petek, april 06, 2012

Kupujete slovensko?

Kupujem globalno.
Kupujem lokalno.
Kupujem dobro.
Kupujem poceni.
Kupujem precenjeno.
Kupujem v trgovini.
Kupujem na tržnici.
Kupujem Na planincah.
Aja, neee!! Ne kupujem Na planincah. Bojkotiram Na planincah?! Ne premorem dovolj nacionalne zavesti, da bi bojkotirala Na planincah?!
Že nekaj časa ne vem več kaj kupujem. Tudi vi ne. Mislite, da veste, a ne veste. Skoraj na smeh me sili, ko mi kdo razlaga o tem, da kupuje slovensko, ker naj bi bilo menda le slovensko dovolj kakovostno. Naj mislim, da kupujem slovenski sir (ki je bil pravzaprav narejen na Madžarskem), samo zato, ker ga je Marija iz mlečno predelovalnega obrata, ki stoji nekje v Sloveniji, zapakirala v slovensko folijo?! Naj kupujem "slovenske" jogurte, ki so narejeni iz mleka, ki je prišlo od kdove kod?! Ah, dajte no, v pravljice smo nehali verjeti z dnem, ko smo opazili, da Dedku Mrazu izpod plašča kukajo hlačnice od kavbojk.

Danone se je pač, precej zvito ali pa tudi ne, odločil, da se približa slovenskemu kupcu, zato nam je jogurt postregel z napisom "Na planincah". V tem pravzaprav ne vidim prav nič spornega. Boste rekli, da ste res tako zelo butasti, da je vaša odločitev o nakupu določenega izdelka pogojena z napisom na lončku?! Dajte no! Ampak ne, mi smo jezni, ker si je neka multinacionalka drznila prilastiti nekaj, kar naj bi z vzbujanjem asociacije na slovensko narodno pesem, po našem mnenju izkoristilo naklonjenost povprečnega slovenskega potrošnika. Skočili smo v zrak, ker "Kdor ne skače, ni Slovenc"! Obnašamo se kot užaljen petleten otrok, ki mu je nekdo vzel liziko. Kakšna škoda, da besedne zveze "Na planincah" ni uporabila slovenska firma - taki jogurti bi bili verjetno pravi prodajni hit. Vsi zavedni Janezi in Micke bi, obuti v gojzarje in oblečeni v pumparice, drli v nakupovalne centre ter v svoje vozičke nalagali cele palete jogurtov "Na planincah" , obenem pa bi si prepevali pesem z naslovom “Na planincah”. Ampak Danone je prehitel slovenske proizvajalce! In to ravno umazani nesramni Danone, ki obvladuje cel svet! Bojkotirajmo torej Danone in pokažimo, da smo zaveden narod, ki nekaj da nase! Kupujmo slovenske proizvode, ki nam jih bo prodala SLOVENSKA prodajalka!


Bojkotiram neumnost.

9 komentarjev:

adj. pravi ...

Jogurt je za Turke, pravi Slovenc pije šnops.

M pravi ...

Kupujem tisto, kar je okusno, prija želodcu in zdravju, zadosti mojim potrebam in željam - beri tudi določenim odvisnostim ☺
Ko si ravno pri jogurtih ... kupljenih sadnih od nekdaj ne maram, pa ne vem zakaj, saj bi pojedla goro navadnega jogurta z izdatnim dodatkom malin, borovnic in drugega jagodičevja.
Sicer pa - kako naj vem, da je karkoli v trgovini (in na tržnici) res slovensko? Vsako jutro mi mimo hiše vozi avstrijska cisterna mleka, ki se potem čez Ljubelj spusti v neSlovenijo, kjer iz slovenskega mleka proizvajajo kar jim pač paše. So ti proizvodi potem slovenski ali avstrijski ali evropski ali kakšni?
In ko si privoščim nekajdnevno bicikl turo po slovenskem Krasu in se ustavim pri poznanih "sušilcih", mi gospodar s ponosom pokaže "kitare", ki jih bo čez nekaj dni odpeljal italijanski kamion ... pa potem v trgovini sredi Italije naletim na zelene steklenice s tremi srci in se mi nasmeh kar sam riše na lica, čeprav je ne pijem.
In potem se vijejo dolge kače pogovorov o lopovu iz sosednjega mesta, ki je po trgovinah za minimalne denarce nabiral že zgubana jabolka namenjena za stran in jih na lokalni tržnici prodajal kot hit pravega slovenskega bio jabolka ... zakaj že? Ker so ljudje seveda verjeli in kupovali.
In čeprav obožujem veliko slovenskih dobrot, obstajajo tudi take, ki jih z užitkom kupujem (in jem), pa seveda ne morej biti slovenske - Pecorino Sardo je že en od takih ☺

