicujem, ne bi rad, da kdo postane slabe volje.

lep dan
-sv3

Vanja pravi ...

Eh, jasno da mi je bilo jasno da ne misliš resno, saj bi sam sebi pljuval v skledo! :)
No, kar se novega zakona tiče, pa tudi mene skrbi da ne bo kaj dosti bolje.