sobota, marec 27, 2010

Alžirski večer

_

Se strinjam, tile kolački so nadvse zveličavni - tako po videzu, kot tudi po okusu, njihova edina slabost je, da človek misli, da mora vse po vrsti preizkusiti: najprej en srček, pa potem eno marcipanovo rožico, pa še eno figo, za figo morda en pistacijin kvadratek, pa nato še eno v list zavito lešnikasto štručko... Hudič je, ker se pod to plastjo skriva plast slaščic v spet drugačnih oblikah... Menda je vse skupaj narejeno iz "natural ingredients", kar človeku vzbudi nek lažen občutek dovoljenega prenažiranja. Si raje ne predstavljam koliko cukrove vode je potrebno, da človek iz oreščkov in suhega sadaj lahko oblikuje takele pregrešno lepe prigrizke! Oreščki so menda precej potuhnjeni, skrijejo se nekam v želodec in čakajo bogsigavedi kaj, cuker pa... cuker pa človeka natera, da si k posteljnem vzglavju položi tekaške superge in uro naravna na 8 zjutraj. Pa da vidimo al sem karakter al ne - mraza ni več in to, da malček sopiham po stopnicah peš v četrti štuk, je najbrž tudi že dovolj velik razlog za alarm?!


Ob tehle mehkih datljih sem se spomnila Malčijinega recepta, na katerega sem že malo pozabila, je pa sila enostaven in zelo dober: datelj izkoščičimo in v zarezo vstavimo podolgovat košček marcipana ter košček kandiranega ananasa. Do polovice ga pomočimo v stopljeno čokolado, nato pa v kokosovo moko. Ena taka fajn slaščica za vse tiste, ki ne bi pekli pa bi goste vseeno radi očarali s kakšno dobro slaščico. Malči pravi, da se recept imenuje "Datelji gospoda Pera".


Tole sicer ni prav nič alžirsko, je pa fajn - ledenomrzle pijače s pridihom zeliščnega superalkohola so vedno dober izgovor - zelišča za zdravje!


Kdo ugane kaj je predmet na sliki?!

9 komentarjev:

matilda pravi ...

Kaj je tista kosmatulja nimam pojma, povem pa drugi šehitrejši recept za datelje: vsakega nafilaš z skoraj polno žličko maskarponeja. Božansko.

spela pravi ...

ojoj, kako slastno zgleda tole na prvi fotki. bah, jaz sem se včeraj morala tolažit z Bajaderami. zato pa sem danes že ob sedmih vstala ;)

adj. pravi ...

aaaaaaaaaa!!! sam to rečem.

a je tisto neke sorte tošl?

maša pravi ...

mmm, obožujem arabsko navdahnjene slaščice! stokrat precukrane, ampak kljub temu za vse prste polizat. tudi jaz bi jih morala poskusiti vse. morda celo večkrat :)

spela pravi ...

aja, predmet na sliki... ma kaj zveze z južno ameriko?

Vanja pravi ...

Matilda, z mascarponejem smo že probali filat in je super!
Špela, jaz pa ob osmih. :)
Adj., ni tošl nobene sorte.
Špela, nima.

spela pravi ...

hm, jaz se vdam..

Vanja pravi ...

Hecen predmet je prijemalka za vroče posode. :)

matilda pravi ...

Hahaha, pa sem si rekla, da to zihr ni prijemalka. Ne veš, Matilda, v Alžiriji zihr prijemajo vrele posode z golimi rokami.