petek, julij 08, 2016

Kako kupiš poletno obleko? Težko.

Imam kar nekaj poletnih oblek, ki so precej telirane in se v vročih poletnih dneh grdo nalepijo na kožo. Ker je modrost nekaj, kar menda pride z leti, sem se letos odločila, da je že čas, da dam prednost kakšni lahni poletni obleki, taki, ki jo človek obleče na en-dva-tri, pet minut po tistem, ko se je do konca posušila na obešalniku. Pomembno je tudi dejstvo, da obleka nima zadrge na hrbtu, tako da mi ni treba vsakič posebej prositi moža, naj mi pomaga pri oblačenju. Da lahko obleko nataknem nase tudi takrat, ko njega ni doma. En tak kos, ki ne potrebuje likanja, zlaganja, božanja in nepotrebnega malikovanja. Pogoj je bil, da grem v taki obleki lahko tudi na sprehod čez grad, dol na kofe, do prve trgovine, ali pa jo imam oblečeno "za doma".

Človek bi mislil, da tako, na prvi vtis povsem nezahtevno reč lahko najdeš brez problema. Pa sem potrebovala precej časa (in mogoče tudi sreče), da mi je na koncu uspelo. Prvi poskus je bil usmerjen na pregled  zaloge v spletnih trgovinah, kjer ponavadi kupujem. Trije kosi so izgledali precej obetavni, zato sem jih precej naročila. No, ko so oblačila prispela, sem spoznala, da pričakovanjem ustreza le ena, ostali dve sta bili po kroju sicer super, a po materialu precej bolj primerni za  jesen, kot pa za poletje. Krasno, ena je šla torej na obešalnik, dve pa na kup z oznako "ni za to sezono". 

Naslednji poskus sem predvčerajšnjim opravila kar med čakanjem na stranko, s katero sem bila domenjena pred hotelom Union. Kako zelo priročno, da je v bližini trgovina z oblačili, v katero me je med čakanjem (bila sem napreč pet minut prezgodnja) zanesla pot. Ne čudite se temu, kar bom zdaj napisala, vsakemu živemu človeku se lahko zgodi, da v trgovino vkoraka v prepričanju, da nujno potrebuje obleko, ven pa prikoraka z zimskim puloverjem in vetrovko v vreči. Krasno, kupček jesen-zima se besno povečuje, štiri proti ena za jesensko-zimsko sezono!

Sem se nekako potolažila, češ, da je to to, bom pač to eno in edino obleko, ki ustreza trenutnim pričakovanjem večkrat preprala, da bo tako prišla večkrat na vrsto. Nak! Včeraj sem se vračala s trga, otovorjena z vrečkami, torbo in šopkom rož, komaj sem se že vlekla po ulici, ko na obešalniku pred trgovino s cenenimi capami, ki je tam že odkar pomnim, pa še nikoli nisem prestopila njnega praga, ugledam zanimivo bluzo. Ker sem bila vsled dobro opravljenega opravka, ki se je odvil tisto dopoldne precej židane volje, sem brez pomisleka stopila v našarjeno trgovino tipa turški bazar. Paradižnike, kumare, solato in rože sem zmašila na prodajni pult in se z dvema kosoma oblek - ja, neverjetno, točno takih, kot sem si ju predstavljala - napotila v garderobo. Sicer sta bili na obešalnikih v ceneni trgovini, pa kaj potem, morebiti bosta zdržali vsaj dve sezoni, dajmo jima priložnost. Nekako "od oka" sem preračunala, da bi oba kosa skupaj znesla 70€, kar se mi je zdelo odločno preveč, zato sem prodajalko vprašala, kakšna je cena za obe skupaj. "55€, če bo gotovina." se je glasil odgovor. Dobro, vredni nista niti 30, ampak bogpomagaj, v glavo sem si zapičila, da to rabim in kupila ju bom! Prodajalka je kupljeno zabasala v vrečko za sadje, jaz pa naprej v torbo - krasna nakupovalna izkušnja, ni kaj! Izmenjali sva par besed o praktičnih oblačilih, nato sem zapustila prizorišče zločina. Doma sem ugotovila, da mi gospa niti računa ni dala, but who cares, na izstopu me ni nihče ustavil, tako da uradno nisem v prestopku, gospa pa je verjetno tudi zadovoljna, da je malček nategnila državo. Važno je, da smo na koncu vsi zadovoljni.

Tako, zdaj lahko v niz na novo odkritih lokalnih čudes, kot je "lokal za priletne intelektualce, kamor ne stopi trendovska noga", cvetličarna z najbolj dolgočasno ponudbo in najbolj prijazno prodajalko pod soncem, dodam še trgovino, katere imena se sploh ne spomnim, kjer se da cenkati in kjer dejansko najdeš tisto, kar iščeš. O, tega o cvetličarni vam še nisem povedala! Imam novo najljubšo cvetličarno. Več o tem naslednjič!

Ob vsem tem me zanima sledeče: a lahko rečeš, da kupuješ lokalno, če v trgovini za prvim vogalom kupiš obleko italijanskega porekla, ki je bila zašita na Kitajskem? To velja ali ne?

5 komentarjev:

Barbara pravi ...

Diši na MadalBal v stari Ljubljani?

Vanja pravi ...

Ni MadalBal. :)

Evil pravi ...

To je to ,..res preveč super !

Irena pravi ...

Ok. Oktober je. Problem rešen :D

Marjan pravi ...

Krediti in naložbe
Pozdravljeni, sem g. Marjan Tetičkovič, strinjam se, da vam bom pomagal pri vseh vaših potrebah po financiranju, posojilih, kreditih in naložbah z zneskom od 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3 % na mesec v obdobju od 1 do 30 let. . kontaktiraj me, če te zanima. Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +386 71 391 409
Viber: +38671391409