torek, januar 30, 2007

En deci pesticida prosim!

V današnjih Odmevih (priporočam ogled arhiva) smo med drugim izvedeli, da bo vlada jutri obravnavala zakon o fitofarmacevtskih sredstvih, kar bo privedlo do sprememb dostopnosti le-teh na trgu. Drugače povedano: fitofarmacevtska sredstva, katera so do sedaj prodajali v zato specializiranih trgovinah, v velikih pakiranjih, s posebnimi navodili, namenjena pa so bila kmetom z velikimi obdelovalnimi površinami, bodo od sedaj naprej dostopna tudi v manjših embalažah na prostem trgu. Tako bodo po novem dostopna tudi vrtičkarjem, ki pridelujejo sadje in zelenjavo za osebne potrebe. Lahko jih boste kupili v cvetličarnah in celo v supermarketih!! Super ne?! Mogoče bom v navalu besa kupila celo več plastenk in jih kateremu od naših vrlih politikov zlila v solato namesto polivke! Baje itak niso nevarni. Pesticidi namreč, ne politiki. Slednji so nevarni. Nemara celo bolj kot pesticidi. No, ne vsi...
V oddaji so se soočali: samostojni raziskovalec Anton Komat (btw. priporočam njegovo knjigo z naslovom Nespametni bodo žejni), poslanec dr. Pavel Gantar ter dve dami, katerih imen se ne spomnim, a nič zato, saj nista povedali nič takega, zaradi česar bi ju bilo potrebno posebej omenjati. Vsaj s pozitivnega stališča ne.
V čem je cel štos? Slovenija je po uporabi fitofarmacevtskih sredstev v Evropi na četrtem mestu. Dostop do teh kemikalij (za katere snovalci zakona pravijo, da so okolju neškodljive, strokovnjaki pa se s tem ne strinjajo) bo samo še povečal onesnaževanje podtalnice in nasploh onesnaženje okolja. Na sprejetje zakona so se odzvali tudi slovenski čebelarji (ker bo z še večjo uporabo kemičnih sredstev ogoroženo tudi življenje čebel). Gospa gostja v oddaji je modro pripomnila, da imajo v Avstriji enak zakon, ter da imajo tudi tam čebele. Med drugim je gospa tudi povedala, da intenzivno kmetijstvo ni mogoče brez uporabe pesticidov. Če se ne motim, govorimo o vrtičkarstvu, kar pa nima velike zveze z intenzivno pridelavo. Ali pač?!
Videli smo tudi prispevek iz Pomurja, kjer je bilo prikazano, kako zelo je to območje onesnaženo. Če vas do sedaj še ni zaskrbelo, vas bo mogoče ob temle dejtvu: V določenih delih pomurske regije je voda tako onesnažena, da je za pitje neprimerna, zato jo nosečnicam delijo v plastenkah.
V glavnem: gospod Komat pravi, da je sprejetje tega zakona enako, kot če bi z bencinom gasili požar, ter da se je treba zavedati, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli 10.000 ljudi, kar je med drugim tudi posledica zastrupljenega okolja ter uživanje nekvalitetne (s pesticidi in herbicidi bogate) hrane. Ter da je nepravično, da peščica ljudi odloča o zdravju večine.
Bo pa tale zakon sila prikladen za neosveščene pridelovalce, kajti fitofarmacevtskih sredstev jim kaj kmalu ne bo več potrebno kupovati, lahko si jih bodo natočili kar direkt iz pipe. Na zdravje!
Dame in gospodje v parlamentu, jutri vam želim veliko modrosti!!
Za radovedne ali beri tudi: Ateistek, Mladina

Ni komentarjev: