ponedeljek, oktober 15, 2007

Blog action day

j
U
Danes nimam navdiha za pisanje posta z ekološko vsebino. Blog action day se mi zdi super zamisel, vendar je težko na točno določen dan na določeno temo napisati kvaliteten post. Ker ponavadi pišem spontano - to kar mi pač v določenem trenutku prekriža pot ali pade na misel. Sicer pa je bilo na teh straneh na ekološko temo že veliko povedanega...
Še vedno zavračam pvc vrečke. Še vedno me debelo gledajo, ko jim razlagam, naj za božjo voljo ljudem ne rinejo v roke vrečk, temveč naj le-te pustijo na pultu, pa naj jo vsak sam odloči in jo vzame, če jo potrebuje. Zadnjič prodajalec na bencinski črpalki ob tem, ko z besedami "preveč je tega onesnaževanja s plastiko" zavrnem vrečko, mojemu spremljevalcu reče: "Jah no, saj po svoje ima prav, sam kaj čmo, nimaš kej!" in ob tem zamahne z roko.
Videli smo že mnogo dokumentarcev na temo podnebnih sprememb ter na temo neekološkega obnašanja, kateremu botruje kapitalizem. Željno pričakujem dokumentarec, katerega glavna tema bodo smeti. Dokumentarec, ki bo prikazoval kam gredo vse te smeti, ki jih dnevno sproduciramo. Kaj se reciklira v kaj. Kam gre tisto, česar ni mogoče reciklirati?! Kako je možno, da se ob taki masovni produkciji odpadkov človeštvo še ni zadušilo v smeteh?!
Veliko razmišljam tudi o onesnaževanju druge sorte - o onesnaževanju s slabo, konkretno za naš prostor neprimerno arhitekturo. O onesnaževanju, ki bo tu ostalo še leta in leta. In to samo zaradi pohlepa nekih tajkunov, ki so še pred nedavnim ob štruci belega kruha prigrizovali pasjo radost, danes pa jedo račja prsa v omaki belega martinija in ob tem premišljujejo, koliko kvadratov bruto bodo naštepali na svojo novokupljeno parcelo in posledično: s kakšnim novim avtom ali jahto se bodo vozili, da bodo zadostili svoji tajkunarski nečimrnosti. V primeru da svojih želja ne uspejo preriniti mimo "ostrega" očesa pristojnih, le-te mastno podkupijo, pa je volk sit in koza cela (Prejšnji teden je bil v Mladini na to temo objavljen zanimiv članek). Potem so tukaj še "običajni smrtniki"- slovenčki, ki okoli svojih že tako prevelikih hiš naštepajo po tri anekse (z dovoljenjem nesposobnežev iz uradov za okolje in prostor seveda), po možnosti v barvah, ob katerih človek stakne vitaminozo, ob obliki teh monstrumov pa zadobi odstop mrežnice. Ni treba da ste strokovnjak na tem področju, da opazite "nasmetenost" v okolju, samo malo feelinga je treba imeti... Zdaj boste trdili, da sem zašla s teme, jaz pa trdim obratno: okolje je onesnaženo tudi vizualno! Pa pojdimo še k obliki: ljudje gradijo prevelike hiše, ki so poleg tega neustrezno umeščene v prostor, posledično pa za ogrevanje porabijo prevelike količine energije... Google it: pasivna hiša!
Po svojih močeh se trudim, da za okolje (in s trem posledično tudi zase) naredim čimveč pozitivnega: uporabljam javni promet, pri nakupovanju uporabljam vrečke iz tekstila, kadar imam na voljo dva identična izdelka izberem tistega, ki je zapakiran v embalaži katera čimmanj obremenjuje okolje, redkokdaj kupujem pijače v plastenkah (pijem samo čaj in vodo), električnih aparatov ne puščam na stand-byu temveč jih izklopim, uporabljam mooncup... Vem, da je to le kaplja v morje, a se še vedno tolažim s tem, da je to vseeno bolje kot nič. Najbrž se boste strinjali, da imam po svoje prav, nekateri izmed vas pa bodo morda resignirano dodali: "Jah no, sam kaj češ, nimaš kej!" in ob tem zamahnili z roko. No, upam da ne. Vsak naj se trudi po svojih močeh...

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Jaz sem si kupila lepo zeleno Oilily zložljivo vrečko, ker mi grejo vse te mini šušljave vrečke na živce. In še veliko lepša je kot tiste reklamne. Kar na enkrat sem jih imela celo goro doma in sem se malo zamislila. Pa za vsako stvar, ki jo kupis ti porinejo eno. ''Samo tele čigumije bi, prosim''. ''Vam dam vrečko gospa?''

arctic donkey pravi ...

vedno napišeš kej pametnega.
jaz nisem posebno varčen človek, pa ne zato, ker sem komot, ampak ker enostavno sproti pozabljam, da bi lahko izbrala alternativo in prišparala energijo.
javnega prometa pa ne bom uporabljala, dokler bo tako drag in neuporaben (bus na 2 uri). glede na to, da se nam vedno nekam mudi in se nam bo vedno bolj, bi lahko tisti, ki imajo kaj s tem, pogruntali nekaj, da bi bili tudi vlaki in izvenmestni avtobusi bližje uporabniku. ker to ni za nikamor.

Anolopka pravi ...

Lepo si se razpisala...
Se strinjam s tabo tudi glede vizualne nasičenosti okolja. Od prevelikih hiš mi je kar slabo. Folk gradi gradove, potem pa nima niti za fasado. Ogabno. To me res razburi, ta slovenska miselenost.
No pa smo zašli s teme...

P.s. Tole pišem ob luči z varčno žarnico ;)

Pika pravi ...

;)
tudi morje je iz kapljic ;) Vsaka šteje!

Vanja pravi ...

Anonimni, ja no tudi za čigumije ti turijo vrečko. Zadnjič sem prodajalki v DM rekla, da bom njihovemu šefu poslala mail in mu prijazno povedala, da ne rabijo težit s tistimi vrečkami. Gospa je bila čisto navdušena - najbrž bi letela iz službe. če bi jo gospod slišal. Samo še njegov e- naslov moram izvohat, ker na njihov info pošiljat je vseeno če ne...
Atctic Donkey, če si moj post prebrala do koca in celo napisala komentar, potem ni hudič da nebi od tegale spisa kaj odnesla. :-)
Anolopka, tudi jaz imam varčne žarnice, čeprav sem se malce težko navadila na belkasto svetlobo. Ampak zdaj ne opazim več.
Pika res je, vsaka kapljica šteje!

Vale pravi ...

Ravno včeraj sem se v Ljubljani čudila na veliko novim stavbam, ki nastajajo in se bohotijo po njej. In vedno, ko tako opazujem stavbe, stavbice in podobne zadeve, ki se gradijo po naših mestih, se vprašam, če pri nas sploh poznamo urbanizem. Tako gnjusno je vse posejano malo tu malo tam malo ovako malo onako ...

Vanja pravi ...

Vale, na žalost Ljubljana še ni najhujša!