nedelja, februar 14, 2010

Ležeren nedeljski kruhek

_

A zakaj ležeren? Zato, ker priprava poteka ležerno.
Vstanemo ob pol desetih, skuhamo vrč čaja (če čaja ne marate, si lahko skuhate kavo), se eno uro poslanjamo po kavču in beremo razno. Med branjem precej ležerno pogledujemo na uro in se tam okoli enajste odločimo, da bo končno treba v trgovino, saj nam jo bodo v nasprotnem primeru pred nosom zaprli (ker trgovina je, kot bomo v nadaljnje ugotovili, pred nosom). Ker smo ležerni in ker je trgovina pred nosom, preko pižame nataknemo plašč, obujemo skibucke in se podamo čez cesto. Kupimo kocko kvasa, kilogram polnozrnate moke, drugega nič, saj imamo ovsene kosmiče, proseno kašo, sončnične peške in oljčno olje že v omari.
Priprava poteka takole:
V neosoljeni vodi skuhamo dobro pest in pol prosene kaše in jo ohladimo.
V teflonki prepražimo pest sončničnih semen
V vodi namočimo dobro pest ovsenih kosmičev.
Naredimo kvasni nastavek.
Medtem natehtamo pol kilograma moke, v katero fliknemo zajeten ščep soli (po okusu).
Vse skupaj zmešamo, v zmes ulijemo šluk oljčnega olja, položimo v posodo in hajamo dobro uro. Nato testo pregnetemo, fliknemo na pekač prekrit s papirjem za peko in hajamo še dodatne pol ure. Pečico prikurimo na 200 stopinj celzija, hlebček pečemo cca. 40 munut, oziroma tako dolgo, da le-ta, ko ga obrnemo okoli in potrkamo po dnu, votlo zadoni.

Vmes skuhamo kosilo, gremo pod tuš in se lepo uredimo. Hlebček zavijemo v prtič in se podamo v goste. Nadaljnji razplet zgodbe je odvisen od vsakega posameznika, mi smo na kruh mazali pregrešno dober bakala in tunino pašteto z Viškovega, lahko pa ga, zaradi mene, jeste tudi samega, tako nebeško dober je!
Po vrnitvi domov zamesite še za en hlebček, v hladilniku imate namreč lonček bakalaja in tunine paštete, ki ste ga zatrejdali za kruh. Problem je, da bo vse to jutri treba nekam namazati in zato je treba speči nov kruhek, ki pa ne bo več ležeren nedeljski kruhek, temveč ležeren ponedeljkov kruhek, saj se bo, ko bo le-ta pečen, nedelja že prevesila v ponedeljek. (Ne ne, miši mi pri peki ne pomagajo, zakaj vprašate?!)
Kaj je posebnost tega kruha? To, da mu da kuhana prosena kaša tako fajn pocasto vlažno strukturo, pa zavoljo kaše je malo sladkast - ne preveč temveč ravno prav. Kdor ne verjame, naj poskusi!

P.S. Recept za ohrovtov narastek pa kdaj drugič, današnje fotografije namreč niso preveč uspele, pa ne bo tako zanimivo, če objavim le recept brez fotografije.

7 komentarjev:

GoLa pravi ...

Mmmmmm! Kruh nadvse rada pečem. Še najraje po irskih receptih, ker je njihov kruh mnjamsi. Pa še hitro hitro hitreje se ga ''dela'', ker pri njih kvasa skoraj ne uporabljajo (irska moka je tako mehka in občutljiva, da bi jo kvas uničil), zato vzhajanje odpade. Morda pa kdaj ''kruh-za-kruh'' ali vsaj recepte v izmenjavo? Midva sva prav tako včeraj scoprala polnozrnate bombice. Oh, pogojni refleks že deluje...

Vanja pravi ...

GoLa, če so ti všeč irski kruhi, potem ti moram vsekakor poslati recept za najboljši (vsaj po mojem) irski kruh, za katerega mi je dala recept gospa, pri kateri sva z Vale prenočevali v Bruslju (gospa je Irka, kakopak).

Ovca pravi ...

Vanja tale kruh je bil tako dober, da se mi je sanjalo o njem. Bravo in hvala za recept!

matilda pravi ...

Hmmm, tebe je pa dobro v goste vabit;-)
Moja ležerna nedelja se konča pri lepo se naštimaš (vse ostalo, menjaj čaj s kavo, je enako tvojemu) in greš ven na kosilo.

Vanja pravi ...

Ovca, potem je moral biti res dober. :)
Matilda, tudi to je v redu.

Spela pravi ...

Njam...tudi sama rada pečem kruh vseh vrst in sort :) Pa je tale s proseno kašo spet nekaj novega in spet en razlog več, da si tudi jaz anredim ležerno nedeljo :)

Zanima pa me, koliko časa kuhaš proseno kašo?

Vanja pravi ...

Špela, po občutku... ene 20 minut recimo.