sreda, november 28, 2007

Prenovljena

_
Wolfova mi je všeč, ker je s prenovo dobila povsem nov karakter. Postala je nekakšna sprehajalnica s prostorčki za postanek. Poseben karakter pa prostoru dajejo na novo zasajena drevesa. Pri novi ureditvi so me malček razočarale edinole "flike" asfalta, ki po mojem mnenju ne spadajo med granitne kocke.
Tudi tile smetnjaki, ki so se razpasli po mestu so mi jako nesimpatični. Kot prvo so preveliki in kar vabijo k "ustvarjanju" smeti. Tudi z oblikovnega stališča niso ravno kakšen masterpiece, vendar bi kljub vsemu človek lahko zamižal na eno oko, dasiravno se pa tehle nagravžno zelenih vrečk pač ne da spregledati. Grdo.

Drugače pa mesto iz dneva v dan dobiva lepšo podobo. Ljubljana je dokaz, da mesto poleg sposobnega župana nujno potrebuje tudi mestnega arhitekta. Res škoda, ker večini slovenskih občin to še ni postalo jasno. Tako imajo namesto da bi imeli zaposlenega mestnega arhitekta zaposlenih "miljon tavžnt" raznoraznih parazitov, ki se v svojih stolčkih redijo zgolj od procentov, katere poberejo pri investicijah, kjer posel dobi najcenejši (največkrat diletantski) ponudnik. Najcenejši?! Zakaj že?!

12 komentarjev:

adj. pravi ...

Ojej, a zdaj bo treba pa z avtom vijugati med temi otoki, ali kaj? :)
Smetnjaki so katastrofalni, kje so zelene betonske žabe?! Hočem žabe!!

Vanja pravi ...

Kaj z avtom, trolejbus bo šele težko vijugal!
Zelene betonske žabe?! Hm, ali pa betonski smetnjak v podobi kakšnega izmed politikov, ki bi mu v razprta usteca metali nedotaknjene štruce belega... :-)

adj. pravi ...

S trolo se že tako ne vozim, ker mi je rado slabo :)
Ampak žabe, no, take kot so v Tivoliju, to so tradicionalne ljubljanske žabe za smeti... res imamo en čuden odnos do tradicije.

Anonimni pravi ...

super. zdej lahko samo še čakamo, da se bodo našli oštirji in trafikanti ups knjigarji, ki se bodo pritoževali nad upadom prometa. ker, hej, ljudje se radi vozi(m)jo po nakupih z avti. zakaj pa jih ima(m)jo?

Vanja pravi ...

Žabe za žabarje... :-) Morda, pod pogojem da nebi bile betonske, ampak iz kakšnega drugega materiala, naprimer iz bakra, obdelanega s posebno kislino, ki povzroči "volka" - patino. Meni so se dopadli tudi tisti retro (Machtigovi) smetnjaki, vendar bi bili za današnje potrebe smetenja bistveno premajhni.

Vanja pravi ...

Sv3der, mislim da se trgovcem in oštirjem na wolfovi ne bo potrebno razburjati. Trgovine in lokali, ki se nahajajo tam so bili že zdaj brez parkirišč, ulica pa le tranzitna - se pravi, če si prišel z avtomobilom, si moral itak parkirati v garažni hiši ali v parku Zvezda - ta opcija pa še vedno ostaja. Itak pa večina klientele, ki kupuje tam, ne uporablja avtomobila. Taki se zapeljejo v BTC. Pa je poskrbljeno za vse!

Irena pravi ...

zelo super je tale wolfova.. k ni nobenga avta, trol.. zadnjic ko sva sla zvecer po mestu je bla taka lepa tisina.... mmmmmm..... i like it... smetnajov se pa zanalasc ognem s pogledom ;-)

Ovca pravi ...

Kar strmim kaj se dogaja! To pomeni da tudi busi ne vozijo več? Je mogoče kdo pomislil na kolesarsko stezo? Pa še sonček vidim da imate. Ah!

Vanja pravi ...

Irena, danes sem videla ene še grše na Prešercu. Ne vem zakaj naj bi ibli smetnjaki že po defaultu grdi?!
Ovca, najbrž bodo na ulico namalali tisto krvavo rdečo sled, ki naj bi bila nekakšna kolesarska steza. Ne, avtobusi pa tam mimo ne vozijo več.

Irena pravi ...

ja, res skoda, da se kak oblikovalec ne zacne ukvarjat z dizajnom smetnjakov... a ne bi blo kul, da bi mel take fine, art, barvne smetnjake... sam mogoce bi bil problem, da bi bili prevec lepi, da bi vanje metali smeti :-) ah, narobe svet---

Vanja pravi ...

Se pa oblikovalci ukvarjajo z dizajnom vrečk vrečk za smeti. Kako malo je treba...

Anonimni pravi ...

Ne gre ravno hvala občinskim veljakom ampak tkz. veličastnem in najbolj pomembnem dogajanju, ki e nam obeta: PREDSEDOVANJE EVROPSKI UNIJI!!!! Aaaaaaaa! Ker zdaj, ko "bomo" predsedovali bomo pa fulll povsod po svetu in vsi bodo kar non-stop prihajali k nam in gledali naše ulice in smetnjake in kar vse... Samo denar je bil namenski in so ga točno za to morali potrošiti.

In tako BTW en kup dizajnerjev se ukvarja z oblikovanjem smetnjakov...samo ne naših, tisti ki pa se, niso dvorni arhitekti. Tako.