nedelja, marec 28, 2010

Doma

_

"Doma" je naslov razstave, ki je od četrtka naprej na ogled v Moderni galeriji. Razstava predstavlja štirideset let dela arhitektov Marte in Franceta Ivanška - neumornih raziskovalcev, snovalcev in podajalcev bivanjske kulture. Njuno delo je sicer širši javnosti, kakor tudi dela mnogih njunih kolegov, slovenskih povojnih arhitektov, zaradi zapostavljenosti, širši javnosti precej neznano. No ja, roko na srce, tudi na FA ju nihče niti omenil ni (na tem mestu se bom vzdržala komentarja o tem, koliko ur predavanj je bilo v 4.5 letih študija namenjenih našemu veleopevanemu mojstru Plečniku).


Ivanškova sta svoje znanje izpopolnjevala na Švedskem, kjer sta nekaj let tudi živela. Od tam sta v naš prostor prinesla idejo o širitvi visoke bivanjske kulture, ki pa, kot bo morda marsikdo zmotno pomislil, ni nujno pogojena z oblastnim okupiranjem prostora (ki smo mu recimo priča dandanes), temveč temelji na skromnosti in harmoničnem življenju z naravo. Predvsem varčen in spoštljiv odnos do okolja ter zadržano oblikovanje sta bili njuni vodili pri snovanju.
Med drugim sta oblikovala celotno sosesko Murgle, domova ostarelih na Koleziji ter Taboru, (kjer sta oblikovala tudi notranjo opremo), njuno delo je kuhinja Svea iz leta 1961, v Ljubljani pa sta odprla trgovino s pohištvom in gospodinjskimi dodatki Interier, nato pa enako trgovino z imenom Ambient tudi v Mariboru.


Marsikdo se bo ob pogledu na podatke kvadratur na zgornji fotografiji zgrozil, vendar pa, če pogledate primer spodnjega tlorisa (sicer ni pripadajoč k zgornjemu tekstu), lahko vidite, kako dobro je zasnovan in kako še danes aktualen ter, v nasprotju s tlorisi, ki jih srečujemo v prenekateri današnji novogradnji, human. Ivanškova sta posebno pozornost posvečala zadostni kvadraturi zelenih površin - tako skupnih v soseski, kot tudi intimnih - ograjenih zazelenjenih atrijih.


Razstava je zasnovana pregledno in domiselno - na spodnji fotografiji: Tloris ene od murglskih hiš v merilu 1:1, z nekaj originalnimi kosi opreme, postavljene na konkretno mesto (na fotografiji ob vratih kuhinja Svea, prvotno last zakoncev Ivanšek).


Spodnja fotografija: Na razstavi so prisotne intervencije sodobnih umetnikov - konkretna na fotografiji spodaj je delo Petre Varl.



Ivanškova sta, kot že rečeno, veliko pozornost posvečala bivanjski kulturi kot taki. Na fotografiji: zasnova novoletnega pogrinjka.


Konkreten pogrinjek s kosi pohištva ter dodatki iz trgovine Interier:


Originalen pult iz njune trgovine, s konkretnimi prodajnimi artikli (replike svečnikov lahko kupite v muzejski trgovini).


Na spodnji fotografiji: originalni ovojni papir in nalepke s pripadajočo grafiko.


Kristal finske trgovine Italla. Že takrat...


Nujen obisk za vse, ki vas zanima razvoj bivanjske kulture, pa za tiste, ki radi vohljate po zaprašenem, za vse nostalgike ter retro navdušence!!


P.S. Hvala Evi za info! :)

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

ah, že samo fotografije me ponovno navdušijo! in moje rdeče šalce se vidijo na prodajnih policah rekonstrukcije trgovine!! :)

spela pravi ...

komaj čakam, da jo vidim! me zanima, kako zgleda tale narisan tloris v naravni velikosti.

Vanja pravi ...

Eva, še danes pri babici pošnofam za podobnimi skodelicami - imam mamo na sumu da jih je kupila v Interieru. Poročam! :)
Špela, ti kar povem: GROZLJIVO MAJHEN! :)

jaka pravi ...

fajn razstava, mogoče malo preveč načrtov, ki bi lahko odstopili plac kakšni fotki.

tiste oranžne šalce bi pa najrajši ukradel, ker bi totalno pasale v mojo kuhinjo. pa tudi za lustre bi se našlo ustrezno mesto.

Vanja pravi ...

Jaka, verjemi, tudi mene so srbeli prsti. ;)

PolonaP pravi ...

fino fajn, grem gledat.
NERADA PRIZNAM, DA NE ČISTIM RADA
bom pa verjetno na steno kuhinje napisala