Anita pravi ...

Ko smo že ravno pri Danoneju, če oglas tudi gledaš in ne samo poslušaš, hitro vidiš, da igralci niso ne videti Slovenci, ne oblečeni kot Slovenci.

Ko kupujem, kupujem vsakega malo. Malo eko, malo poceni, malo slovensko, malo tuje. Ponavadi izdelke, ki jih poznam in ki so mi všeč. In vse brez ogledovanja reklam in letakov.

Nataša Pregl pravi ...

Kupujem poceni. Kaj drugega mi v trenutni situaciji ne preostane. Kupujem pesticidne jagode iz Italije in grške jogurte in avstrijska jajca. Evropeizacija, globalizacija je to, jebiga. Ko bomo sposobni lastno državo furat, bomo pa tudi Danonetu lahko kazali sredince. Nikoli, torej.

Don Marko M pravi ...

seveda kupujem slovensko...ampak ko hočem kupiti res slovensko, grem v Trst....ker tam sigurno dobim slovenski proizvod v celoti narejen v Sloveniji, za nameček pa še pol cenejši, kot v naših trgovinah, kjer je slovenski praviloma vse prej kot slovenski....v Trstu je pač edina hiba, da mi ne proda slovenskega izdelka slovenska prodajalka....zaradi tega sicer ful trpim, kar pa skompenziram z užitkom preoblikovanja slovenskega izdelka iz Trsta.....

Anonimni pravi ...

Briga me za za slovensko. Kupujem dobro in če se da tudi poceni.
Na slovenski interes se pa poserjem. Najraje in z vsem užitkom pa kupujen Na Planincah in v Ššaru. Kak zagaman nacional socialističen je ta narod.

naivnez pravi ...

mah, ce obstaja in je ok, jaz se vedno kupim tisto, ki disi slovensko. lahko mi recete naivnez, zahojen slovencelj ali pa kaj tretjega.. jaz gledam na to kot na eno vejo (ki pa itak raste iz drevesa)

nena pravi ...

sama z omenjenim primerom nimam tezav ker:
a) ne gledam tvja in ne poslusam radia (ok sem pa opazila ob cesti jumboplakat reklamo, ampak sem vsaj manj bombardirana s temi sporocili)
b) ne maram oglasevanja/lcev
c) ne jem zivalskih proizvodov, ker nocem par tednov na leto prelezati z vročino in sluzjo v pljucih v postelji
...za tista moja jabolka in hruske mi je pa prettymuch vseeno od kod pridejo, vazno da so zrela - ze to je dovolj velik podvig on its own, dokler se to stanje ne izboljsa
*moraliziranje: off*

filipt pravi ...

Jaz kupujem slovensko, seveda še vedno pogledam na cene ampak se mi zdi da so naši izdelki zadosti kakovostni in tudi cenovno primerljivi z tujimi. Ne bom pa kupoval tujih izdelkov, samo zato ker so nekaj centov cenejši, vprašljivo pa je normalno tudi poreklo. Še ena stvar se mi zdi pri nas zelo sporna in to da tuja podjetja, trgovine sistematično umikajo slovenske izdelke, na policah pa vse več tujih izdelkov. to lahko najbolj nazorno vidimo v drogerijah DM, kjer nekaterih slovenskih izdelkov sploh ne prodajajo več, pa čeprav je po njih na trgu povpraševanje, in tega se moramo v bodoče bati. Naše gospodarstvo je vse preveč majhno in šibko, da bi lahko takšne stvari tolerirali.