ponedeljek, september 25, 2006

"Frikat"

Danes je bil dan za frizerja. A zakaj vam to pripovedujem? Ker sem navdušena nad svojim frizerjem, zato. To namreč ni frizer kot vsak frizer, striže namreč po principu free cut, sploh pa ne striže vsakega, temveč samo tiste, ki poštekajo njegovo filozofijo. Predvsem pa ne mara, da ga kdo "komandira". Rade volje pošiša celo kolonijo otrok - in to zastonj - ampak samo pod pogojem da mu nihče ne govori kako naj to počne oz. kakšen naj bo končni rezultat. In tamali so ful navdušeni... Za starše sicer ne vem. ;-)
Njegova filozofija mi je pa všeč predvsem zato, ker me nikoli ne posiljuje s kakršnimikoli barvami za lase, prelivi, balzami, voski in ostalo frizersko navlako. Itak že od nekdaj nisem bila nevemkakšen poseben potrošnik barv za lase - glede na to, da sem se včasih barvala enkrat do dvakrat na leto, zdaj pa še to ne več - ker sem se odločila da "mene pa že ne bojo farbal" in da sem mogoče lepa tudi taka kot sem - s svojo mišjo-rjavo dolgočasno barvo las vred. Ker lepota ni barva mojih las, ukrivljenost trikrat povečanih trepalnic, belina mojih zob, francoska manikura na nohtih in pol kile šminke na žnablih. In danes je ta moj frizer izjavil, da se je odločil, da svojih strank ne bo več barval, ker noče bit kriv za morebitnega raka, ki bi si ga utegnili z barvanjem navleči nase ( btw: prejšnji teden je v Delu pisalo, da barva za lase dokazano povzroča raka na jetrih in mehurju)!! Koliko frizerjev, ki si upajo to reči poznate?! Jaz sem do sedaj poznala same take, ki ti na glavo naserjejo cel kemijski laboratorij, za povrh vsega pa te še tako minimalno pošišajo, da se jim moraš čez en mesec spet namalat na stol. Ne hvala!
Po drugi stani si pa mislim - tudi če recimo odmislimo, da je vsa ta kemija za telo škodljiva, se vse to z vodo odplakne v naravo. Večkrat premišljujem, da bi morali biti izdelki, kot so naprimer razna čistila in podobne kemične zadeve, dodatno obdavčene prav zaradi svojega škodljivega vpliva na okolje.
Ampak kljub vsemu povedanemu, pri nakupu tudi mene včasih zanese, čeprav kupujem samo najnujnejše in (recimo) neškodljivo zame, za živali (na katerih delajo poskuse) ter za naravo, pa tudi če takšne stvari stanejo malo več. Prejšnji teden sem namreč pri "sosedu" kupila žajfo z vonjem po naftalinu! Res fino. Valjda sem nasedla napisu na ovitku, na katerem je pisalo, da je iz avokada. Zraven pa: Made in Bolgaria. Ponavadi človek pri nakupu mila ne razmišlja o tem, da v Bolgariji nemara še nikoli niso videli avokada, pa tudi če bi ga, ga najbrž nebi stlačili v kos žajfe, ki stane 80 sit!! V wc-ju od te kvazi avokadove žajfe tako smrdi, da te nekam prime, tudi če te pred vstopom v wc še ni... Tako da na tem mestu omenjeno smrdečijo priporočam vsem, ki imate ali težave z zaprtostjo ali molje, ki veselo papajo vaše zimske plaščke. Upala bi si trditi, da žajfa molja ubije na razdalji enega metra! Aja, še nekaj, ko že ravno govorimo o raznoraznih kemijah: Danes sem med mimohodom ob tv-ju spet slišala: "Varni z Brefom v hiši!" Ne glede na to, kolikokrat sem ta slogan že slišala, sem se danes prvič zamislila nad tem kaj mi hočejo sporočiti. Pa se me ni kaj dosti dotaknilo. No, mi nimamo Brefa, pa se mi ni še nikoli zdelo da je pri nas doma nevarno. Hm...
Skrenila s teme. Hotla sem povedat samo tole: B me je postrigel in frizura stoji kot je treba. Brez krtače, fena in kemije. To je zame čista umetnost. Še bolj me pa veseli to, da ima moj naglavni dekor rok trajanja 4-6 mesecev.
Zelo sem si všeč!

7 komentarjev:

nta pravi ...

pa ne mi rečt, da je tvojemu frizerju ime Božo??!

Vanja pravi ...

Ne bom rekla da mu ni ime Božo. ;-)
A je tvojemu frizerju tud tako ime?

widra wanda pravi ...

huh ... sama nisem bila pri frizeju že več kot 4 leta - pa sem še vedno živa in tudi lasje me niso prerasli, ker se včasih v moji bližini znajdejo škarje in ker (približno) vem kako se jih uporablja:)

ne bom sicer trdila, da je moja frizura modna, fansy, trandy, sploh pa ne bom trdila, da imam vse lase enako dolge in enakomerno ostrižene, ker to sploh ni res, ampak ven pa vseeno upam z njo:)

skratka, vseeno je ali te zafuša frizer ali se zafušaš sam, le da doma privarčuješ pri času, denarju in slabi volji: ni nobenega nepotrebnega prepričevanja o balzamih, barvah za lase, ravnanju ali kodranju las, njihovi posebni negi, prelivih, pramenih ipd.

seveda pa dopuščam možnost, da tako menim le zato, ker še nisem spoznala Boža:)

Špiklja pravi ...

tole pa zveni zelo dobro, nekdo, ki se ne boji izzivov; če se mu na stol usede skuštranka moje sorte in mojster ne stisne repa med noge, je kar faca.
sploh, če ponudi konstruktivno rešitev, ki mora biti všečna. z brezkompromisnostjo bi imela težave, ne vem, če bi lahko kar 100% zaupala.
kakšno leto nazaj sem si sicer obljubila, da se ne grem več asimetričnih redčenj, blanžanja itd., da bom pustila gnezdu, da prosto raste.
če me vendarle kaj piči, vem, da alternativni božo nekje brusi svojo koso.
kakšna fotka nove umetnine, mogoče?

Vanja pravi ...

@ vidra: Mene so ponavadi vedno zafušali, ali pa tako umetelno uredili, da je bila prva stvar, ko sem prišla od frizerja pranje glave, nato pa sem ponavadi vzela škarje v roke in si okras po svoje priredila. Enkrat se je celo zgodilo da sem si en teden po frizerjenju odbrila pol frizure - sem bila jako zadovoljna z novonastalim!!
@ Zvita frrutita: Če te slučajno piči, bomo zrihtal Božota. :-)

nta pravi ...

pa saj res nimaš slabih frizerskih sposobnosti...se še spomnim, kako si mi umetelno odstrigla...hm...kako bi se tistemu reklo...tepih iz las?! :-)

Vanja pravi ...

No ja, enkrat sem tamalmu skoraj odstrigla uho!? Sicer mi je potem po dveh letih nehote vrnil...
Uh, ja, spomnim se tiste "sto let stare trajne ud končija"!! Ne vem kako bi se sploh lahko reklo tistemu stvoru od las, sračje gnezdo mogoče ali konglomerat umazanije?! Takrat sem te res umetelno uredila, si še zdaj štejem v čast. No, saj lahko še kdaj ponoviva! :-) FREE CUT