petek, maj 21, 2010

Blagi junk

_

Res je, že dolgo se nismo pogovarjali o hrani. Na tale pozabljeni recept sem se spomnila pred nedavnim, ko se mi je v omari valjal fižol (nisem ravno fižolarka po fuši), pa ga je bilo treba porabiti.
Da je lahko govora o hitri hrani, moramo predpostaviti, da je fižol že kuhan, se pravi, da lepo stoji v piskru v hladilniku in čaka da pridemo lačni iz službe in si zaželimo enega hitrega obroka.
Ko sem bila majhna, je naš foter (ki je po duši fižolar - tu je jabolko padlo precej daleč od drevesa) redno pekel/pražil fižol na zaseki ali ocvirkih, na to je potem ubil jajce. Sama ne uporabljam zaseke in ocvirkov (jih pa nadvse rada jem kadar kdo pripravi kakšno jed, ki vsebuje te mastne pregrehe, to pa), zato fižol prepražim kar na olju. Ampak vas moram opozoriti, da le-ta, če je prepražen na olju, nikdar ne zadobi tako lepe in hrustljave skorijce kot bi jo, če bi ga popekli na živalski maščobi. Kakorkoli, sama naredim tak bolj blag junk food, vi pa ga lahko naredite na ocvirkih, lahko zraven popečete tudi panceto, to bo še bolj zveličavno in pregrešno.
No, tole na sliki je nastalo po principu "hudo lačna & nujno je treba pospraviti po hladilniku), zato poleg fižola in jajca vsebuje še por in peteršilj.
Fižol in na koleščke narezan por popečete na oljčnem olju, noter fliknete malo currya, na to ubijete jajce, zapečete, zavalite na krožnik (tako da se jajce obrne in malo razlije po fižolu (ni pa nujno), posujete s peteršiljem in nasitno hitro kosilo je tu!
Original recept sicer vsebuje le živalsko maščobo, fižol in jajce.

Sledi: poročilo iz tečaja tajske kuhinje!

3 komentarji:

matilda pravi ...

He, he, očitno je jesen pred vrati, danes sem si za večerjo popekla fižol na olivnem olju, dodala makedonsko papriko, origano in parmezan in pol šilca smetane. Hitro in okusno.

Vanja pravi ...

Matilda, to s paprikami in smetano moram pa obvezno probat. Uh, koliko je še variavija na to temo! Hehe, jesen...

Avena pravi ...

No, matildina varianta gre tudi pri nas v promet :)) Samo timijan dam namesto origana. Fino za na hitro, če pa narediš večje količine in zapečeš v pečici je pa hit vsakega piknika. Zmanjka v trenutku!