četrtek, oktober 19, 2006

Zijala

Zadnje čase vame od vsepovsod zijajo obrazi, ki me nagovarjajo, naj jim podarim zanje tako pomemben glas. Vsi z enako narejenim izrazom na obrazu, z bolj ali manj neposrečenimi slogani in lažnimi obljubami. Vsak dan se nekaj izmed teh obrazov znajde v nabiralniku, med rumeno-rdečimi reklamami ter letaki, iz firbca včasih kakšno od teh predvolilnih zloženk z nasmehljeno glavo na naslovnici celo zalistam...
Enako hecni so ti, ki nekaj obljubljajo, kot tudi tisti, ki naštevajo kaj vse so naredili. Eden izmed pomembnih uresničenih ciljev našega dosedanjega župana pod sloganom Bili smo uspešni, je to da ...mesto dobiva novo podobo. S tem se pa na žalost močno strinjam!! Podoba mesta je tako klavrna, kot ni bila še nikoli do sedaj!! Prazno staro mestno jedro dobesedno razpada, novonaf***** bloki (narejeni iz najbolj cenenih materialov in posledično zaradi tega tudi oblikovno zminimizirani na minimum) pa izgledajo kot začasna bivališča postavljena ob naravnih katastrofah - res škoda ker to niso ( vsi veseli novopečeni lastniki stanovanj v omenjenih monstrumih od zgradb naj mi prosim oprostijo!)
Nihče od naših županskih kandidatov ni med svoje predvolilne obljube zapisal, da bo, v primeru da bo zasedel želeni županski stolček, karkoli naredil za stari center Kamnika - je pa zanimivo, da je na nekaj plakatih v drugem planu vidno ravno staro mestno jedro - se pravi, da kljub temu, da se pogreza samo vase, očitno kot kulisa na predvolilnem plakatu kar dobro funkcionira. To pa je tudi vse.
Odločila sem se, da ne bom volila nobenega od gospodov kandidatov. Predvsem zato, ker je mojega mesta vsak dan manj. In ker se zaradi tega ne počutim več kamničanka. In ker me je sram, da živim v tako grdem mestu.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Tisti bloki so že dobili ime ČEBELNJAKI in res so grdi.

Sama po rodu nisem kamničanka, ampak sem priseljena in še danes, po 13 in več letih, ne čutim neke lokalne pripadnosti. Nisem se še čisto asimilirala, očitno.

Ker pa sem nagnjena k temu, da skušam v stvareh poiskati tudi dobre plati, so tile čebelnjaki vseeno lahko za kaj dobri:

1. Od njih do Soseda so potegnili krasen pločnik in kolesarsko stezo, tako da se da sedaj pridet s kolesom res lepo spodobno v mesto. Poleg tega je ta 'avenija' vmes zasajena z rožcami in izgleda lepo. Kot da bi bil v Porotoržu, samo /vklopi cinizem/ palme še manjkajo /izklopi cinizem/.

2. V bloke so se priselile mlade družine, ki so/bodo spet oživile mesto. Prav prijetno je it na sprehod in srečevat ljudi, ki so polni energije in mladosti, ne pa samo ostarelih namrgodenih purgerjev. Včasih, če si šel v soboto popoldan čez mesto, je bilo kot izumrlo, zdaj pa vrvi od življenja in to je lepo. No, ti purgerji so namreč tudi tisti, ki v propadajočem centru zahtevajo za 10m2 lokal tako visoko najemnino kot v centru Ljubljane. In jasno, krojijo tudi lokalno politiko.

3. Porast prebivalstva je trenutno res poslabšal pogoje življenja v mestu, šole so pretesne in zastarele, pediatrov je premalo, itd... ampak dolgoročno sem prepričana, da se bo stanje uredilo. Načrti in investicije v infrastrukturo so in to dobri. No, delamo na tem :- )

4. Tega župana pa tudi jaz ne maram. Zato, ker po naši ulici, ki ima hitrost omejeno na 10km, pridrvi s svojim Audijem najmanj 7x hitreje. Enkrat bom izmerila, kako daleč poleti čez bamper in na cesto napisala, da ima rekord sam presvitli župan.