ponedeljek, julij 02, 2007

Feng šui

Ne, ni me posrkala vase tale veda o tem, kako bivati v harmoniji. Edino kar s tem v zvezi vem je to, da okno ne sme biti locirano nasproti vrat, če pa že, mora biti med oknom in vrati neka lončnica. Tele "uvožene" vede sem vedno sprejemala z nekimi mešanimi občutki. Harmoničen prostor je zame prostor kjer se dobro počutim. Harmonično življenje je zame svobodno življenje, brez okvirčkov in predstav, ki mi jih vsiljujejo drugi.
Zadnjič je neka znanka hitela pripovedovati o tem, kako je cel dan pospravljala po načelih feng šuija. "Joj, koliko stvari se nabere! Porabila sem celo popoldne, da sem vse skupaj nabasala v kartone!" in takoj zatem njena kolegica v isti sapi: "Joj, a ne koliko se nabere enih stvari!" Ko že hočem reči, da sama nimam takih problemov ter da, če se že gre nek kvazi feng šui, naj potemtakem tudi nakupuje po taistih načelih, se raje pravočasno ugriznem v jezik. Ne da se mi. Včasih se mi preprosto ne da. Ko bi jima povedala, da sem letos kupila točno dve mikici, eno majico z dolgimi, ene hlače ter en par čevljev, bi se jima zagotovo zdelo, da je z menoj nekaj resno narobe...
Tale feng šui mi ne potegne predvsem zato, ker je postal takoooo zelooo zlajnan - ljudje od vseh takih stvari potegnejo samo tisto kar jim paše in celo reč obrnejo tako, da je njim v prid. Verjamem, da verjetno veda v krajih kjer je nastala in kjer je njena tradicija čisto krasno funkcionira, a kot uvožena nima prav nobene funkcije. Predvsem zadnje čase je fengšui postal prava kapitalistična mantra, ki ima samo eden cilj: "Metati stran, da boš potem lahko kupila novo." in čisto nič drugega. To je samo izgovor, da boš še naprej kupovala po principu "neprištevnih nakupov" in tako filala svojo lačno dušico. In potem, ko te bo med vsemi stopetdesetimi pari čevljev, predalov polnih posušenih lahkov za nohte in žarkih šmink začelo dušiti, ko nanovo prinešenih vrečk ne boš imela kam več odložiti, ko se bo v omari nabralo cunj za tri sezone nazaj - takrat se boš spet spomnila na feng šui. Garala boš kot nora, da boš prepucala vse začepljene čakre svojega stanovanja in en večer se ti bo morda celo zdelo, da si strašno usklajena z okoljem... Naslednji dan pa hop v šoping - naj živi feng šui!

5 komentarjev:

Axa pravi ...

Eh, feng shui zdaj - naslednje leto bo itak kaj drugega. Samo da se kupuje.

Končno je med mladinskimi knjigami (Scott Westerfeld: Lovci na kul) izšla ta, ki za spremembo ne govori o ločevanju staršev, zlorabah, anoreksiji, samopoškodbah bla bla - ampak o natanko tem: kako nastajajo trendi, ki jim takšne bejbike tako zlahka podlegajo. (Menim, da bi moralo kaj takšnega, le da bolj kompleksno napisanega, iziti tudi za odrasle.)

nta pravi ...

hm, sem se najdla v tem zapisu - mečem stran in kupujem novo, ampak nisem vedela, da je to fengšu :-) jaz samo rada mečem stran, bašem v smeti, filam humanine zabojnike in se na smrt bojim s kramo zabasanega stanovanja. Sploh, če je majhno.

Vanja pravi ...

Axa, pa misliš da bi to res kdo prebral?!
Ntica, ti samo še eno ogromno lončnico nabaš med vrata in okno, pa bo harmonija popolna! ;-)

Axa pravi ...

@Kameleonka: Najbrž bodo - ker je poanta odlično zavita v krimič in je "modrost" napisana povsem nenasilno, skoraj neopazno - vsekakor knjiga niti najmanj ni "poučna", kot so npr. vse tiste dekliške knjigice.
Sicer pa štorija govori o najbolj kul supergah EVER ...

Vanja pravi ...

Axa hvala za poslano!! Bom prevohala ob prvi priliki.