nedelja, maj 31, 2009

Melanzane alla parmigiana

_

Tole je malo poenostavljen in prirejen recept za Malanzane alla parmigiana. Enostavno in hitro in kar je najvaženjše: pri pripravi te jedi se zapacka malo posode. Nič - razen pleha in dilce na kateri boste narezali sestavine. To imam najraje, da je, ko v pečico fliknem pleh, kuhinja čista. Krasno čudovito!

Za štiri "normalne" jedce ali pa dva malo bolj ješča potrebujete:

- dva srednje velika melancana
- pet paradižnikov
- malo bazilike (jaz dam tudi timijan, ki ga v originalnem receptu sicer ni)
- tri krogle mozzarelle
- parmezan
- oljčno olje, sol
- nepregorno stekleno posodo (ali pač nek drug pleh)


Jajčevce narežete na približno centimeter debele rezine, jih namažete z oljem, malo osolite in popečete. Narežete paradižnik. Po originalnem receptu naj bi ga blanširali, olupili in pokuhali v omako, ampak jaz tega nisem naredila, pa je bilo ravno tako dobro. Skratka, narežete paradižnik in ga narahlo osolite, narežete mozzarello in naribate parmezan, začimbe natrgate na koščke. Nato zlagate plast za plastjo: paradižnik + začimbe, mozzarello in parmezan, jajčevce, spet paradižnik in tako naprej. Vmes malo poškropite z oljčnim oljem. Na zadnjo plast naribate precej izdatno količino parmezana, spet pokapljate z oljčnim oljem in fliknete v, na dvesto stopinj, ogreto pečico, kjer naj se peče cca. pol ure. Ponavadi pečem dlje časa, ker imam raje da je skorja bolj zapečena. Če boste leni, tako kot sem bila jaz in paradajza ne boste pokuhali, se vam bo zgodilo, da bo le-ta le-ta med peko spustil precej vode. Ampak nič se ne sekirajte, pekač vzamete ven, paradajzovo vodko odlijete in, kot da se ni nič zgodilo, pekač fliknete nazaj v pečico. Aja, še tole sem pozabila povedati: v hladilniku sem imela le dve mozzarelli, zato sem v zadnji plasti manjkajoči sir nadomestila z (ne-kislo) domačo skuto, ki se je valjala po hladilniku, pa je bilo ravno tako dobro.


Medtem ko se jed peče, si namešate en spritz con aperol. Fin aperitiv. Malo grenak, kar je fajn, ker ima človek potem večji apetit. Jaz ga sicer ne pijem iz tega razloga, pijem ga zato ker mi je blazno všeč in ne zato, ker povečuje apetit. Moj apetit je itak že sam po sebi precej velik. Se da apetit izmeriti?!


Takole MAP izgleda na krožniku. Da, fotografija je malo neostra - lahko si mislite, da nisem imela kaj dosti časa za ukvarjanje z ostrino fotografije.

Mislim da tale zadnja fotografija pove vse. MAP je dobra tudi naslednji dan - hladna, ampak moje žal ni nič ostalo. Dva jedca sva jo zmlatila v švoh dvajsetih minutah.

9 komentarjev:

mojchka pravi ...

mmmmmmmmmmmmmmmm. To bo jutri naša večerja!!!!
Brez aperol spritza... tega bom raje popoldne, po službi...

matilda pravi ...

Hvala za "hitri" recept za Parmiginao...jaz poznam in NE delam več (ker potem pojem sama minipekač) ta bolj dolgega. Uh, si mi zaguštala zdaj tole...kljub jetrcem, ki sem jih pravkar zmazala;-D

Nihljaj pravi ...

Izgleda kul, čeprav melancanov ne maram :)

Anonimni pravi ...

Melancane (ki mi niso ljubi) se da verjetno s kakšno bučko krasno nadomestiti. Meni bi prijalo še malenkost česna, se mi zdi. Že sline cedim, bo treba preizkusiti.

Dinozaver pravi ...

Ja, prosim!

matilda pravi ...

Bi rekla, da se v Parmigiani ne da malancan z bučkami nadomestit, ker so malancane zelo mesnate (in imajo v tej jedi nekako vlogo mesa), bučke bi se razvodenele...moje skromno mnenje.

Vanja pravi ...

Matilda, res je. Parmidžana je parmidžana, če ni melancan to ni več ista jed. To je nekako tako kot bi vino zamenjal s pivom. Tudi pivo je dobro, ampak ni vino. In obratno. :))

Sovica Oka pravi ...

U, madona, tega pa nisem še jedla letos! Moja mama jih naredi vrhunske, MAP, ne vem sicer, kako je s paradajzi.

Sem pa pravkar zmazala lazanjo z bučkami in mocarelo, s škampovo omako! (Nisem jaz delala...)

Aperol-spritz je vrhunska zadeva, dodam mu led in obvezno malo limone. Ampak ne rezine, temveč samo košček lupinice! Cenejša zadeva, ki je prav vedno v hladilniku, pa je gingerino in tako se pije ginger-špric.

Hvala za skomine in idejo!

Vanja pravi ...

Sovica Oka, vidim da pri vas tudi radi dobro jeste! Ni je čez italijansko kuhinjo! In pijače, seveda! :)